Politie worstelt met complexiteit cybercrime

De politie loopt achter bij de bestrijding van cybercriminele fenomenen en dadergroepen die de individuele politie-eenheden overstijgen. De toenemende technische en juridische complexiteit hiervan groeit het Team High Tech Crime boven de pet. De ambitie van twintig hightech-onderzoeken is blijven steken op twaalf, minder dan in voorgaande jaren.

Dit blijkt uit een brief van minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer. Centraal hierin staan de ontwikkeling van cybercrime en de maatregelen die hiertegen worden genomen. Onderzoeken naar de technisch meest geavanceerde vormen van cybercrime en nieuwe criminele werkwijzen vergen meer capaciteit en hoogwaardige kennis. Dergelijke onderzoeken nemen vaak meerdere jaren in beslag. Ook wordt er aan technische en juridische innovaties gewerkt, die vervolgens de hele opsporing ten goede komen. Verder meldt Grapperhaus dat de capaciteit bij het Openbaar Ministerie nog achterblijft bij die van de politie.
Vorig jaar nam het aantal registraties van computervredebreuk toe. In 2020 werden 11.120 inbraken op computeromgevingen gemeld tegen 4.865 in het jaar daarvoor. Omdat de aangiftebereidheid nog steeds zeer laag is, is de werkelijke omvang van cybercrime veel hoger.

Naast de Kamerbrief Integrale Aanpak Cybercrime heeft Grapperhaus ook de voortgangsrapportage Nederlandse Cybersecurity Agenda (NCSA) naar de Tweede Kamer gestuurd. Het volgende kabinet zal beslissen over de opvolging hiervan. Bij de nieuwe aanpak van de cybersecurity komt meer nadruk te liggen op de effectiviteit. Momenteel zijn de effecten onvoldoende meetbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt artificiële intelligentie en machine learning om spam te verminderen. Bekijk hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Grote beveiligingslek ontdekt in populaire 3CX desktop app, uitgebreide uitleg en samenvatting

In dit blogbericht wordt een beveiligingslek besproken dat is ontdekt in de populaire 3CX desktop app, een software die wordt gebruikt door vele grote bedrijven wereldwijd. De blogpost begint met het beschrijven van de officiële 3CX desktop app en hoe deze wordt gebruikt als een vervanging van traditionele zakelijke telefoonlijnen. Vervolgens wordt ingegaan op de ontdekking van onverwachte kwaadaardige activiteit afkomstig van de 3CX desktop app door beveiligingsanalisten van CrowdStrike. De reactie van het bedrijf op de ontdekking wordt bekritiseerd en er wordt gewezen op het gebrek aan voorbereiding van veel grote bedrijven op malware-aanvallen. De blogpost gaat verder met een technische uitleg van hoe het beveiligingslek werkt, inclusief de aanwezigheid van kwaadaardige dll-bestanden en de versleuteling van kwaadaardige payloads. De ernst van het beveiligingslek wordt benadrukt, omdat het honderden of zelfs duizenden bedrijven kan treffen die de 3CX desktop app gebruiken.

Lees verder

Autodiefstal met USB-kabels

In deze blog bespreken we de ontwikkelingen op het gebied van autodiefstal met USB-kabels. We leggen uit hoe autodieven met deze methode te werk gaan en hoe fabrikanten proberen dit probleem aan te pakken. We bespreken enkele mogelijke oplossingen, waaronder software-updates en fysieke beveiligingsmaatregelen, om deze vorm van autodiefstal te voorkomen.

Lees verder

Hackers nemen Iraanse televisie over

Hackers hebben onlangs Iraanse live televisie overgenomen en kijkers aangespoord om geld van hun bankrekeningen op te nemen om de valuta van het land te ontwrichten. De hackers roepen op tot opstand tegen de regering.

Lees verder
U bent helemaal bij, dit was het laatste bericht.
  • Tags

  • Categorieën

  • Archieven

  • Naar de inhoud springen