ACM staat intensieve samenwerking telecombedrijven toe

Mededingingsautoriteit ACM geeft toestemming aan aanbieders van telecomdiensten om desgewenst elkaars infrastructuur te delen. Het gaat bijvoorbeeld om het openstellen van antennelocaties, het tijdelijk huren van frequentieruimte en het roamen op andermans 2G- en 3G-netwerk. Het groene licht maakt het voor de aanbieders mogelijk efficiënter te investeren in capaciteit, kwaliteit en dekking.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is al enige tijd in gesprek met de telecomaanbieders en komt nu met een leidraad voor het delen van mobiele netwerken. De organisatie onderkent dat samenwerking tussen de aanbieders eraan kan bijdragen dat zij kostbare investeringen in hun netwerken blijven doen zonder aantasting van de concurrentie op de markt.De telecompartijen investeren fors om hun dienstverlening up-to-date te houden. Zo moeten ze de capaciteit van hun mobiele netwerken continu vergroten. De afgelopen vijf jaar is het mobiele dataverbruik meer dan vertienvoudigd. Daarnaast zijn ze verplichtingen aangegaan voor de landelijke uitrol van het razendsnelle 5G-netwerk.

Tijd en moeite

Het kost de telecombedrijven veel geld en moeite om de ontwikkelingen bij te benen. Zo is het lastig om nog geschikte antennelocaties te vinden, terwijl er meer antennes nodig zijn. Volgens de ACM kan het helpen als aanbieders gezamenlijk optrekken bij het vinden van antennelocaties. De concurrentie hoeft daarbij niet in gevaar te komen, doordat aanbieders hun eigen diensten, frequentiespectrum en netwerk blijven gebruiken.
Daarnaast zijn de telecombedrijven bezig of van plan om hun 2G- en 3G-netwerken af te bouwen. Dit heeft vooral gevolgen voor de miljoenen machine-to-machine-toepassingen die afhankelijk zijn van deze netwerken, zoals slimme energiemeters en automatische noodoproepsystemen in auto’s. De ACM vindt het geen probleem als een aanbieder die zijn 2G- of 3G-netwerk uitschakelt, de afhankelijke apparaten laat roamen op het netwerk van de concurrent. Hierdoor krijgt hij meer tijd om de apparaten uiteindelijk om te zetten naar 4G of 5G.
De mededingingsautoriteit vindt het ook prima als telecomaanbieders frequentieruimte huren van en verhuren aan hun concurrenten, zolang dit een tijdelijke oplossing is en de aanbieder niet meer dan veertig procent van de frequentieruimte gebruikt. De nieuwe telecomwet voorziet in deze mogelijkheid.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses artificial intelligence and machine learning to reduce spam. See how your comment data is processed.

Related posts

Information Technology

The Age of Unlimited Connectivity: Satellite Internet from EasyVoice Telecom

In a world where connectivity is the key to success, the internet plays a central role in our daily lives. Whether it's business communication, distance education, entertainment, or keeping up with news and information, a reliable internet connection is essential. However, not all areas have access to traditional forms of broadband internet, such as cable or fiber. That's where satellite internet from EasyVoice Telecom is revolutionizing.

Read more

TNO en Airbus testen nieuwe communicatietechnologie

TNO en Airbus gaan eind dit jaar de eerste tests doen met nieuwe optische communicatietechnologie die massaal dataverkeer tussen satellieten en grondstations op aarde mogelijk maakt. Geavanceerde lasercommunicatie moet leiden tot breedbandconnectiviteit via de ruimte. Militaire vliegtuigen kunnen dan data uitwisselen met een ‘gevechtscloud’. Ook passagiers van luchtvaartmaatschappijen krijgen dan snelle dataverbindingen.

Read more

Betaalapp-aanbieder OK IT haalt bakzeil bij ACM

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) weigert in te gaan op het verzoek van OK IT om op te treden tegen ING, de Rabobank, de Volksbank en ABN Amro. In de ogen van OK IT zouden deze banken de Mededingingswet overtreden door haar de toegang te weigeren tot hun betalingssystemen en betaalrekeningen. Daarnaast zouden de banken niet dezelfde toegang verlenen die de Payconiq-app van de banken heeft.

Read more

Mobiel bellen stijgt met bijna de helft door corona

In 2020 is het datagebruik van smartphones en het bellen met mobiele toestellen flink gestegen. Zelfs het aantal belminuten met vaste toestellen nam voor het eerst in vijf jaar weer toe. De vermoedelijke oorzaak: de effecten van de corona-maatregelen. Familie, vrienden en collega’s kunnen elkaar niet persoonlijk ontmoeten en grijpen massaal naar de telefoon.

Read more
U bent helemaal bij, dit was het laatste bericht.
  • Tags

  • Categories

  • Archives

  • Skip to content