Het doel is met digitale uitwisseling van zorgdata de administratieve druk op zorgpersoneel te verminderen. Daardoor moet er meer tijd ontstaan om zorg te verlenen. Ook moet de stap het aantal fouten door een verkeerde overdracht van informatie terugbrengen. Zo komt het regelmatig voor dat zorgmedewerkers faxen overtypen of met een dvd met scans de ambulance ingaan, omdat die beelden anders niet zijn over te dragen aan de systemen van een ander ziekenhuis.
Eenheid van ict
In het wetsvoorstel staan afspraken over de ‘eenheid van techniek’. Daarin gaat het erom dat aan ict-systemen dezelfde eisen worden gesteld om informatie uit te wisselen. Het doel is dat systemen van huisartsen en ziekenhuizen beter met elkaar gaan communiceren. Door die interoperabiliteit moeten zorgverleners, ook al werken ze met verschillende systemen, gegevens beter kunnen uitwisselen.
Ook worden afspraken gemaakt over ‘eenheid van taal’. Nu is de vastlegging van medische gegevens en gebruikte terminologie vaak per arts verschillend. Een fysiotherapeut kan bijvoorbeeld met ‘bb’ naar een ‘bovenbeen’ verwijzen terwijl een huisarts daarin ‘bovenbuik’ leest.
Om de overstap naar verplichte data-uitwisseling in de zorg behapbaar te houden, wordt er eerst binnen vier processen data uitgewisseld. Daarna wordt het delen van gegevens stap voor stap uitgebreid. De eerste vier zorgprocessen zijn: basisgegevens zorg (bijvoorbeeld allergieën en bloeddruk), beelduitwisseling (onder neer mri-en hartscans), digitaal receptenverkeer (tussen artsen en apothekers) en de verpleegkundige overdracht (bijvoorbeeld bij overplaatsing van zieken- naar verpleeghuis).
Tweede Kamer
In 2018 is de basis gelegd voor het wetsvoorstel. Op verzoek van de zorg beloofde toenmalig minister Bruins regie te pakken om elektronische gegevensuitwisseling te gaan versnellen. Eerst moet het wetsvoorstel van minister Van Ark voor Medische Zorg nog door de Tweede kamer.