Verplicht data delen in de zorg komt dichterbij

De ministerraad is afgelopen vrijdag akkoord gegaan met het wetsvoorstel Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg. Daarmee komt de verplichte digitale uitwisseling van patiëntgegevens tussen zorgaanbieders een stap dichterbij. Leveranciers van zorg-ict zullen hun systemen klaar moeten maken voor de uitwisseling van data met systemen van andere aanbieders.

Het doel is met digitale uitwisseling van zorgdata de administratieve druk op zorgpersoneel te verminderen. Daardoor moet er meer tijd ontstaan om zorg te verlenen. Ook moet de stap het aantal fouten door een verkeerde overdracht van informatie terugbrengen. Zo komt het regelmatig voor dat zorgmedewerkers faxen overtypen of met een dvd met scans de ambulance ingaan, omdat die beelden anders niet zijn over te dragen aan de systemen van een ander ziekenhuis.

Eenheid van ict

In het wetsvoorstel staan afspraken over de ‘eenheid van techniek’. Daarin gaat het erom dat aan ict-systemen dezelfde eisen worden gesteld om informatie uit te wisselen. Het doel is dat systemen van huisartsen en ziekenhuizen beter met elkaar gaan communiceren. Door die interoperabiliteit moeten zorgverleners, ook al werken ze met verschillende systemen, gegevens beter kunnen uitwisselen.

Ook worden afspraken gemaakt over ‘eenheid van taal’. Nu is de vastlegging van medische gegevens en gebruikte terminologie vaak per arts verschillend. Een fysiotherapeut kan bijvoorbeeld met ‘bb’ naar een ‘bovenbeen’ verwijzen  terwijl een huisarts daarin ‘bovenbuik’ leest.

Om de overstap naar verplichte data-uitwisseling in de zorg behapbaar te houden, wordt er eerst binnen vier processen data uitgewisseld. Daarna wordt het delen van gegevens stap voor stap uitgebreid. De eerste vier zorgprocessen zijn: basisgegevens zorg (bijvoorbeeld allergieën en bloeddruk), beelduitwisseling (onder neer mri-en hartscans), digitaal receptenverkeer (tussen artsen en apothekers) en de verpleegkundige overdracht (bijvoorbeeld bij overplaatsing van zieken- naar verpleeghuis).

Tweede Kamer

In 2018 is de basis gelegd voor het wetsvoorstel. Op verzoek van de zorg beloofde toenmalig minister Bruins regie te pakken om elektronische gegevensuitwisseling te gaan versnellen. Eerst moet het wetsvoorstel van minister Van Ark voor Medische Zorg nog door de Tweede kamer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt artificiële intelligentie en machine learning om spam te verminderen. Bekijk hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

GGD ging plat door aanvallen op DigiD-leverancier

De storing waardoor websites van de GGD eerder niet bereikbaar waren, is veroorzaakt door meerdere aanvallen op een leverancier van de GGD. Het gaat om de maker van de koppeling waarmee met DigiD kan worden ingelogd op de GGD-websites. Inmiddels zijn de websites weer bereikbaar. De getroffen partij riep de hulp in van de Nationale Beheerorganisatie Internet Providers (NBIP).

Lees verder

VWS: ‘Dit lek was met elke pentest gevonden’

Het ministerie van VWS controleert niet met een eigen penetratietest (pentest) of de systemen van aanbieders van coronatests, die gekoppeld zijn met de Coronacheck-app, deugen. De verantwoordelijkheid voor die pentest ligt volledig bij de externe aanbieders. Dat vormt een flink risico voor de Coronacheck-app, dat de officiële verstrekker is van digitale testbewijzen. De procedure gaat mogelijk op de schop.

Lees verder

Machine learning geeft medicijnontwikkeling oppepper

Machine learning (ml) leidt tot een revolutie in de medicijnontwikkeling. Vooral ml-algoritmes die voorspellen of een kandidaatmedicijn bijwerkingen kan gaan vertonen, nemen een hoge vlucht. Hiermee is de effectiviteit van het medicijn in een vroege fase vast te stellen.

Lees verder

Duizend zorgmedewerkers gestart met ai-cursus

Sinds de aftrap op 12 mei 2021 zijn ruim duizend zorgmedewerkers gestart met de Nationale AI-Zorg cursus. Die gratis online cursus richt zich specifiek op ai in de zorg. Het lesprogramma moet zorgverleners meer inzicht geven in wat kunstmatige intelligentie (ai) kan betekenen in hun dagelijks werk. De cursus is gericht op een brede doelgroep van artsen tot verpleegkundigen en van GGZ-medewerkers tot mantelzorgers.

Lees verder
U bent helemaal bij, dit was het laatste bericht.
  • Tags

  • Categorieën

  • Archieven

  • Naar de inhoud springen