Hoe harde schijven in oude stijl werken

You are here:
Estimated reading time: 3 min

Wat is een harde schijf

Bijna alle desktopcomputers hadden vroeger (tegenwoordig een SSD, maar daarover meer in een ander artikel) een harde schijf erin, maar weet u echt wat ze zijn? Veel mensen als ze het woord harde schijf horen, denken dat het verwijst naar de computer als geheel. In werkelijkheid is de harde schijf echter slechts een van de vele verschillende stukken die uit een computer bestaan. De harde schijf is een van de belangrijkste onderdelen van uw computer omdat deze wordt gebruikt als een langdurige opslagruimte voor uw gegevens. Wat dat betekent, is ongeacht of de computer is ingeschakeld of dat u stroom verliest, de gegevens blijven nog steeds opgeslagen op deze schijf om deze veilig te houden. Aan de andere kant vertelt het u hoe belangrijk het maken van een back-up van uw gegevens is, want als de harde schijf defect raakt, is de kans groot dat u alles kwijtraakt.

Een harde schijf is een integraal apparaat voor uw computer, omdat uw besturingssysteem en al uw gegevens daar meestal worden opgeslagen. In de meeste situaties, als u geen werkende harde schijf had of als de harde schijf defect raakte, zou u uw computer niet in het besturingssysteem kunnen opstarten en een fout krijgen. Als u uw computerbehuizing hebt geopend en uw harde schijf wilt vinden, ziet deze er vergelijkbaar uit met de onderstaande afbeelding:


Afbeelding van een harde schijf

Hoe harde schijven werken

Als u uw harde schijf zou openen, waardoor uw garantie onmiddellijk ongeldig zou worden en mogelijk zou worden beschadigd, zou u zoiets als de onderstaande afbeelding zien:


Binnenkant van een harde schijf

Een harde schijf bestaat uit het volgende:

  • Magnetische schotels – Schotels zijn de ronde platen in de bovenstaande afbeelding. Elke schotel bevat een bepaalde hoeveelheid informatie, dus een schijf met veel opslagruimte heeft meer schotels dan een met minder opslagruimte. Wanneer informatie wordt opgeslagen en opgehaald uit de schotels, gebeurt dit in concentrische cirkels, sporen genoemd, die verder worden onderverdeeld in segmenten die sectoren worden genoemd.
  • Arm – De arm is het stuk dat over de schotels steekt. De armen bevatten lees- en schrijfkoppen die worden gebruikt om de magnetische informatie op de schotels te lezen en op te slaan. Elke schotel heeft zijn eigen arm die wordt gebruikt om gegevens ervan te lezen en af te schrijven.
  • Motor – De motor wordt gebruikt om de schotels van 4.500 tot 15.000 omwentelingen per minuut (RPM) te draaien. Hoe sneller het toerental van een schijf, hoe beter de prestaties die u ermee zult bereiken.

Wanneer een computer gegevens van de harde schijf wil ophalen, draait de motor de schotels omhoog en beweegt de arm zichzelf naar de juiste positie boven de schotel waar de gegevens zijn opgeslagen. De koppen op de arm detecteren de magnetische bits op de schotels en zetten ze om in de juiste gegevens die door de computer kunnen worden gebruikt. Omgekeerd, wanneer gegevens naar de schijf worden verzonden, sturen de koppen deze keer magnetische pulsen naar de schotels die de magnetische eigenschappen van de schotel veranderen en zo uw informatie opslaan.

Het is belangrijk op te merken, dat aangezien de gegevens die op uw harde schijf zijn opgeslagen magnetisch zijn, het geen goed idee is om met een magneet in de buurt van uw harde schijf te spelen 🙂

Interfaces voor harde schijven

Een harde schijf maakt verbinding met uw computer via een specifiek type interface. De interface op uw harde schijf moet overeenkomen met de bijbehorende interface op uw moederbord. Als u een nieuwe harde schijf koopt met een interface die uw moederbord niet ondersteunt, werkt deze niet op uw computer. Momenteel zijn er drie interfaces die de standaard zijn geworden voor het aansluiten van uw harde verbinding met uw computer. Hieronder vindt u informatie over elk van deze interfaces.

  • IDE of ATA – Dit is momenteel de meest gebruikte interface, maar wordt snel overwonnen door de nieuwere SATA-interface. Harde schijven die dit type interface gebruiken, hebben snelheden tot 100 Mbps.
  • SATA – Een nieuwere interface die minder omvangrijke kabels gebruikt en snelheden heeft vanaf 150 Mbps voor SATA en 300 Mbps voor SATA II. Bijna alle computerfabrikanten zijn begonnen met het gebruik van SATA-schijven.
  • SCSI – Dit type interface wordt meestal gebruikt in een bedrijfsomgeving voor servers. Harde schijven die zijn ontworpen voor een SCSI-interface hebben meestal een sneller toerental, wat daarom betere prestaties biedt.

Bij het kopen van een harde schijf

Bij de aankoop van een harde schijf zijn er enkele kenmerken die u in gedachten wilt houden die u zullen helpen bij het bepalen van de juiste schijf voor uw behoeften. Deze kenmerken zijn:

  • Zoektijd: de tijd die nodig is om de lees-/schrijfkop van een station naar een bepaalde locatie op de schijf te verplaatsen. Hoe lager het getal, hoe beter.
  • Toegangstijd: de werkelijke hoeveelheid tijd vanaf het moment dat een gegevens wordt opgevraagd bij een schijf en wordt geleverd. Hoe lager het getal, hoe beter.
  • RPMS: Hoe snel de schotels draaien. Hoe hoger het getal, hoe sneller de schijf zal zijn. Dit wordt uitgedrukt in Rotaties Per Miliseconde of per seconde.
  • Capaciteit: de hoeveelheid opslagruimte die beschikbaar is op de schijf. Meestal zijn de meeste schijven die vandaag zijn gekocht 80 Gigabyte of meer. Een harde schijf van 80 GB kost gemiddeld ongeveer 60 USD.
  • Interface – Hoe de harde schijf verbinding maakt met uw computer. Zorg ervoor dat de interface van de harde schijf op uw computer wordt ondersteund voordat u deze aanschaft.

Conclusie

Nu weet u hoe een ouderwetse draaiende harde schijf werkt, vaak verwijs ik ook wel eens naar de ouderwetse platenspeler, maar dan en paar duizendsten sneller! In de tegenwoordigheid is een HDD nog een goede oplossing voor mensen die veel data willen back-uppen of opslaan op servers. Zijn namelijk stabieler op de langere termijn als het op data terughalen komt. Hierover in een ander artikel meer informatie.

Was this article helpful?
Dislike 0
Views: 49
Naar de inhoud springen