Een uitleg van OEM, Upgrade, Academic en volledige versies van software

You are here:
Estimated reading time: 2 min

Vaak ziet u software te koop die wordt vermeld als OEM, Academic, Upgrades of Volledige versies, allemaal tegen verschillende prijzen. Dit kan leiden tot enige verwarring waardoor u denkt dat het allemaal verschillende producten zijn. In werkelijkheid zijn het allemaal dezelfde producten, maar zijn ze anders geprijsd.

OEM staat voor Original Equipment Manufacturer

Oem-software wordt over het algemeen alleen verkocht door hardwarefabrikanten die de OEM-software opnemen als onderdeel van het totale product. Wanneer u bijvoorbeeld een nieuwe computer koopt en deze wordt geleverd met Windows, is dit de OEM-versie van Windows. Qua software is er geen verschil tussen de OEM-kopie en een exemplaar dat u in een winkel zou kopen, maar de fabrikanten kopen het in zo’n bulk dat ze enorme kortingen krijgen. Aan de andere kant is er een groot verschil met OEM-software en de andere versies als het gaat om de ondersteuning die u voor het product kunt ontvangen. Als u een OEM-versie van een stuk software bezit, moet u rechtstreeks ondersteuning krijgen van de fabrikant van de apparatuur in plaats van de maker van de software. Dat betekent dat als u een OEM-versie van Windows 10 hebt die u hebt ontvangen toen u uw computer kocht, ondersteuning voor Windows 10 alleen kan worden ontvangen van de fabrikant van de computer en niet rechtstreeks van Microsoft.

Academische en Not For Profit-versies

van software zijn software die is geprijsd voor een specifiek type instelling. Fabrikanten verkopen hun producten over het algemeen met een hoge korting als de koper kan worden beschouwd als een onderwijsinstelling of een instelling zonder winstoogmerk.

Upgradeversies

Is een manier waarop softwarebedrijven ervoor hebben dat u hun software blijft gebruiken of overschakelt naar hun software. Deze upgradeversies zijn meestal hetzelfde als hun tegenhangers voor volledige versie, maar hebben een aanzienlijke korting. Wanneer ze de upgrades op uw computer zijn geïnstalleerd, als ze geen stuk software detecteren waarvan ze denken dat het van een eerdere versie of vergelijkbare applicatie is, werkt de upgrade niet en wordt u gevraagd de volledige versie te kopen. De upgrade is altijd goedkoper dan de Full Version, soms tot wel 50% goedkoper.

Full Version

software is precies zoals je zou denken dat het zou zijn. Het bevat de volledige software en kan op uw computer worden geïnstalleerd, ongeacht of u al dan niet een eerdere versie of vergelijkbare applicatie hebt geïnstalleerd. Deze versies zijn altijd de duurste, en omdat er over het algemeen altijd een manier is om weg te komen met het gebruik van een upgrade, moet u nooit een volledige versie van de software kopen, maar niet als het absoluut noodzakelijk is.

Ik hoop dat dit de verschillende versies van software opruimt die u beschikbaar kunt vinden.

Was this article helpful?
Dislike 0
Views: 47
Naar de inhoud springen