Introductie
Het is u misschien opgevallen tijdens het browsen door EasyComp Zeeland vanaf uw computer dat er overal deze kleine oranje RSS-knoppen zijn die op lijken u hebt zich misschien afgevraagd wat dit waren en als een avontuurlijke soort klikt u erop en wordt uw scherm gevuld met vreemde codes die voor u nergens op slaan. Ik weet dat je in de war bent, maar er is echt een goede reden voor deze knoppen. Deze knoppen worden RSS-feeds genoemd en ze kunnen uw leven veel gemakkelijker maken. Geloof je me niet? Lees dan verder om te leren wat RSS is en hoe het u kan helpen.
RSS
Een veel voorkomende praktijk onder blogs en nieuwssites is om hun inhoud te syndiceren. Websyndicatie is wanneer inhoud van een website beschikbaar wordt gesteld voor andere sites of externe toepassingen om te gebruiken. De meest voorkomende methode voor websyndicatie is het gebruik van een protocol met de naam Really Simple Syndication of beter bekend als RSS. RSS is een protocol waarmee websites hun inhoud of delen van hun inhoud beschikbaar kunnen maken voor andere sites of toepassingen.
Wanneer een website inhoud syndicaten met behulp van RSS, maken ze RSS-feeds of kanalen. De kanalen zijn meestal zo gemaakt dat ze een bepaald onderwerp behandelen. Elk van de forums in de sectie Bleeping Computer forums heeft bijvoorbeeld zijn eigen individuele RSS-feed of -kanaal zoals weergegeven op onze RSS-pagina. Elk forum is een apart kanaal omdat ze allemaal een ander onderwerp hebben. Dat wil niet zeggen dat een website geen RSS-feed kon maken die veel onderwerpen behandelde, omdat ze dat wel konden, maar het zou niet de meest efficiënte manier zijn om hun feeds te maken. Dit komt omdat mensen die RSS gebruiken het gebruiken om specifieke onderwerpen te vinden waarover ze willen leren of waarover ze willen lezen. Als een website een RSS-feed publiceert die veel onderwerpen behandelt, mag die persoon die feed niet gebruiken omdat hij alle informatie in de feed moet doorzoeken om te vinden wat hij wil.
Momenteel zijn er twee standaarden voor RSS die tegelijkertijd worden gemaakt. Deze twee standaarden zijn Really Simple Syndication (RSS 0.9x/RSS 2.x) en RDF Site Summary (RSS 1.0). Ze zijn beide vergelijkbaar van aard en gebruiken XML om de feeds te maken, maar er zijn subtiele verschillen die de manier waarop u ze gebruikt kunnen veranderen. Omdat deze standaarden parallel worden gemaakt, wordt een derde standaard gecreëerd om de verwarring weg te nemen die dit heeft veroorzaakt, genaamd Atom. Gelukkig ondersteunen de meeste huidige RSS-feedprogramma’s alle standaarden, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over welke versie met uw software werkt.
Waarom zou ik RSS willen gebruiken?
Nu u begrijpt wat RSS is, vraagt u zich waarschijnlijk af waarom u het zou gebruiken. Het antwoord is simpel! Om u tijd en moeite te besparen bij het vinden van de informatie en het nieuws dat specifiek relevant is voor uw interesses. Met RSS kunt u zich abonneren op feeds die betrekking hebben op onderwerpen die u interesseren. U kunt al deze feeds vervolgens laten samenvoegen tot één locatie, zoals een website of softwaretoepassing, waar u deze snel en op een georganiseerde manier kunt bekijken.
Een veel voorkomend gebruik van RSS-feeds is om gegevens van een andere website in uw eigen website te importeren. Stel dat u nieuwsberichten aan uw site wilt toevoegen, maar niet over de bronnen beschikt om dit nieuws te verzamelen of te maken. Door RSS te gebruiken, kunt u in plaats daarvan nieuws aan uw site toevoegen door het te importeren van een andere site die hun inhoud heeft gesyndiceerd met RSS. Dit bespaart u tijd en energie omdat u de inhoud niet zelf hoeft te maken, maar iemand anders kunt gebruiken. Merk op dat als u iemands gesyndiceerde inhoud aan uw site toevoegt, het vanzelfsprekend is dat u krediet teruggeeft aan de oorspronkelijke site.
Voor persoonlijk gebruik kunt u iets gebruiken dat een feedaggregator wordt genoemd. Dit zijn stukjes software waarmee u zich kunt abonneren op verschillende feeds die u op internet vindt en ze op één locatie kunt samenvoegen, namelijk de software die u gebruikt. Wanneer u de software vervolgens start en laat controleren op nieuwe updates, maakt uw software verbinding met al deze feeds en downloadt u nieuwe informatie en geeft deze aan u weer. Hiermee kunt u al het nieuws of de bronnen die u interesseert van uw favoriete websites op één locatie hebben georganiseerd, waar u gemakkelijk kunt zien of er nieuwe inhoud moet worden gelezen. Een goed voorbeeld is als u 10 verschillende prikborden bezoekt en ze HEBBEN RSS-feeds voor de forums erop, kunt u hun RSS-feeds toevoegen aan uw aggregator en nieuwe onderwerpen zien die worden geplaatst zonder elk van deze sites te hoeven bezoeken! ! Als u vervolgens bij het lezen van een bepaald item daadwerkelijk naar de site wilt gaan, kunt u op de link klikken die bij het nieuwsbericht wordt weergegeven.
Kun je zien hoe dit je tijd bespaart? U kunt nu uw favoriete nieuws, berichten, onderwerpen, informatie, koppen of ander gesyndiceerd materiaal vanaf één locatie bekijken in plaats van elke site onafhankelijk te hoeven bezoeken!
RSS-aggregators en RSS-feedsites
Hieronder vindt u een korte lijst met RSS-aggregators, sommige gratis, die u kunt proberen:
- AmphetaDesk
- BottomFeeder
- FeedDemon
- FeedReader
- NewsGator
- Newzcrawler
- RSSExplorer
- RSSReader
- SlashDock
- WinRSS
Hieronder vindt u een korte lijst met RSS-aggregators, sommige gratis, die u kunt proberen:
Nu u de software hebt om uw nieuwsfeeds samen te voegen, vraagt u zich misschien af hoe u feeds kunt vinden waarop u zich kunt abonneren. De eenvoudigste manier is om een site te bezoeken die u bezoekt en op zoek te gaan naar de of Pictogrammen,
of links met RSS, RDF, Atom of Syndication. Deze betekenen over het algemeen een RSS-feed. Als u geen link op de website kunt vinden, kunt u ook de volgende links voor RSS-feeds controleren:
Deze sites bevatten enorme databases met RSS-feeds waarnaar u kunt linken.
Conclusie
Door RSS te gebruiken kunt u uw kostbare tijd besparen en het nieuws en de informatie die door verschillende sites wordt aangeboden, organiseren tot een centraal punt om het te bekijken. Hopelijk weet je nu wanneer je naar een site gaat en een van die grappige oranje knoppen ziet, wat ze betekenen en kun je ze in je voordeel gebruiken.