Behoed je Kinderen voor de Gevaren van Sociale Media: Een Gids voor Ouders

In de huidige digitale wereld is het onvermijdelijk dat kinderen en tieners actief zijn op sociale media. Platforms zoals Snapchat, TikTok en Telegram zijn enorm populair onder jongeren, maar brengen ook aanzienlijke risico's met zich mee. De recente NOS Stories video, "Sorry Koning", werpt licht op een verontrustende trend waarbij jongeren worden vernederd en gefilmd, waarna deze video's viraal gaan. Het is cruciaal voor ouders om te weten hoe ze hun kinderen kunnen beschermen tegen deze gevaren en hoe ze hierover het gesprek kunnen aangaan.

Het Probleem: Vernederende Video’s

De video “Sorry Koning” laat zien hoe jongeren gedwongen worden vernederende dingen te doen terwijl ze worden gefilmd. Deze video’s worden vervolgens gedeeld op sociale media, vaak zonder toestemming van de betrokkenen. Dit kan leiden tot ernstige emotionele schade, zoals eenzaamheid, depressie en angst. Jongeren zoals Kas, die ‘s avonds werd omsingeld door een groep jongeren en gedwongen werd op zijn knieën te gaan en sorry te zeggen, ervaren vaak langdurige negatieve effecten. Kas beschrijft hoe deze ervaring leidde tot schaamte en isolatie van zijn vrienden en klasgenoten. Het is duidelijk dat de impact van dergelijke video’s diepgaand en langdurig kan zijn.

De Gevolgen voor Slachtoffers

Slachtoffers van deze video’s ervaren vaak langdurige negatieve effecten. Naast de schaamte en sociale isolatie die Kas voelde, kan dit soort pesten leiden tot ernstige psychologische problemen, waaronder:

 • Angst en Depressie: De schaamte en vernedering die gepaard gaan met deze video’s kunnen leiden tot angststoornissen en depressie.
 • Verlies van Vriendschappen: Slachtoffers kunnen hun vriendenkring kwijtraken, zoals Kas ervoer toen zijn vrienden hem begonnen te vermijden en belachelijk te maken.
 • Schoolproblemen: Slachtoffers kunnen moeite hebben om zich te concentreren op school, wat kan leiden tot verminderde prestaties en spijbelen.
 • Zelfisolatie: Door de schaamte kunnen slachtoffers zich terugtrekken en sociaal geïsoleerd raken.

Wat Ouders Kunnen Doen

Ouders spelen een cruciale rol in het beschermen van hun kinderen tegen de gevaren van sociale media. Hier zijn enkele stappen die ouders kunnen nemen:

 1. Communicatie is Key: Praat openlijk met je kinderen over hun online activiteiten. Vraag welke platforms ze gebruiken en wat ze daar doen. Laat hen weten dat ze altijd naar jou kunnen komen als ze iets vervelends meemaken online.
 2. Educatie over Privacy en Veiligheid: Leer je kinderen over het belang van privacy-instellingen op sociale media en hoe ze hun accounts kunnen beveiligen. Bespreek waarom het delen van persoonlijke informatie of video’s zonder toestemming gevaarlijk kan zijn.
 3. Herken de Signalen van Pesten: Wees alert op veranderingen in het gedrag van je kind, zoals terugtrekking, angst voor school, of plotseling verlies van vrienden. Dit kunnen signalen zijn dat ze slachtoffer zijn van online pesten.
 4. Stel Grenzen en Regels: Het is belangrijk om grenzen te stellen voor het gebruik van sociale media. Beperk de tijd die je kind online doorbrengt en zorg ervoor dat ze begrijpen wat acceptabel gedrag is.
 5. Rapporteer en Blokkeer: Leer je kinderen hoe ze ongepaste inhoud kunnen rapporteren en gebruikers kunnen blokkeren die hen lastigvallen. Veel platforms hebben opties om problematische gebruikers en inhoud te melden.

Het Gesprek Aangaan

Het voeren van een gesprek met je kind over deze onderwerpen kan lastig zijn, maar het is noodzakelijk. Hier zijn enkele tips voor een constructief gesprek:

 • Wees Empathisch en Luister: Laat je kind weten dat je er bent om te luisteren zonder te oordelen. Empathie tonen kan hen helpen zich veilig genoeg te voelen om open te zijn over hun ervaringen.
 • Gebruik Voorbeelden: Bespreek specifieke voorbeelden, zoals de video’s uit “Sorry Koning”, om de gevaren concreet te maken. Dit kan helpen bij het illustreren van je punten en het belang van veiligheid.
 • Bied Ondersteuning: Maak duidelijk dat je er bent om te helpen en dat ze niet alleen zijn. Bespreek samen wat de beste stappen zijn als ze zich onveilig voelen online.

Ondersteuning en Hulp

Naast het bieden van steun en het voeren van gesprekken, zijn er ook professionele hulpbronnen beschikbaar voor jongeren die slachtoffer zijn geworden van online pesten of vernedering:

 • Hulplijn Helpwanted.nl: Helpwanted.nl biedt ondersteuning aan slachtoffers van online misbruik. Ze kunnen helpen met het verwijderen van ongewenste video’s en bieden emotionele ondersteuning. Jongeren en ouders kunnen contact opnemen via hun website, per telefoon of via de chat.
  • WebsiteHelpwanted.nl
  • Telefoon: 0800-280 00 08
  • Chat: Direct beschikbaar op de website

Parental Controls: Apple Gezin en Google Family Link

Een effectieve manier om de online veiligheid van je kinderen te waarborgen, is door gebruik te maken van ouderlijk toezicht, zoals Apple Gezin en Google Family Link.

 • Apple Gezin: Apple biedt uitgebreide ouderlijk toezicht via Apple Gezin. Hiermee kunnen ouders:
  • Schermtijd Beheren: Limieten instellen voor het gebruik van apps en apparaten.

  • Content en Privacy Beperkingen: Toegang tot expliciete inhoud en apps beperken.

  • Locatie Delen: De locatie van hun kinderen volgen om hun veiligheid te waarborgen.

  Apple Gezin is eenvoudig in te stellen via de instellingen van iOS-apparaten en biedt gedetailleerde rapporten over het gebruik van apps en websites.
 • Google Family Link: Voor Android-gebruikers biedt Google Family Link vergelijkbare functies:
  • Apparaatbeheer: Ouders kunnen de tijd die kinderen doorbrengen op hun apparaten beheren en bedtijdinstellingen toepassen.

  • App Goedkeuringen: Goedkeuringen voor het downloaden van nieuwe apps vereisen.Locatie Volgen: De locatie van kinderen in real-time volgen.

  Google Family Link is beschikbaar als een app die ouders kunnen downloaden op hun eigen en hun kind’s Android-apparaat. Het biedt een gebruiksvriendelijke interface voor het beheren van de online activiteiten van kinderen.

Wat de Scholen Kunnen Doen

Scholen spelen ook een belangrijke rol in het aanpakken van dit probleem. Ze kunnen:

 • Voorlichting Geven: Organiseer bijeenkomsten en workshops om leerlingen en ouders bewust te maken van de gevaren van sociale media en hoe ze zichzelf kunnen beschermen.
 • Een Veilige Omgeving Creëren: Zorg ervoor dat leerlingen weten dat ze veilig naar hun docenten of schoolleiding kunnen stappen als ze worden gepest.
 • Samenwerken met Hulporganisaties: Werk samen met organisaties zoals Helpwanted.nl om leerlingen te ondersteunen en problematische inhoud te verwijderen.

Conclusie

De gevaren van sociale media zijn reëel, maar met de juiste benadering kunnen ouders en scholen hun kinderen beter beschermen. Door open communicatie, educatie, en duidelijke regels kunnen ouders een veilige online omgeving bevorderen. Het is nooit te vroeg om deze gesprekken te beginnen en je kinderen de tools te geven die ze nodig hebben om zich te beschermen in de digitale wereld.

Het is essentieel om als ouder proactief te zijn en een ondersteunende omgeving te creëren waar je kind zich veilig voelt om over hun online ervaringen te praten. Samen kunnen we ervoor zorgen dat sociale media een veilige en positieve plek blijft voor iedereen.

Bekijk hier de video van NOS Stories.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt artificiële intelligentie en machine learning om spam te verminderen. Bekijk hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Verpesten smartphones de band met je kind?

Het still face-experiment van Edward Tronick uit de jaren zeventig, waarbij een moeder minutenlang emotieloos naar haar huilende baby moest kijken, is inmiddels bekend bij veel mensen. Het onderzoek toonde aan dat niet alleen aanwezigheid en voeding belangrijk zijn voor een hechte band tussen ouder en kind, maar ook het reageren op de signalen van het kind. In een recent onderzoek bestudeerde babyexpert Marion van den Heuvel hoe smartphones de band tussen ouder en kind beïnvloeden. In dit blogartikel lees je meer over haar onderzoek.

Lees verder

Rekenkamer signaleert risico’s bij algoritmes

De Algemene Rekenkamer heeft een toetsingskader ontwikkeld om algoritmes te beoordelen. Het orgaan baseert zich op een studie naar negen algoritmes die bij de overheid in gebruik zijn; slechts drie voldeden aan alle aspecten. Staatssecretaris Digitalisering Van Huffelen gebruikt de bevindingen om digitale voorschriften te verbeteren.

Lees verder

Politieke partijen willen Big Tech beteugelen

Grote technologiebedrijven, zoals Facebook en Google, kunnen rekenen op flinke weerstand vanuit de Nederlandse politiek. Veel partijen vinden dat de invloed van Big Tech moet worden beperkt, bijvoorbeeld door aanpassing van de mededingingsregels. Dit blijkt uit een rondgang langs de verkiezingsprogramma’s.

Lees verder
 • Tags

 • Categorieën

 • Archieven

 • Naar de inhoud springen