Domeinnamen en hostnamen

You are here:
Estimated reading time: 2 min

Introductie

Wanneer u internet gebruikt, gebruikt u de hele tijd domeinnaam en hostnamen. Deze hostnamen en domeinnamen worden samen het internetadres waarmee u zoekt. De domeinnaam zonder hostnaam is ook het meest voorkomende e-mailadres. In dit artikel wordt onderzocht wat hostnamen en domeinnamen zijn en hoe ze worden gebruikt. We zullen ook TLD’s of topleveldomeinen bespreken, zoals .nl, .com, .net, .org, enz.

Domeinnamen

Domeinnamen zijn de unieke naam die een entiteit identificeert, of dat nu één persoon of een bedrijf is, op internet. Domeinnamen hebben altijd 2 of meer delen gescheiden door de stippen. Het meest linkse deel is het meest specifieke deel, terwijl het rechterdeel het TLD- of Top Level Domain is. Laten we een domeinnaam dissecteren, zodat u kunt zien waar het over ging.

Neem de domeinnaam EasyCompZeeland.nl. Deze domeinnaam bestaat uit twee delen. Het meest linkse deel is het woord dat de entiteit identificeert, in deze situatie is het EasyCompZeeland. Dit is een unieke naam en er mogen geen duplicaten op de rest van het internet zijn die door iemand anders worden gebruikt. Het tweede deel, of het meest rechtse deel, is het TLD of topniveaudomein. Dit is. Com wat betekent dat het een commerciële organisatie is.

In het begin waren er slechts 5 Global TLD’s die door iedereen werden herkend. Deze TLD’s worden hieronder besproken:

.com: Deze TLD is bedoeld voor commerciële bedrijven over de hele wereld.
.net: Deze TLD is historisch gezien en wordt nog steeds gebruikt door internetproviders.
.org: Deze TLD is bedoeld om de niet-commerciële gemeenschap te doorzoeken.
.mil: Deze TLD is beperkt tot gebruik door het Amerikaanse leger.
.gov: Deze TLD is beperkt tot gebruik door overheidsinstanties van de Verenigde Staten.

Naarmate het internet groeide en zich over de hele wereld uitbreidde, werden nieuwe TLD’s gecreëerd om verschillende landen te vertegenwoordigen. Zo is de TLD .nl voor nederland, .uk voor het Verenigd Koninkrijk en .au voor Australië. Omdat er steeds meer domeinen werden geregistreerd, waren beschikbare domeinnamen in de bovenstaande TLD’s moeilijk te vinden. Hierdoor zijn meer TLD’s zoals .biz, .info, .name gemaakt om meer mensen in staat te stellen domeinnamen te registreren die aan hun behoeften voldoen. Sinds de laatste jaren zijn er ook een nieuw soort TLD’s zoals wijzelf gebruiken bij. EasyComp.Shop, een leuke catchy domein hierin is een woord gebruikt als TLD dit kan van alles zijn zoals; .amsterdam.

Hostnamen

Hostnamen kunnen verwarrend zijn omdat ze een dubbele betekenis hebben. De hostnaam van een internetadres is alle linker meeste stukken van een volledig internetadres als er meer dan 2 delen aan het adres zijn. Als er slechts 2 delen van het adres zijn, is de hostnaam gelijk aan de domeinnaam.

Hier zijn enkele voorbeelden:

Volledig adres
Hostnamen
Domein Namen/Subdomein
TLD
www.easycompzeeland.nl
www
easycompzeeland.nl
.nl
easycompzeeland.nl
easycompzeeland.nl
easycompzeeland.nl
.nl
www.google.net
www
google.net
net
easycomp.shop
easycomp
easycomp.shop
.shop

Zoals u kunt zien in de voorbeelden, kan de hostnaam veel verschillende dingen zijn.

Als het hele adres uit slechts 2 delen bestaat, is de hostnaam gelijk aan de domeinnaam.
Als het hele adres uit meer dan 2 delen bestaat, is de hostnaam gelijk aan de linker meeste stukken vóór de eerste periode.
Om het nog verwarrender te maken, kunt u het volledige adres in zijn geheel een hostnaam noemen. Bijvoorbeeld met www.easycompzeeland.nl:

easycompzeeland.nl is de domeinnaam.
www is de hostnaam
www.easycompzeeland.nl is ook de hostnaam!!!

Conclusie

Zoals u kunt zien, kunnen hostnamen leiden tot een beetje verwarring, maar zodra u ze begrijpt, wat u nu zou moeten doen, zou u niet veel moeite moeten hebben om deze termen te gebruiken.

Was this article helpful?
Dislike 0
Views: 19
Naar de inhoud springen