Collectieve actie tegen Facebook kan doorgaan

Facebook is er niet in geslaagd juridisch obstructie te plegen tegen de collectieve actie die de Data Privacy Stichting (DPS) voert tegen vermeende schending van de privacyrechten van de Nederlandse burger. De Amsterdamse rechtbank heeft elk bezwaar verworpen. Dit betekent dat de DPS haar collectieve actie tegen Facebook kan doorzetten.
De Nederlandse rechtbank kan gewoon oordelen over de zaak die DPS heeft aangespannen. Zowel de ‘Europese AVG’ als de Nederlandse privacywetgeving is hierop van toepassing. Anders dan Facebook beweert, is er ook geen reden om de procedure aan te houden in afwachting van de uitkomst van andere Europese privacyrechtszaken.
Verder stelt de Amsterdamse rechter vast dat de DPS als organisatie voor de belangen van miljoenen Nederlandse Facebook-gebruikers opkomt. In deze procedure werkt de DPS nauw samen met de Consumentenbond.

Vuist maken

Dick Bouma, voorzitter van de DPS, stelt: ‘Dit vonnis toont nu al het voordeel aan van het als collectief een vuist maken tegen techgiganten die privacyrechten met voeten treden. DPS is tevreden is dat de zaak nu kan doorgaan naar het belangrijkste onderdeel van de rechtszaak: de inhoud. Het zal niet eenvoudig worden voor Facebook uit te leggen waarom zij de belangen en privacyrechten van haar gebruikers ondergeschikt zou mogen maken aan de economische voordelen van de handel in hun persoonsgegevens.’

De Amsterdamse rechtbank heeft beslist dat Facebook in oktober 2021 inhoudelijk moet reageren op de twaalf vorderingen van de DPS wegens de schending van privacyrechten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt artificiële intelligentie en machine learning om spam te verminderen. Bekijk hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Grote beveiligingslek ontdekt in populaire 3CX desktop app, uitgebreide uitleg en samenvatting

In dit blogbericht wordt een beveiligingslek besproken dat is ontdekt in de populaire 3CX desktop app, een software die wordt gebruikt door vele grote bedrijven wereldwijd. De blogpost begint met het beschrijven van de officiële 3CX desktop app en hoe deze wordt gebruikt als een vervanging van traditionele zakelijke telefoonlijnen. Vervolgens wordt ingegaan op de ontdekking van onverwachte kwaadaardige activiteit afkomstig van de 3CX desktop app door beveiligingsanalisten van CrowdStrike. De reactie van het bedrijf op de ontdekking wordt bekritiseerd en er wordt gewezen op het gebrek aan voorbereiding van veel grote bedrijven op malware-aanvallen. De blogpost gaat verder met een technische uitleg van hoe het beveiligingslek werkt, inclusief de aanwezigheid van kwaadaardige dll-bestanden en de versleuteling van kwaadaardige payloads. De ernst van het beveiligingslek wordt benadrukt, omdat het honderden of zelfs duizenden bedrijven kan treffen die de 3CX desktop app gebruiken.

Lees verder

Autodiefstal met USB-kabels

In deze blog bespreken we de ontwikkelingen op het gebied van autodiefstal met USB-kabels. We leggen uit hoe autodieven met deze methode te werk gaan en hoe fabrikanten proberen dit probleem aan te pakken. We bespreken enkele mogelijke oplossingen, waaronder software-updates en fysieke beveiligingsmaatregelen, om deze vorm van autodiefstal te voorkomen.

Lees verder

Hackers nemen Iraanse televisie over

Hackers hebben onlangs Iraanse live televisie overgenomen en kijkers aangespoord om geld van hun bankrekeningen op te nemen om de valuta van het land te ontwrichten. De hackers roepen op tot opstand tegen de regering.

Lees verder
U bent helemaal bij, dit was het laatste bericht.
  • Tags

  • Categorieën

  • Archieven

  • Naar de inhoud springen