Bestandscompressie en archieven begrijpen

You are here:
Estimated reading time: 3 min

Bestandscompressoren en archieven?

Deze zelfstudie zal zich richten op het uitleggen wat bestandscompressie en archieven zijn en hoe ze te gebruiken. Deze technologie stelt u niet alleen in staat om bijlagen efficiënter via e-mail te verzenden, maar bespaart ook ruimte op uw harde schijf en stelt u in staat om gemakkelijker een back-up van bestanden te maken. Laten we om te beginnen enkele van de terminologie bespreken die in deze zelfstudie zal worden gebruikt.

Bestandscompressie

Bestandscompressie is het nemen van een bestand op uw harde schijf en het maken ervan, zodat het kleiner wordt en daarom minder opslagruimte in beslag neemt en sneller kan worden geüpload of gedownload op een netwerk of internet.

Bestandscompressor

Een compressor is een programma dat eigenlijk een ander bestand comprimeert. Compress, Gzip, WinRar en Winzip zijn voorbeelden van dit soort programma’s.

Bestandsarchiveringsprogramma

Een archiefprogramma neemt veel afzonderlijke bestanden en archiveert ze in één bestand. Met een archiefprogramma kunt u bijvoorbeeld een map met bestanden nemen en archiveren in één bestand dat u vervolgens als e-mail met één bijlage voor al die afzonderlijke bestanden kunt verzenden.

Archief

Een archief is een enkel bestand dat veel afzonderlijke bestanden bevat. Deze individuele bestanden kunnen worden geëxtraheerd uit het hoofdarchief

Gecomprimeerd bestand

Een bestand dat is gecomprimeerd in een kleiner formaat dan het oorspronkelijk had.

Gecomprimeerd Het is belangrijk op te merken dat veel programma’s zowel bestanden kunnen archiveren als comprimeren. Winzip neemt bijvoorbeeld veel afzonderlijke bestanden, comprimeert ze en slaat ze vervolgens op in een archiefbestand. Zo blijft u achter met een enkel archief dat veel gecomprimeerde bestanden bevat.

Wanneer een archief- of bestandscompressie gebruiken

Nu u weet wat een gecomprimeerd bestand of een archief is, moet u zich afvragen waarom u ze zou willen gebruiken. De drie meest voorkomende redenen om archieven en gecomprimeerde bestanden te gebruiken zijn:

Bestandscompressie bespaart opslagruimte

Door een compressor te gebruiken om een afbeelding kleiner te maken, gebruikt u minder ruimte op uw harde schijf om dit bestand op te slaan. Een woorddocument dat bijvoorbeeld 89 Kilobytes op mijn harde schijf is, wanneer het wordt gezipt, is nu slechts 8 Kilobytes. Dat is een besparing van 90% in opslagruimte! Bekijk de onderstaande tabel voor meer voorbeelden van het type opslagruimte dat u kunt besparen met bestandscompressie:

Type bestand
Grootte vóór compressie in Bytes
Grootte na compressie in Bytes
Percentage gecomprimeerd
Word Document
89,600
8,959
90%
TXT Bestand
29,978
10,476
66%
Excel Bestand
109,056
89,816
18%
EXE Bestand
66,048
34,757
48%
DLL Bestand
260,096
121,155
53%
JPEG Image
1,093,504
1,092,040
0%
Bitmap Image
4,854
4,854
0%
GIF Image
47,924
47,825
0%
MP3 Bestand
5,234,688
5,134,985
2%

Zoals u kunt zien, comprimeren sommige bestandsindelingen veel meer dan andere formaten. Dit komt omdat bepaalde bestandstypen al zijn gecomprimeerd en daarom niet verder kunnen worden gecomprimeerd. Als je naar de bovenstaande grafiek kijkt, is het natuurlijk niet logisch om MP3, GIF, JPEG of andere gecomprimeerde bestandsindelingen te comprimeren, omdat je geen voordeel zult behalen. Aan de andere kant comprimeren Word-, Excel-, tekst- en programmabestanden vrij goed

Transmissiesnelheden

Hoe snel een bestand via een netwerk of internet wordt verzonden, is afhankelijk van hoe groot dit bestand is. Een bestand met de grootte van 1.337.344 bytes duurde bijvoorbeeld ongeveer 28 seconden om te uploaden naar een externe server. Toch duurde ditzelfde bestand gecomprimeerd tot een grootte van 554.809 bytes slechts 12 seconden. Dat is een tijdsbesparing van meer dan 50%. Stel je voor dat je bestanden verzendt die normaal gesproken een uur zouden duren om te verzenden, en na het comprimeren van de bestanden duurt het nu slechts 30 minuten. De besparingen in tijd en mogelijk geld zijn ongelooflijk.

Slechts 1 bestand verzenden

Er zijn momenten dat u veel bijlagen in één e-mailbericht moet verzenden. Dit kan soms moeilijk en verwarrend zijn, dus in plaats daarvan gebruikt u een archiefprogramma om de 20 bestanden in één bestand te converteren. Dit is veel georganiseerder en gemakkelijker te manipuleren.

Een back-up maken van gegevens

Archiveringsprogramma’s worden vaak gebruikt om een back-up van gegevens te maken. U zou archieven gebruiken om een back-up te maken van een map of een aantal bestanden in één bestand en deze ook te comprimeren. Hiermee kunt u ruimte besparen en dat afzonderlijke bestand vervolgens opslaan op een diskette of andere verwisselbare media.

Opmerking: Het is echter belangrijk op te merken dat u bij alle formaten, of het nu een gecomprimeerd bestand of een archief is, het bestand altijd moet decomprimeren en / of extraheren voordat u het kunt gebruiken.

Soorten archieven en bestandscompressoren

Er zijn vele soorten archief programmas en compressoren. De onderstaande tabel geeft een overzicht van de meest voorkomende programma’s die vandaag worden gebruikt, samen met de bestandsextensie die ze gebruiken:

Programma*
Bestandsextensie
Type
Besturingssysteem**
WinZip
.zip
Archive/Compress DOS/Windows
WinRar
.rar
Archive/Compress DOS/Windows
Arj
.arj
Archive/Compress DOS/Windows
Gzip
.gz
Compress Unix/Linux
Compress
.Z
Compress Unix/Linux
TAR
.tar
Archive Unix/Linux
Stuffit Expander
.hqx
Archive/Compress Apple

* Veel van deze programma’s kunnen meer dan één formaat aan. De vermelde indeling is de systeemeigen indeling voor dat programma.

** Het vermelde besturingssysteem is het systeemeigen besturingssysteem voor deze indelingen. Deze formaten kunnen mogelijk ook op andere besturingssystemen worden gebruikt.

Conclusie

Now that you understand file compression and archiving, download some of the above programs and play around with them. They are very easy to use and understand.

Was this article helpful?
Dislike 0
Views: 47
Naar de inhoud springen