Het domeinnaamsysteem

You are here:
Estimated reading time: 2 min

Introductie

Een belangrijk onderdeel van het internet en hoe het werkt, draait om het domain name system, ook wel DNS genoemd. De onderliggende technologie achter het internet is dat wanneer een computer met een andere computer op internet moet praten, ze communiceren via het IP-adres van de computer. Het IP-adres is een unieke set nummers die aan een bepaalde machine is gekoppeld en die in een apart artikel worden besproken. Een voorbeeld van een IP-adres is 82.176.90.212, het IP-adres dat overeenkomt met EasyCompZeeland.nl.

Naarmate de voorloper van het internet, ARPANET, groter werd, werd het verbinden met externe machines via hun IP-adres omslachtig. Het werd steeds moeilijker voor mensen om de IP-adressen te onthouden die zijn gekoppeld aan de machines die ze probeerden te bereiken dat een systeem werd gemaakt om gemakkelijker symbolische namen te onthouden naar hun equivalente numerieke IP-adres. Zo werd het DNS-systeem geboren.

Domeinnaamsysteem

Het Domain Name System is het systeem dat op internet wordt gebruikt voor het toewijzen van namen, zoals www.google.com, aan IP-adressen zoals 216.239.51.99. Elke keer dat een nieuw domein, zoals EasyCompZeeland.nl, wordt geregistreerd, wordt dat domein ingevoerd in een Root Server vanuit Nederland en onder toezicht van een organisatie genaamd SIDN. Omdat uw domein zich op deze server bevindt, kan het worden bereikt en begrepen door de rest van de gebruikers op internet.

Een ander belangrijk element van het domeinnaamsysteem zijn DNS-servers die worden uitgevoerd door bedrijven en internetproviders. Elke keer dat u verbinding maakt met een site, vraagt u de DNS-server van uw internetprovider om de hostnaam op te lossen of te converteren, zoals www.google.com naar een IP-adres zoals 216.239.51.99. Als de naamserver van uw internetprovider niet werkt of niet kan worden bereikt, kunt u het internet niet doorkruisen met hostnamen, maar moet u in plaats daarvan hun IP-

Telkens wanneer u verbinding maakt met een site, moet uw ISP DNS-server weten welke naamserver de informatie heeft over het domein voor de site die u probeert te bereiken. De DNS-server van uw internetprovider maakt verbinding met een hoofdserver en vraagt wie de naamserver is die de informatie kent over de site die u probeert te bereiken. De Root Server zal de DNS-server van uw internetprovider vertellen met welke server ze vervolgens contact moeten opnemen voor informatie. Vervolgens neemt de DNS-server van uw internetprovider contact op met de server waarmee de hoofdserver hem heeft verteld contact op te nemen, waar het IP-adres wordt gegeven dat is gekoppeld aan de site die u probeert te bereiken.

Voorbeeld uit het echte leven

Veel van wat is besproken kan een beetje verwarrend zijn, dus laten we een voorbeeld uit het echte leven doen. In het stroomdiagram onder het label Figuur 1 ziet u een computer die verbinding probeert te maken met www.google.com en de stappen die nodig zijn.

We zullen deze stappen hieronder bespreken:

  1. Een gebruiker opent een webbrowser en probeert verbinding te maken met www.google.com. Het besturingssysteem dat het IP-adres voor www.google.com niet kent, vraagt de DNS-server van de isp om deze informatie.
  2. De DNS-server van de ISP kent deze informatie niet, dus maakt deze verbinding met een Root Server om erachter te komen welke naamserver, die ergens ter wereld wordt uitgevoerd, de informatie over google.com kent.
  3. De rootserver vertelt de DNS-server van de isp om contact op te nemen met een bepaalde naamserver die de informatie over google.com.
  4. De DNS-server van de ISP maakt verbinding met de DNS-server van Google en vraagt om het IP-adres voor www.google.com.
  5. De DNS-server van Google reageert op de DNS-server van de ISP met het juiste IP-adres.
  6. De DNS-server van de ISP vertelt het besturingssysteem van de gebruiker het IP-adres voor google.com.
  7. Het besturingssysteem vertelt de webbrowser het IP-adres voor www.google.com.
  8. De webbrowser maakt verbinding en start de communicatie met www.google.com.

Conclusie

Zoals u kunt zien, is het domeinnaamsysteem essentieel voor het gebruik van internet. Zonder dit zou u geen namen kunnen typen, maar zou u de numerieke IP-adressen moeten onthouden om overal op internet te komen. Als je vragen hebt over deze tutorial, voel je vrij om erover te praten in de discussieforums.

Was this article helpful?
Dislike 0
Views: 52
Naar de inhoud springen