Bestanden en mappen verwijderen of hernoemen die in Windows worden gebruikt of vergrendeld

You are here:
  • KB Home
  • Windows 10
  • Bestanden en mappen verwijderen of hernoemen die in Windows worden gebruikt of vergrendeld
Estimated reading time: 4 min

Introductie

Een van de frustrerende ervaringen bij het gebruik van een computer is wanneer u een bestand of map in Windows wilt verwijderen of hernoemen, maar een foutmelding krijgt dat het bestand in gebruik is, geopend, gedeeld of vergrendeld door een programma dat het momenteel gebruikt.

Error deleting file or folder
Fout bij het verwijderen van bestand of map

U begint elk programma dat op de computer wordt uitgevoerd af te sluiten in de hoop dat u geluk zult hebben en het bestand kunt verwijderen, maar het zal nog steeds niet worden verwijderd. Wat voor werk doe je? Deze zelfstudie is ontworpen om deze vragen te beantwoorden en methoden te bieden waarmee u vrijwel elk bestand in Windows kunt verwijderen of verwijderen.

4 Stappen om met bestanden die in gebruik zijn te verwijderen, bewerken of bestanden te openen

Wanneer u probeert een bestand of map te verwijderen of de naam ervan te wijzigen, moet u deze stappen in de volgende volgorde uitvoeren:

  1. De eerste en eenvoudigste methode is om alle programma’s af te sluiten die dat bestand momenteel gebruiken. Wanneer een programma een bestand gebruikt, heeft het de neiging om dat bestand uitsluitend te vergrendelen, zodat het niet kan worden gewijzigd of hernoemd terwijl het in gebruik is. Door het programma af te sluiten, ontgrendelt u dat bestand of die map zodat u ermee kunt werken.
  2. Start uw computer opnieuw op. Wanneer u uw computer opnieuw opstart, worden alle geopende programma’s afgesloten en kunt u hopelijk bij het opnieuw opstarten met het betreffende bestand werken.
  3. Start opnieuw op in de veilige modus en probeer de map een andere naam te geven of te verwijderen. Wanneer u zich in de veilige modus bevindt, start een beperkt aantal programma’s automatisch op. Dit biedt een grotere kans of mogelijkheid om een hardnekkig bestand of map te hernoemen of te verwijderen.
  4. Last but not least, download een hulpprogramma voor het ontgrendelen van bestanden. Programma’s voor het ontgrendelen van bestanden vinden de processen die het bestand gebruiken en proberen ze te sluiten of hun verbinding met het bestand of de map te verbreken, zodat ze kunnen worden verwijderd, hernoemd of anderszins gemanipuleerd. Deze programma’s hebben de neiging om het werk voor u te doen, zodat u niet te maken heeft met de hoofdpijn van het vinden van het programma dat een bestand openhoudt. In de volgende sectie leggen we uit hoe u een dergelijk programma kunt gebruiken, genaamd IObit Unlocker.

IObit Unlocker gebruiken om mee te werken in gebruik en bestanden te openen

Als je dit nog steeds leest, moet je bij stap 4 hierboven zijn. Om dit probleem op te lossen, introduceren we een programma genaamd IObit Unlocker. Unlocker is een programma dat in werking komt wanneer Windows een bestand niet kan verwijderen of hernoemen en biedt een reeks opties om u in staat te stellen dit te doen.

De eerste stap is om het Unlocker-programma te downloaden. Dit programma kan worden gedownload via de volgende link:

IObit Unlocker Download Link

Zodra het programma is gedownload, slaat u het op uw bureaublad op en dubbelklikt u op het bestand genaamd unlocker-setup.exe om het installatieprogramma te starten. Wanneer het installatieprogramma wordt gestart, blijft u op de knop Volgende drukken totdat u bij de knop Voltooien komt.

Nu het programma is geïnstalleerd, heeft IObit Unlocker een autorun-instructie aan uw register toegevoegd om de Unlocker Assistant te starten wanneer Windows wordt gestart. Dit achtergrondprogramma blijft ingezetene en detecteert wanneer u een bestand dat in gebruik is, probeert te verwijderen, kopiëren, hernoemen of verplaatsen. Wanneer een van deze bewerkingen wordt gedetecteerd, wordt er automatisch een venster geopend om u te helpen bij het werken met het bestand. Hieronder ziet u een voorbeeld.

In ons voorbeeld proberen we een bestand met de naam C:\test\test.doc te verwijderen. Wanneer we proberen om het bestand te verwijderen Windows vertelt ons dat het bestand wordt gebruiker door een andere persoon of programma en dat het niet kan verwijderen. Het stelt ook voor dat we alle programma’s sluiten die het bestand mogelijk gebruiken en het opnieuw proberen. Omdat we de vorige stappen al hebben geprobeerd, weten we dat dit niet werkt en drukken we op OK.

Error deleting file or folder
Fout bij het verwijderen van bestand of map

Om het bestand te ontgrendelen, navigeren we naar de map C:\test\, waar het bestand dat we willen verwijderen zich bevindt. Zodra we in die map zijn, klikken we er met de rechtermuisknop op en selecteren we de optie IObit Unlocker zoals weergegeven in de onderstaande afbeelding.

Unlocking A file
Een bestand ontgrendelen

Wanneer u op de optie IObit Unlocker klikt, wordt het vergrendelde bestand dat u hebt geselecteerd, gestart en weergegeven. Wanneer het wordt geopend, als u een prompt ontvangt met de vraag of u het programma wilt laten uitvoeren, kunt u dit toestaan.


Vergrendeld bestand in IObit Unlocker

Om het bestand te ontgrendelen, klikt u gewoon op de knop Ontgrendelen. Als dit niet het werk is, moet u deze stappen opnieuw proberen, maar selecteer deze keer de knop Forceren voordat u op de knop Ontgrendelen klikt. Wanneer u de force-optie selecteert, beëindigt IObit Unlocker het proces met behulp van het bestand om het te ontgrendelen. Zorg er natuurlijk voor dat u alle documenten opslaat die dit programma momenteel gebruikt voordat u deze functie gebruikt.

Als IObit Unlocker in staat is om het bestand te ontgrendelen, verandert het de status van het bestand om te ontgrendelen zoals weergegeven in de onderstaande afbeelding.

Ontgrendeld bestand

U kunt IObit Unlocker ook gebruiken om uit te voeren en te ontgrendelen en onmiddellijk actie te verwijderen, hernoemen, kopiëren of verplaatsen. Klik hiervoor op de kleine vervolgkeuzepijl naast de knop Ontgrendelen zoals weergegeven in de onderstaande afbeelding.

Vervolgkeuzemenu Ontgrendelen

Afhankelijk van de optie die u kiest, vraagt Unlocker vervolgens waar u het bestand wilt kopiëren of verplaatsen of naar welke bestandsnaam u de naam ervan wilt wijzigen.

Conclusie

Met deze informatie weet je nu dat leven met hardnekkige bestanden niet je enige antwoord is. Voorheen was het werken met een echt koppig bestand de provincie van een meer ervaren computergebruiker, maar nu niet meer. Nu met programma’s zoals Unlocker, zelfs een casual of beginnende computergebruiker kan de controle over hun computer en zijn bestanden terugnemen.

Was this article helpful?
Dislike 0
Views: 159
Naar de inhoud springen