Politieke partijen willen Big Tech beteugelen

Grote technologiebedrijven, zoals Facebook en Google, kunnen rekenen op flinke weerstand vanuit de Nederlandse politiek. Veel partijen vinden dat de invloed van Big Tech moet worden beperkt, bijvoorbeeld door aanpassing van de mededingingsregels. Dit blijkt uit een rondgang langs de verkiezingsprogramma's.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Het zint politici niet dat grote Amerikaanse bedrijven invloed hebben op het gedrag van burgers en bedrijven. Mensen die ongemerkt via hun surfgedrag persoonlijke voorkeuren prijsgeven en zo in een filterbubbel terechtkomen. En ondernemingen die het onderspit delven tegen het commerciële geweld van grote platformen.Als oplossing zien veel politieke partijen een grote rol voor de wetgever weggelegd. Er moeten betere regels komen om de invloed van de grote techbedrijven te beperken en zo kleinere spelers een eerlijkere kans te bieden. De regels moeten er ook voor zorgen dat het verzamelen van data door grote platformen aan banden wordt gelegd. Daarmee wordt enerzijds de privacy van de burgers verbeterd en anderzijds het risico op gefilterde informatievoorziening beperkt.

Openbreken

“Big Tech ontleent macht en waarde aan het exploiteren van data”

Een aantal partijen benoemt de aanpak van Big Tech specifiek. De VVD bijvoorbeeld wil betere bescherming tegen platformbedrijven ‘die hun macht en waarde ontlenen aan het exploiteren van data afkomstig van burgers en bedrijven’. Big Tech-bedrijven die hun marktmacht misbruiken, moeten in Europees verband worden opengebroken en betalen voor het gebruik van persoonlijke data.
Het CDA vindt eveneens dat grote techreuzen te veel macht hebben en beschikken over een monopolie in het aanbod van hun diensten. De partij bepleit op Europees niveau een gelijk speelveld voor nieuwe aanbieders, goede bescherming van data en een geharmoniseerde belasting voor deze bedrijven. Als bedrijven te groot worden is opsplitsing een uiterste mogelijkheid.
Ook de Pvda praat over het opbreken van grote Big Tech in Europees verband. De partij vindt dat de overname van WhatsApp door Facebook moet worden teruggedraaid en toekomstige overnames veel kritischer moeten worden bekeken.

De SP meent dat het nu al tijd is voor opsplitsing van Big Tech. ‘Om de privacy en de veiligheid van mensen beter te beschermen, is het nodig dat de grote techbedrijven worden opgesplitst.’ De partij dreigt bovendien met maatregelen tegen grote techbedrijven als zij algoritmes gebruiken die eenzijdige informatievoorziening creëren.

Kritische aandacht

De marktmacht van grote digitale platforms is ook de SGP een doorn in het oog, daarbij specifiek verwijzend naar Airbnb en Bol.com. De partij pleit voor aanpassing van mededingingsregels en -toezicht zodat concurrentie mogelijk blijft. De macht van grote communicatieplatforms als Facebook in het sturen van het maatschappelijke debat verdient eveneens kritische aandacht.
Ook Volt stuurt aan op aanpassing van de mededingingsregels om Big Tech te beteugelen. ‘Zij beschermen en vergroten hun machtspositie onder andere door het opkopen van potentiële concurrenten. Dit geeft hen niet alleen te veel macht, het gooit de markt dicht voor nieuwe innovatieve bedrijven.’

Van de grote politieke partijen gaat alleen de PVV in het verkiezingsprogramma niet in op de invloed van techgiganten.

Politieke partijen

Onder meer deze politieke partijen spreken zich in hun verkiezingsprogramma’s uit over Big Tech:
CDA
Pvda
– SGP
SP
– Volt
– VVD

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt artificiële intelligentie en machine learning om spam te verminderen. Bekijk hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Navigatie
Social Share

Gerelateerde berichten

Maatschappij

Behoed je Kinderen voor de Gevaren van Sociale Media: Een Gids voor Ouders

In de huidige digitale wereld is het onvermijdelijk dat kinderen en tieners actief zijn op sociale media. Platforms zoals Snapchat, TikTok en Telegram zijn enorm populair onder jongeren, maar brengen ook aanzienlijke risico’s met zich mee. De recente NOS Stories video, “Sorry Koning”, werpt licht op een verontrustende trend waarbij jongeren worden vernederd en gefilmd, waarna deze video’s viraal gaan. Het is cruciaal voor ouders om te weten hoe ze hun kinderen kunnen beschermen tegen deze gevaren en hoe ze hierover het gesprek kunnen aangaan.

Lees verder

Alles wat je moet weten over het nieuwe GPT-4, Hoe Google AI en Microsoft 365 AI de toekomst van kunstmatige intelligentie vormgeven

In de wereld van Artificial Intelligence en Machine Learning was afgelopen week een historische week. Dit komt door de aankondiging van de officiële lancering van GPT-4 door Open AI. Hoewel we al toegang hadden tot deze AI via Bing, is de officiële lancering van GPT-4 iets om te vieren. In dit blog bericht gaan we dieper in op de mogelijkheden van GPT-4 en wat deze nieuwe AI zo bijzonder maakt.

Lees verder

Autodiefstal met USB-kabels

In deze blog bespreken we de ontwikkelingen op het gebied van autodiefstal met USB-kabels. We leggen uit hoe autodieven met deze methode te werk gaan en hoe fabrikanten proberen dit probleem aan te pakken. We bespreken enkele mogelijke oplossingen, waaronder software-updates en fysieke beveiligingsmaatregelen, om deze vorm van autodiefstal te voorkomen.

Lees verder
U bent helemaal bij, dit was het laatste bericht.
  • Tags

  • Categorieën

  • Archieven

  • Naar de inhoud springen