Collectieve actie tegen Facebook kan doorgaan

Facebook is er niet in geslaagd juridisch obstructie te plegen tegen de collectieve actie die de Data Privacy Stichting (DPS) voert tegen vermeende schending van de privacyrechten van de Nederlandse burger. De Amsterdamse rechtbank heeft elk bezwaar verworpen. Dit betekent dat de DPS haar collectieve actie tegen Facebook kan doorzetten.
De Nederlandse rechtbank kan gewoon oordelen over de zaak die DPS heeft aangespannen. Zowel de ‘Europese AVG’ als de Nederlandse privacywetgeving is hierop van toepassing. Anders dan Facebook beweert, is er ook geen reden om de procedure aan te houden in afwachting van de uitkomst van andere Europese privacyrechtszaken.
Verder stelt de Amsterdamse rechter vast dat de DPS als organisatie voor de belangen van miljoenen Nederlandse Facebook-gebruikers opkomt. In deze procedure werkt de DPS nauw samen met de Consumentenbond.

Vuist maken

Dick Bouma, voorzitter van de DPS, stelt: ‘Dit vonnis toont nu al het voordeel aan van het als collectief een vuist maken tegen techgiganten die privacyrechten met voeten treden. DPS is tevreden is dat de zaak nu kan doorgaan naar het belangrijkste onderdeel van de rechtszaak: de inhoud. Het zal niet eenvoudig worden voor Facebook uit te leggen waarom zij de belangen en privacyrechten van haar gebruikers ondergeschikt zou mogen maken aan de economische voordelen van de handel in hun persoonsgegevens.’

De Amsterdamse rechtbank heeft beslist dat Facebook in oktober 2021 inhoudelijk moet reageren op de twaalf vorderingen van de DPS wegens de schending van privacyrechten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt artificiële intelligentie en machine learning om spam te verminderen. Bekijk hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Achtergrond

De Opkomst van de Ondergrondse Offline Wereld: Digitale Smokkelnetwerken

Ontdek hoe digitale smokkelnetwerken over de hele wereld zorgen voor ongecensureerde toegang tot de digitale wereld in gebieden waar internetbeperkingen en censuur van kracht zijn. Dit artikel belicht het fenomeen van offline internet en illustreert het aan de hand van voorbeelden, zoals de Cubaanse “paquete semanal” en het Havana Street Network.

Lees verder
Gadgets

Op deze manier verlengt u aanzienlijk de levensduur van uw telefoonbatterij.

Hoe lang doet u gemiddeld met een Apple- of Samsung-smartphone? Vaak lopen de abonnementen die bij dergelijke toestellen horen twee jaar, waarna u de mogelijkheid heeft om een nieuw abonnement met toestel af te sluiten. Dat is zonde en allesbehalve duurzaam; het toestel verkeert na twee jaar vaak nog in goede staat. Slechts de accu van de telefoon zal na twee jaar doorgaans aan kwaliteit hebben ingeboet. Dit betekent niet dat u het toestel als geheel moet vervangen; enkel het vervangen van de batterij van uw Samsung-telefoon kan voldoende zijn om weer een tijd vooruit te kunnen. Niet alleen is dit duurzaam, maar het is ook voordeliger! Het vervangen van de batterij kan al vanaf 30 euro, afhankelijk van het model Samsung dat u heeft.

Lees verder
Blog

Het mysterie van de gouden pinnen: Waarom hebben kabels en connectoren zoveel contacten?

Heeft u ooit opgemerkt dat kabels en connectoren, zoals USB-sticks, HDMI-kabels en grafische kaarten, over een groot aantal gouden contacten beschikken? Maar waarom zijn er zoveel nodig? In deze blog duiken we dieper in op de redenen achter al deze contacten en leggen we uit waarom ze van cruciaal belang zijn voor elektronische apparaten. Lees verder om meer te ontdekken over de functies en betekenis van deze mysterieuze gouden pinnen.

Lees verder
  • Tags

  • Categorieën

  • Archieven