Wereldwijde smartphoneverkoop daalde eind 2020

In het vierde kwartaal van 2020 (waarin nochtans de lucratieve eindejaarverkopen vervat zitten) is de verkoop van smartphones met meer dan vijf procent gedaald. Over het volledige jaar was de daling nog veel groter. Dat meldt het marktonderzoeksbureau Gartner. Apple is eind vorig jaar wel de grootste gsm-producent ter wereld geworden.
De daling in het laatste kwartaal van 2020 had nog een stuk sterker kunnen zijn, wanneer de verkoop van goedkope en middenklasse-telefoons niet was aangetrokken, zegt Anshul Gupta van Gartner. Ook de modellen met 5G aan boord deden het nog relatief goed. Eén verkoper uit de hoogste prijsklasses had niet veel last van de krimp: Apple. Meer nog: de lancering van de iPhone 12-serie heeft van Apple de grootste gsm-producent ter wereld gemaakt, met bijna tachtig miljoen exemplaren in het vierde kwartaal. Vorig jaar waren er dat 69,5 miljoen. Het marktaandeel van de Californische fabrikant groeide naar bijna 21 procent wereldwijd.
Samsung, de nummer twee verging het minder goed in het vierde kwartaal. De Zuid-Koreanen konden zo’n 62 miljoen telefoons aan de man brengen, goed voor een marktaandeel van 16,2 procent. In het vierde kwartaal van vorig jaar waren er dat 70,4 miljoen (17,3 procent).

Moloch

Over heel 2020 blijft Samsung wel de te kloppen moloch, met een afzet van 253 miljoen exemplaren. Daarna komt Apple met 199,8 miljoen stuks. Huawei staat op de derde plek met 182,6 miljoen gsm’s. Van die top-3 is Apple echter de enige die groeicijfers kan voorleggen. Bij Samsung ging de afzet er met ruim 14 procent op achteruit, bij Huawei zelfs met meer dan 24 procent. De handelsrestricties met Google en consorten hebben Huawei dus duidelijk pijn gedaan.
Voor 2021 verwacht Gartner opnieuw stijgende marktcijfers. Vooral de vraag naar goedkope 5G-telefoons zal stijgen, denkt het marktonderzoeksbureau, zeker buiten China.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt artificiële intelligentie en machine learning om spam te verminderen. Bekijk hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Het groeiende gevaar van malvertising via Google Ads

Er is een groeiend gevaar van malvertising via Google Ads, waarbij slechteriken echte websites klonen en de downloadlink vervangen door malware. Dit wordt versterkt door de integratie van Google Ads in de echte zoekresultaten, waardoor het moeilijk is om te onderscheiden of een zoekresultaat een ad is of niet. Hierdoor zijn mensen geneigd om op deze advertenties te klikken, in de veronderstelling dat het een echte zoekresultaat is.

Lees verder

Nederland en België bestrijden nepnieuws

Nederland gaat in samenwerking met België de strijd aan tegen desinformatie (fake news). De landen sluiten zich aan bij het netwerk van de European Digital Media Observatory. Ze starten in oktober een hub, waarbij experts schadelijke desinformatiecampagnes opsporen en de mediageletterdheid van burgers vergroten.

Lees verder

TNO en Airbus testen nieuwe communicatietechnologie

TNO en Airbus gaan eind dit jaar de eerste tests doen met nieuwe optische communicatietechnologie die massaal dataverkeer tussen satellieten en grondstations op aarde mogelijk maakt. Geavanceerde lasercommunicatie moet leiden tot breedbandconnectiviteit via de ruimte. Militaire vliegtuigen kunnen dan data uitwisselen met een ‘gevechtscloud’. Ook passagiers van luchtvaartmaatschappijen krijgen dan snelle dataverbindingen.

Lees verder

Betaalapp-aanbieder OK IT haalt bakzeil bij ACM

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) weigert in te gaan op het verzoek van OK IT om op te treden tegen ING, de Rabobank, de Volksbank en ABN Amro. In de ogen van OK IT zouden deze banken de Mededingingswet overtreden door haar de toegang te weigeren tot hun betalingssystemen en betaalrekeningen. Daarnaast zouden de banken niet dezelfde toegang verlenen die de Payconiq-app van de banken heeft.

Lees verder
U bent helemaal bij, dit was het laatste bericht.
Naar de inhoud springen