Politie hackt, beveiligde communicatie-app Exclu en Iraanse regering lanceert aanval op Charlie Hebdo

In deze rondgang van de cyber security tech-nieuws wordt besproken hoe de politie een versleutelde messaging app heeft gehackt en de Iraanse regering hackers een operatie hebben gelanceerd op Charlie Hebdo, het satirische magazine.

De politie heeft recentelijk een beveiligde messaging-app gekraakt en uitgeschakeld. Het gaat om de app Exclu chat, die volgens haar website de “meest geavanceerde communicatieplatform” is. Exclu chat beweert alles te kunnen versleutelen, wat een groot voordeel zou zijn voor criminelen die op zoek zijn naar extra beveiliging. Helaas voor hen, was de hosting van deze app in een voormalige militaire basis en dus een garantie dat de politie hen zou vinden.

Op een dag in 2019 werd het cyberbunker 2.0-datacenter, waarin Exclu chat zijn servers huisvestte, door 600 politieagenten in Duitsland geraadpleegd. Hoewel Exclu chat naar andere servers verhuisde, had de politie de mogelijkheid om hun operatie te infiltreren. Met behulp van ‘hacking power’ hebben Duitse en Nederlandse politie de afgelopen maanden de gesprekken op de app afgeluisterd en uiteindelijk 79 panden in verschillende Europese landen doorzocht en 48 mensen gearresteerd.

Charlie Hebdo, het satirische magazine, is volgens Microsoft gehackt door de Iraanse overheid. Een gebruiker claimde toegang te hebben tot de database van Charlie Hebdo en bood deze te koop aan voor 20 bitcoin, ongeveer $450k. Inbegrepen in de dump is persoonlijke informatie van een kwart miljoen abonnees van Charlie Hebdo, zoals namen, e-mails en fysieke adressen. Dit is een groot risico, omdat openbare supporters van Charlie Hebdo in het verleden het slachtoffer zijn geworden van aanvallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt artificiële intelligentie en machine learning om spam te verminderen. Bekijk hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Grote beveiligingslek ontdekt in populaire 3CX desktop app, uitgebreide uitleg en samenvatting

In dit blogbericht wordt een beveiligingslek besproken dat is ontdekt in de populaire 3CX desktop app, een software die wordt gebruikt door vele grote bedrijven wereldwijd. De blogpost begint met het beschrijven van de officiële 3CX desktop app en hoe deze wordt gebruikt als een vervanging van traditionele zakelijke telefoonlijnen. Vervolgens wordt ingegaan op de ontdekking van onverwachte kwaadaardige activiteit afkomstig van de 3CX desktop app door beveiligingsanalisten van CrowdStrike. De reactie van het bedrijf op de ontdekking wordt bekritiseerd en er wordt gewezen op het gebrek aan voorbereiding van veel grote bedrijven op malware-aanvallen. De blogpost gaat verder met een technische uitleg van hoe het beveiligingslek werkt, inclusief de aanwezigheid van kwaadaardige dll-bestanden en de versleuteling van kwaadaardige payloads. De ernst van het beveiligingslek wordt benadrukt, omdat het honderden of zelfs duizenden bedrijven kan treffen die de 3CX desktop app gebruiken.

Lees verder

Alles wat je moet weten over het nieuwe GPT-4, Hoe Google AI en Microsoft 365 AI de toekomst van kunstmatige intelligentie vormgeven

In de wereld van Artificial Intelligence en Machine Learning was afgelopen week een historische week. Dit komt door de aankondiging van de officiële lancering van GPT-4 door Open AI. Hoewel we al toegang hadden tot deze AI via Bing, is de officiële lancering van GPT-4 iets om te vieren. In dit blog bericht gaan we dieper in op de mogelijkheden van GPT-4 en wat deze nieuwe AI zo bijzonder maakt.

Lees verder

Autodiefstal met USB-kabels

In deze blog bespreken we de ontwikkelingen op het gebied van autodiefstal met USB-kabels. We leggen uit hoe autodieven met deze methode te werk gaan en hoe fabrikanten proberen dit probleem aan te pakken. We bespreken enkele mogelijke oplossingen, waaronder software-updates en fysieke beveiligingsmaatregelen, om deze vorm van autodiefstal te voorkomen.

Lees verder

Hackers nemen Iraanse televisie over

Hackers hebben onlangs Iraanse live televisie overgenomen en kijkers aangespoord om geld van hun bankrekeningen op te nemen om de valuta van het land te ontwrichten. De hackers roepen op tot opstand tegen de regering.

Lees verder
U bent helemaal bij, dit was het laatste bericht.
  • Tags

  • Categorieën

  • Archieven

  • Naar de inhoud springen