Skip naar inhoud

De keuzevrijheid van de hybride cloud

Wilt u deze bijdrage aanbevelen? Dat kan via:

Cloud computing heeft tal van voordelen gebracht. De belangrijkste evenwel is flexibiliteit en daarmee keuzevrijheid. Of het nu gaat om het aanbod en de verscheidenheid aan providers, platforms, architecturen of diensten, de meeste organisaties hebben nu een scala aan cloud-opties tot hun beschikking.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen multi-cloud en hybride cloud. Twee termen die vaak door elkaar worden gehaald. Multi-cloud-oplossingen drijven op verschillende publieke clouddiensten. Ze maken gebruik van het aanbod van verschillende cloudproviders en kunnen al dan niet een bestaande private cloud omvatten. Organisaties kunnen overwegen om op een multi-cloud-omgeving over te stappen om de risico’s te minimaliseren, op alle fronten een vergelijkbare architectuur te gebruiken of te profiteren van de allerlaatste functionaliteit. Dat kunnen ze doen omdat de omgeving op het aanbod van minimaal twee cloudproviders is gebaseerd.

Veelzijdigheid en flexibiliteit

“Een hybride cloud biedt ruimte voor een flexibele strategie die makkelijk aanpasbaar is aan de behoeften”

De hybride-cloud-aanpak maakt gebruik van een mix van private- en publieke-clouddiensten en vaak ook een combinatie van servers op locatie (in verschillende datacenters of on-premise), colocatieservers en/of dedicated servers met publieke cloud. Er is sprake van orchestration binnen en tussen alle platformen. Een hybride cloud kan net als een multi-cloud-omgeving gebruikmaken van verschillende cloudproviders, maar dat hoeft niet per se het geval te zijn. Daar waar multi-cloud uitgaat van verschillende cloudproviders (vaak hyperscalers), gaat het bij hybride cloud juist om die mix van cloudproviders met andere hostingvormen. Voor organisaties die behoefte hebben aan de flexibiliteit om een deel van hun infrastructuur in de publieke of private cloud te hosten en een aantal maatapplicaties op locatie (privaat) aan te houden, zijn hybride oplossingen uitgegroeid tot dé strategie.
Publieke- en private-clouddiensten zijn te koppelen tot een hybride configuratie waarbij de onderdelen op geïntegreerde wijze met elkaar samenwerken. Deze aanpak resulteert in ongekende veelzijdigheid en flexibiliteit. Een goed voorbeeld is een organisatie die de opslagcapaciteit in de publieke cloud snel wil uitbreiden en later overstapt op de private cloud zodra duidelijk wordt dat deze capaciteitsbehoefte langere tijd zal aanhouden. Een hybride cloud is op te zetten omwille van de gegevensbescherming, maar ook met het oog op kostenbesparingen, omdat het 24/7-gebruik van diensten van hyperscalers in de papieren kan lopen. Een hybride cloud biedt ruimte voor een flexibele strategie die makkelijk aanpasbaar is aan de behoeften, veranderende eisen en eventuele budgetbeperkingen.

Het traject naar de hybride cloud

Steeds meer organisaties kiezen voor een hybride mix van cloudproviders en technologieën om in een breed scala aan behoeften te voorzien. Volgens een onderzoeksrapport dat begin dit jaar werd gepubliceerd, loopt Nederland vooralsnog achter als het gaat om hybride-cloudgebruik.
Echter geeft bijna driekwart van de Nederlandse organisaties aan plannen te hebben om applicaties terug te halen uit de publieke cloud en onder te brengen in een private cloud.
De kracht van de hybride cloud schuilt in het vermogen om een strategie te kiezen, te wijzigen en aan te scherpen, of het nu gaat om het terugdringen van de kosten, het snel aanpassen van de rekencapaciteit en diensten, het op betaalbare wijze afnemen van een infrastructuur in een nieuw land of het aanboren van een groeimarkt.
Je zou het als volgt kunnen zien: voor de komst van cloud computing was het opschalen van de it-infrastructuur vaak een peperdure ingreep. Dit vertegenwoordigde vooral een probleem voor kleine bedrijven en startups. Hybride-cloud-omgevingen bieden organisaties daarentegen schaalbare ondersteuning voor specifieke workloads, zonder nadelige gevolgen qua prestaties of kosten voor andere onderdelen van hun architectuur. De base load (die infrastructuur die 24/7 wordt gebruikt) kan dan op de meest kostenbesparende manier met langere termijn contracten worden afgenomen, en de peak load bij een cloudprovider met een betaling per uur.

Combinatie van architecturen

Hybride clouds zijn zelfs zo veelzijdig dat ze ondersteuning kunnen bieden voor een combinatie van architecturen. Zo is het mogelijk om een legacy-database op te nemen in een omgeving met een applicatie die op basis van de bestaande architectuur is ontwikkeld. Het gebruik van een hybride cloud maakt het mogelijk de legacy-database op locatie aan te houden (of desgewenst in een private cloud te hosten) en de moderne applicatie in een publieke cloud te ontwikkelen.
Dit alles sluit perfect aan op de behoeften van veel bedrijven die van hun technologie afhankelijk zijn om de ontwikkelingen te kunnen bijbenen en in te springen op nieuwe kansen. De hybride cloud is de sleutel tot een aanpasbare en kostenefficiënte strategie die krachtige resultaten oplevert.

Wilt u een goeie cloud oplossing voor uw bedrijf?

Onze cloud-specialisten van EasyComp Host zitten voor u klaar, kijk op EasyCompHost.nl.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Lees ook:

Wat wil en wenst de ontwikkelaar?

In een krappe ict-arbeidsmarkt is het voor werkgevers interessant te weten wat er onder ontwikkelaars leeft. Bedrijven die de juiste tools bieden, hebben een streepje voor. Een internationaal onderzoek onder ruim zeventigduizend ontwikkelaars uit de Stack Overflow-community geeft inzicht in de trends. Dit rapport is bij recruiters dan ook niet onopgemerkt gebleven. Ze krijgen zo een beeld van hoe developers leren en meer kennis vergaren, welke tools ze gebruiken en waaraan ze behoefte hebben.

TNO: Europa kan tech-overmacht VS en China doorbreken

Zet vol in op de ontwikkeling van 6G, maak Gaia-X volwassen, loop voorop met edge computing en omarm open technologie. Dit zijn enkele aanbevelingen van TNO om in Europa de overheersing van Big Tech en Chinese (5G-)bedrijven te doorbreken.

Subpostmaster campaigning forces government to set up compensation scheme and make interim payments

Subpostmaster campaign group is a step closer to achieving what it was originally set up to do as government launches compensation scheme for its members who did not receive fair payouts

Advies: wacht met 3,5 GHz tot Inmarsat weg is

Het duurt waarschijnlijk tot eind 2023 voordat de 3,5-GHz-frequentieband beschikbaar komt voor openbare mobiele-communicatiediensten. Er is weliswaar veel vraag naar extra frequentieruimte, maar op de daarvoor afgesproken 3,5-GHz-band kan dat storen met noodoproepen van de lucht- en zeevaart. Het ministerie krijgt het advies te wachten totdat satellietbedrijf Inmarsat is verhuisd van het Friese Burum naar Griekenland.

Na sase komt sse (security service edge)

Security service edge (sse) is de evolutie van het sase-framework van Gartner. Door de letter ‘A’ (voor ’access) te verwijderen, wordt duidelijk dat het netwerk niet langer wordt beschouwd als onderdeel van een beveiligingsoplossing. Het is slechts het mechanisme dat de datastromen naar het security- en controleplatform transporteert.

UK tech has 2.8% gender ‘wage gap’, says Hired

The wage offered to women for tech jobs in the UK is 2.8% less than offered to male counterparts – a larger gap than in the US and Canada, says Hired

Wilt u deze bijdrage aanbevelen? Dat kan via:

Klaar voor de beste oplossing voor uw IT & ICT-situatie?

Ik heb mijn wachtwoord gewijzigd in “onjuist.” Dus wanneer ik vergeet wat het is, zal de computer zeggen: “Uw wachtwoord is onjuist.”