Skip naar inhoud

Politieke partijen willen Big Tech beteugelen

Wilt u deze bijdrage aanbevelen? Dat kan via:

Grote technologiebedrijven, zoals Facebook en Google, kunnen rekenen op flinke weerstand vanuit de Nederlandse politiek. Veel partijen vinden dat de invloed van Big Tech moet worden beperkt, bijvoorbeeld door aanpassing van de mededingingsregels. Dit blijkt uit een rondgang langs de verkiezingsprogramma's.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Het zint politici niet dat grote Amerikaanse bedrijven invloed hebben op het gedrag van burgers en bedrijven. Mensen die ongemerkt via hun surfgedrag persoonlijke voorkeuren prijsgeven en zo in een filterbubbel terechtkomen. En ondernemingen die het onderspit delven tegen het commerciële geweld van grote platformen.Als oplossing zien veel politieke partijen een grote rol voor de wetgever weggelegd. Er moeten betere regels komen om de invloed van de grote techbedrijven te beperken en zo kleinere spelers een eerlijkere kans te bieden. De regels moeten er ook voor zorgen dat het verzamelen van data door grote platformen aan banden wordt gelegd. Daarmee wordt enerzijds de privacy van de burgers verbeterd en anderzijds het risico op gefilterde informatievoorziening beperkt.

Openbreken

“Big Tech ontleent macht en waarde aan het exploiteren van data”

Een aantal partijen benoemt de aanpak van Big Tech specifiek. De VVD bijvoorbeeld wil betere bescherming tegen platformbedrijven ‘die hun macht en waarde ontlenen aan het exploiteren van data afkomstig van burgers en bedrijven’. Big Tech-bedrijven die hun marktmacht misbruiken, moeten in Europees verband worden opengebroken en betalen voor het gebruik van persoonlijke data.
Het CDA vindt eveneens dat grote techreuzen te veel macht hebben en beschikken over een monopolie in het aanbod van hun diensten. De partij bepleit op Europees niveau een gelijk speelveld voor nieuwe aanbieders, goede bescherming van data en een geharmoniseerde belasting voor deze bedrijven. Als bedrijven te groot worden is opsplitsing een uiterste mogelijkheid.
Ook de Pvda praat over het opbreken van grote Big Tech in Europees verband. De partij vindt dat de overname van WhatsApp door Facebook moet worden teruggedraaid en toekomstige overnames veel kritischer moeten worden bekeken.

De SP meent dat het nu al tijd is voor opsplitsing van Big Tech. ‘Om de privacy en de veiligheid van mensen beter te beschermen, is het nodig dat de grote techbedrijven worden opgesplitst.’ De partij dreigt bovendien met maatregelen tegen grote techbedrijven als zij algoritmes gebruiken die eenzijdige informatievoorziening creëren.

Kritische aandacht

De marktmacht van grote digitale platforms is ook de SGP een doorn in het oog, daarbij specifiek verwijzend naar Airbnb en Bol.com. De partij pleit voor aanpassing van mededingingsregels en -toezicht zodat concurrentie mogelijk blijft. De macht van grote communicatieplatforms als Facebook in het sturen van het maatschappelijke debat verdient eveneens kritische aandacht.
Ook Volt stuurt aan op aanpassing van de mededingingsregels om Big Tech te beteugelen. ‘Zij beschermen en vergroten hun machtspositie onder andere door het opkopen van potentiële concurrenten. Dit geeft hen niet alleen te veel macht, het gooit de markt dicht voor nieuwe innovatieve bedrijven.’

Van de grote politieke partijen gaat alleen de PVV in het verkiezingsprogramma niet in op de invloed van techgiganten.

Politieke partijen

Onder meer deze politieke partijen spreken zich in hun verkiezingsprogramma’s uit over Big Tech:
CDA
Pvda
– SGP
SP
– Volt
– VVD

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Lees ook:

Silicon Valley Bank failliet: wat betekent dit voor de techwereld en de financiële sector?

Een Amerikaanse bank die gespecialiseerd was in het financieren van start-ups en technologiebedrijven is failliet gegaan door een bankrun. Dit heeft veel onrust veroorzaakt op de financiële markten en gevolgen voor de techwereld. De autoriteiten hebben maatregelen genomen om de schade te beperken.

EasyComp Zeeland biedt oplossingen voor mensen die moeite hebben met de digitale kloof in Nederland

De digitale kloof in Nederland Uit een recent rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat er in Nederland een groot verschil is in sociale klasse en dat de digitale

EasyComp Zeeland: Uw Betrouwbare Partner Voor Computerreparaties En Meer

Als u een computer heeft, heeft u ongetwijfeld op een gegeven moment problemen ondervonden. Misschien loopt uw computer vast of werkt hij traag. In sommige gevallen start hij zelfs helemaal niet meer op. In dergelijke gevallen heeft u behoefte aan professionele hulp om uw computer weer als nieuw te laten werken. EasyComp Zeeland is hier om u te helpen.

iPhone 15: wat weten we al over de nieuwe smartphone van Apple?

Apple staat bekend om zijn innovatieve en populaire iPhones, die elk jaar weer miljoenen mensen over de hele wereld aanspreken. In 2023 verwachten we de lancering van de iPhone 15, de opvolger van de iPhone 14 die in 2022 uitkwam. Wat kunnen we verwachten van dit nieuwe toestel? In dit blog bericht zetten we de belangrijkste geruchten en lekken voor je op een rijtje.

Hoe EasyComp Zeeland u kan helpen met al uw IT- en ICT-behoeften.

EasyComp Zeeland is uw Zeeuwse IT- en ICT-specialist die u een breed scala aan diensten en oplossingen biedt voor zowel particulieren als bedrijven. Of u nu hulp nodig heeft met uw computer, telefoon, netwerk, muzieksysteem of kassasysteem, EasyComp Zeeland staat voor u klaar met deskundig advies en snelle service.

Autodiefstal met USB-kabels

In deze blog bespreken we de ontwikkelingen op het gebied van autodiefstal met USB-kabels. We leggen uit hoe autodieven met deze methode te werk gaan en hoe fabrikanten proberen dit probleem aan te pakken. We bespreken enkele mogelijke oplossingen, waaronder software-updates en fysieke beveiligingsmaatregelen, om deze vorm van autodiefstal te voorkomen.

Wilt u deze bijdrage aanbevelen? Dat kan via:

Klaar voor de beste oplossing voor uw IT & ICT-situatie?

Ik heb mijn wachtwoord gewijzigd in “onjuist.” Dus wanneer ik vergeet wat het is, zal de computer zeggen: “Uw wachtwoord is onjuist.”