GGD ging plat door aanvallen op DigiD-leverancier

De storing waardoor websites van de GGD eerder niet bereikbaar waren, is veroorzaakt door meerdere aanvallen op een leverancier van de GGD. Het gaat om de maker van de koppeling waarmee met DigiD kan worden ingelogd op de GGD-websites. Inmiddels zijn de websites weer bereikbaar. De getroffen partij riep de hulp in van de Nationale Beheerorganisatie Internet Providers (NBIP).

Een woordvoerder van GGD-koepelorganisatie Ghor meldt dat de aanbieder van die DigiD-koppeling binnen 24 uur drie DDoS-aanvallen te verwerken kreeg. Ze wil de naam van die partij niet noemen, ‘Dat hebben we samen zo afgesproken.’

Door de DDoS-aanvallen kon er op verschillende GGD-sites niet worden ingelogd met DigiD. Zoals op de website Coronatest.nl. Daardoor konden mensen niet online een afspraak maken voor een test of vaccinatie of uitslagen inzien. De GGD’s moesten teruggrijpen op hun call-centers om mensen telefonisch op de hoogte stellen van uitslagen, of om afspraken te maken.
De GGD’s hebben een vermoeden uit welke hoek de aanval komt, maar willen daar verder nog niets over kwijt.
 

NaWas

De DDoS-aanvallen zijn gepareerd met hulp van de stichting NBIP. Zij levert een technische infrastructuur om internetverkeer te schonen van kwaadaardige bestanden en leiden verkeer om als er sprake is van een DDoS-aanval.

Algemeen directeur Octavia de Weerdt laat weten dat de getroffen leverancier eerst met een eigen oplossing de DDoS-aanvallen wilde aanpakken. Toen dat niet werkte is NBIP om hulp gevraagd.  ‘We zien vaker dat partijen aankloppen als aanvallen te groot of te complex worden. We zijn natuurlijk blij dat we deze DDoS-aanvallen gemitigeerd hebben, maar we zijn ook realistisch. Het kan bij ons ook voorkomen dat we een keer iets zien dat we niet kennen. Honderd procent garantie bestaat niet’ volgens De Weerdt.

Ze wijst op de risico’s in ‘de keten’ nu steeds meer partijen hun systemen met elkaar verbinden en sluit niet uit dat de DDoS-aanvallen bij een leverancier van de leverancier is begonnen. ‘Dat zal nog onderzocht moeten worden.’ In april waarschuwde haar organisatie nog dat DDoS-aanvallen aan kracht en complexiteit toenemen en steeds langer duren.

Datalek

Het is niet de eerste keer dat de GGD’s tijdens de coronapandemie te maken hebben met beveiligingsproblemen. Eerder werd onder meer privacygevoelige data gestolen doordat systemen onvoldoende beveiligd waren. Medewerkers die onvoldoende waren gescreend konden via een PDF-functie allerlei gegevens exporteren en stelen.

Voor zover bekend zijn er bij de DDoS-aanvallen geen gegevens buitgemaakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses artificial intelligence and machine learning to reduce spam. See how your comment data is processed.

Related posts

VWS: ‘Dit lek was met elke pentest gevonden’

Het ministerie van VWS controleert niet met een eigen penetratietest (pentest) of de systemen van aanbieders van coronatests, die gekoppeld zijn met de Coronacheck-app, deugen. De verantwoordelijkheid voor die pentest ligt volledig bij de externe aanbieders. Dat vormt een flink risico voor de Coronacheck-app, dat de officiële verstrekker is van digitale testbewijzen. De procedure gaat mogelijk op de schop.

Read more

Machine learning geeft medicijnontwikkeling oppepper

Machine learning (ml) leidt tot een revolutie in de medicijnontwikkeling. Vooral ml-algoritmes die voorspellen of een kandidaatmedicijn bijwerkingen kan gaan vertonen, nemen een hoge vlucht. Hiermee is de effectiviteit van het medicijn in een vroege fase vast te stellen.

Read more

Duizend zorgmedewerkers gestart met ai-cursus

Sinds de aftrap op 12 mei 2021 zijn ruim duizend zorgmedewerkers gestart met de Nationale AI-Zorg cursus. Die gratis online cursus richt zich specifiek op ai in de zorg. Het lesprogramma moet zorgverleners meer inzicht geven in wat kunstmatige intelligentie (ai) kan betekenen in hun dagelijks werk. De cursus is gericht op een brede doelgroep van artsen tot verpleegkundigen en van GGZ-medewerkers tot mantelzorgers.

Read more

Zorg-ai: veel beeldanalyse, dossier is spelbreker

In de zorg is ai in opkomst. Er zijn steeds meer toepassingen, bijvoorbeeld voor beeldanalyse bij oncologie en een slimme pleister die de patiënt monitort en aangeeft wanneer de situatie gevaarlijk snel achteruitgaat. Maar er zijn ook gebieden die achterblijven, zoals de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Daar staan grote verschillen in dossiervorming data-analyse in de weg.

Read more
You are all caught up, this was the last message.
  • Tags

  • Categories

  • Archives

  • Skip to content