Right to repair

“We zijn mensen, we zijn reparateurs, we zijn duurzaamheidsactivisten, we zijn een gemeenschap.”

Wij zijn van mening dat producten langer mee moeten gaan en daarom moeten ze bij een defect kunnen worden gerepareerd. Dit vereist dat producten worden ontworpen voor reparatie en ondersteuning voor alle soorten reparateurs.

“Wij vragen om het recht op reparatie.”

De wereld gaat kapot, doordat bedrijven consumenten blind houden voor de waarheid!
ACCEPTEER DIT NIET LANGER! Maak reparatie de NORM!

We'll FIX Things!

“E-waste is de snelst groeiende afvalstroom ter wereld. Slechts 15-20% wordt gerecycled.”

Jaarlijks wordt 53 miljoen ton e-waste geproduceerd met een equivalent gewicht van 350 cruiseschepen aan elektronica.

Gemeenschapsherstel voorkomt afval, bespaart CO2 en herstelt harten!

Wat we willen

Kom op voor uw recht op reparatie! Wat verwachten we van beleidsmakers?

Goed ontwerp

Producten moeten niet alleen zijn ontworpen om te presteren, maar ook om lang mee te gaan en te worden gerepareerd wanneer dat nodig is. Om producten te maken die gemakkelijk te repareren zijn, hebben we ontwerppraktijken nodig die het demontagegemak ondersteunen.

Ons doel op korte termijn: de EU-wetgeving stelt minimale ontwerpvereisten om een eenvoudige demontage en vervanging van belangrijke componenten te garanderen , te beginnen met smartphones, laptops en andere IT-producten.

Eerlijke toegang

Reparatie moet toegankelijk, betaalbaar en mainstream zijn. Dit betekent dat het repareren van een product niet meer mag kosten dan het kopen van een nieuw product. Wettelijke barrières mogen particulieren, onafhankelijke reparateurs en reparatiegroepen uit de gemeenschap niet beletten om kapotte producten te repareren. We willen een universeel recht op reparatie: iedereen heeft toegang tot reserveonderdelen en reparatiehandleidingen voor de hele levensduur van een product.

Ons kortetermijndoel: het rechtskader voor de toegang tot reserveonderdelen en reparatie-informatie voor reparateurs moet worden vastgelegd in nationale registers die eerlijk en inclusief zijn en onafhankelijk van fabrikanten.

Geïnformeerde consumenten

Burgers willen weten of hun producten zijn gebouwd om te worden gerepareerd of bestemd zijn om wegwerpbaar te zijn bij het breken. Informatie over de repareerbaarheid van producten moet op het moment van aankoop beschikbaar worden gesteld aan zowel burgers als reparateurs.

Ons kortetermijndoel: de EU introduceert een scoresysteem voor reparatiebaarheid als onderdeel van het bestaande energielabel voor alle energieverslindende producten.

Waarom willen we het recht om te repareren?

Het probleem is simpel. De producten die we dagelijks gebruiken worden steeds moeilijker te repareren. E-waste is een van de snelst groeiende afvalstromen ter wereld, waarbij fabrikanten van telefoons en laptops hun producten moeilijker te repareren maken. En het zijn niet alleen digitale apparaten – de hoeveelheid huishoudelijke apparaten die binnen 5 jaar na aankoop falen, schiet ook omhoog.

We hebben er genoeg van. Op elke metriek – emissies, sociale impact, verspilling – kan dit niet doorgaan. Dus we gaan er iets aan doen. We willen het recht om te repareren.

Wat is het recht om te repareren?

Hoewel we een vrij jonge campagne in Europa zijn, is het recht op reparatie al lang een zorg voor vele duizenden onafhankelijke reparateurs, gemeenschapsreparatiegroepen en burgers over de hele wereld.

In 2019 heeft de EU nieuwe verordeningen aangenomen die voor het eerst herstelbaarheidscriteria invoeren voor een eerste reeks nieuwe apparaten die vanaf maart 2021 in Europa worden verkocht. Vorig jaar heeft de Europese Commissie zich ertoe verbonden het “Recht op reparatie” te verwezenlijken en werkt zij langzaam aan regelgeving voor elektronische apparaten en andere producten.

Dit is een goed begin, maar we hebben veel meer nodig. Europa is een geweldige plek om te pleiten voor een universeel recht op reparatie en ambitieuze beleidsmaatregelen om dit te bereiken, inclusief alle producten en open voor iedereen, niet alleen voor professionele reparateurs.

We staan voor u klaar!

Met onze reparatieservice
krijgen uw apparaten
weer nieuw leven

Naar de inhoud springen