Skip naar inhoud

De keuzevrijheid van de hybride cloud

Wilt u deze bijdrage aanbevelen? Dat kan via:

Cloud computing heeft tal van voordelen gebracht. De belangrijkste evenwel is flexibiliteit en daarmee keuzevrijheid. Of het nu gaat om het aanbod en de verscheidenheid aan providers, platforms, architecturen of diensten, de meeste organisaties hebben nu een scala aan cloud-opties tot hun beschikking.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen multi-cloud en hybride cloud. Twee termen die vaak door elkaar worden gehaald. Multi-cloud-oplossingen drijven op verschillende publieke clouddiensten. Ze maken gebruik van het aanbod van verschillende cloudproviders en kunnen al dan niet een bestaande private cloud omvatten. Organisaties kunnen overwegen om op een multi-cloud-omgeving over te stappen om de risico’s te minimaliseren, op alle fronten een vergelijkbare architectuur te gebruiken of te profiteren van de allerlaatste functionaliteit. Dat kunnen ze doen omdat de omgeving op het aanbod van minimaal twee cloudproviders is gebaseerd.

Veelzijdigheid en flexibiliteit

“Een hybride cloud biedt ruimte voor een flexibele strategie die makkelijk aanpasbaar is aan de behoeften”

De hybride-cloud-aanpak maakt gebruik van een mix van private- en publieke-clouddiensten en vaak ook een combinatie van servers op locatie (in verschillende datacenters of on-premise), colocatieservers en/of dedicated servers met publieke cloud. Er is sprake van orchestration binnen en tussen alle platformen. Een hybride cloud kan net als een multi-cloud-omgeving gebruikmaken van verschillende cloudproviders, maar dat hoeft niet per se het geval te zijn. Daar waar multi-cloud uitgaat van verschillende cloudproviders (vaak hyperscalers), gaat het bij hybride cloud juist om die mix van cloudproviders met andere hostingvormen. Voor organisaties die behoefte hebben aan de flexibiliteit om een deel van hun infrastructuur in de publieke of private cloud te hosten en een aantal maatapplicaties op locatie (privaat) aan te houden, zijn hybride oplossingen uitgegroeid tot dé strategie.
Publieke- en private-clouddiensten zijn te koppelen tot een hybride configuratie waarbij de onderdelen op geïntegreerde wijze met elkaar samenwerken. Deze aanpak resulteert in ongekende veelzijdigheid en flexibiliteit. Een goed voorbeeld is een organisatie die de opslagcapaciteit in de publieke cloud snel wil uitbreiden en later overstapt op de private cloud zodra duidelijk wordt dat deze capaciteitsbehoefte langere tijd zal aanhouden. Een hybride cloud is op te zetten omwille van de gegevensbescherming, maar ook met het oog op kostenbesparingen, omdat het 24/7-gebruik van diensten van hyperscalers in de papieren kan lopen. Een hybride cloud biedt ruimte voor een flexibele strategie die makkelijk aanpasbaar is aan de behoeften, veranderende eisen en eventuele budgetbeperkingen.

Het traject naar de hybride cloud

Steeds meer organisaties kiezen voor een hybride mix van cloudproviders en technologieën om in een breed scala aan behoeften te voorzien. Volgens een onderzoeksrapport dat begin dit jaar werd gepubliceerd, loopt Nederland vooralsnog achter als het gaat om hybride-cloudgebruik.
Echter geeft bijna driekwart van de Nederlandse organisaties aan plannen te hebben om applicaties terug te halen uit de publieke cloud en onder te brengen in een private cloud.
De kracht van de hybride cloud schuilt in het vermogen om een strategie te kiezen, te wijzigen en aan te scherpen, of het nu gaat om het terugdringen van de kosten, het snel aanpassen van de rekencapaciteit en diensten, het op betaalbare wijze afnemen van een infrastructuur in een nieuw land of het aanboren van een groeimarkt.
Je zou het als volgt kunnen zien: voor de komst van cloud computing was het opschalen van de it-infrastructuur vaak een peperdure ingreep. Dit vertegenwoordigde vooral een probleem voor kleine bedrijven en startups. Hybride-cloud-omgevingen bieden organisaties daarentegen schaalbare ondersteuning voor specifieke workloads, zonder nadelige gevolgen qua prestaties of kosten voor andere onderdelen van hun architectuur. De base load (die infrastructuur die 24/7 wordt gebruikt) kan dan op de meest kostenbesparende manier met langere termijn contracten worden afgenomen, en de peak load bij een cloudprovider met een betaling per uur.

Combinatie van architecturen

Hybride clouds zijn zelfs zo veelzijdig dat ze ondersteuning kunnen bieden voor een combinatie van architecturen. Zo is het mogelijk om een legacy-database op te nemen in een omgeving met een applicatie die op basis van de bestaande architectuur is ontwikkeld. Het gebruik van een hybride cloud maakt het mogelijk de legacy-database op locatie aan te houden (of desgewenst in een private cloud te hosten) en de moderne applicatie in een publieke cloud te ontwikkelen.
Dit alles sluit perfect aan op de behoeften van veel bedrijven die van hun technologie afhankelijk zijn om de ontwikkelingen te kunnen bijbenen en in te springen op nieuwe kansen. De hybride cloud is de sleutel tot een aanpasbare en kostenefficiënte strategie die krachtige resultaten oplevert.

Wilt u een goeie cloud oplossing voor uw bedrijf?

Onze cloud-specialisten van EasyComp Host zitten voor u klaar, kijk op EasyCompHost.nl.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Lees ook:

Het groeiende gevaar van malvertising via Google Ads

Er is een groeiend gevaar van malvertising via Google Ads, waarbij slechteriken echte websites klonen en de downloadlink vervangen door malware. Dit wordt versterkt door de integratie van Google Ads in de echte zoekresultaten, waardoor het moeilijk is om te onderscheiden of een zoekresultaat een ad is of niet. Hierdoor zijn mensen geneigd om op deze advertenties te klikken, in de veronderstelling dat het een echte zoekresultaat is.

EasyComp Host lanceert vernieuwde website met verdubbelde server capaciteit en lagere prijzen!

We zijn trots om aan te kondigen dat EasyComp Host een vernieuwde website heeft gelanceerd met nog meer krachtige hostingopties. Naast onze nieuwe website, hebben we de capaciteit van onze server rack verdubbeld en zijn we volledig in eigen beheer. Dit betekent dat we in staat zijn om onze prijzen zo laag mogelijk te houden terwijl we onze klanten blijven voorzien van de beste service. Daardoor zijn we in staat tot 5x meer te kunnen aanbieden dan eerder het geval was en dat alles voor een zeeuws prijsje!

Apple verrast ons weer met een nieuw product, u zult niet geloven wat het is.

Afgelopen dinsdag kwam Apple met een onverwachte release van nieuwe producten, waaronder de nieuwe Mac mini en MacBook Pro. Vandaag kondigde het bedrijf nog een andere verrassing aan: de nieuwe HomePod.

Nieuwe Macs met M2 Pro en M2 Max chips

Er zijn vier nieuwe Macs uitgebracht met de nieuwe M2 Pro en M2 Max chips. Deze chips verhogen de core-aantallen, waardoor de prestaties verbeterd worden. Daarnaast zijn er verbeteringen in de GPU, waardoor de beeldverwerking 40% sneller is dan de vorige generatie. Ook is de batterijduur vergroot en is het nu mogelijk om 8K video uit te sturen via HDMI.

Google Home-hack laat hackers afluisteren van je privégesprekken – Dit moet je weten! Waarom wordt Twitter steeds gehackt en heeft China eindelijk de encryptie gebroken met kwantumcomputers?

Is Google Home aan het afluisteren, waarom wordt Twitter steeds gehackt? En heeft China eindelijk de encryptie gebroken met kwantumcomputers? Dat zijn enkele van de onderwerpen die we bespreken in
Windows 8.1 startmenu

Microsoft kondigt einde van de ondersteuning voor Windows 8.1 aan

Microsoft heeft onlangs aangekondigd dat het de ondersteuning voor Windows 8.1 heeft beëindigd. Dit betekent dat gebruikers van Windows 8.1 geen gratis beveiligingspatches meer zullen ontvangen via Windows Update. Hoewel het einde van de ondersteuning voor Windows 8.1 niet hetzelfde impact zal hebben als het einde van de ondersteuning voor Windows 7 in 2020, markeert het nog steeds het einde van een tijdperk voor degenen die het besturingssysteem in de afgelopen decennium hebben gebruikt. De Windows Embedded-equivalent van Windows 8.1, Windows Embedded 8.1 Industry, blijft wel ondersteuning ontvangen tot 11 juli 2023.

Wilt u deze bijdrage aanbevelen? Dat kan via:

Klaar voor de beste oplossing voor uw IT & ICT-situatie?

Ik heb mijn wachtwoord gewijzigd in “onjuist.” Dus wanneer ik vergeet wat het is, zal de computer zeggen: “Uw wachtwoord is onjuist.”