Nederland en België bestrijden nepnieuws

Nederland gaat in samenwerking met België de strijd aan tegen desinformatie (fake news). De landen sluiten zich aan bij het netwerk van de European Digital Media Observatory. Ze starten in oktober een hub, waarbij experts schadelijke desinformatiecampagnes opsporen en de mediageletterdheid van burgers vergroten.
De European Digital Media Observatory bestaat in totaal uit acht hubs waarbij veertien landen samenwerken. Het betreft Ierland, België, Tsjechië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Nederland, Polen, Slowakije, Spanje, Zweden en Noorwegen. Deze hubs werken onderling samen. Ze worden gefinancierd van de Europese Commissie, waar in totaal elf miljoen euro voor is uitgetrokken.
De Vlaams-Nederlandse hub is een samenwerking tussen VTR, Knack, KU Leuven, Textgain Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (coördinator), Universiteit Leiden, Universiteit van Amsterdam, het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) en het onderzoekscollectief Bellingcat. Het project ontvangt een investering van twee miljoen euro.
Voor de acht hubs wordt een internationaal netwerk van honderden desinformatie-experts opgezet. Het gaat om factcheckers, media, desinformatie-analisten, organisaties voor mediageletterdheid en academici.

De leden moeten opkomende schadelijke desinformatiecampagnes opsporen, analyseren en aan het licht brengen. Een belangrijke taak is om belanghebbenden op de hoogte te brengen van eventuele campagnes, om de impact hiervan tot een minimum te beperken. Ook moet de hub via mediageletterdheid burgers en media bewuster maken over de problematiek en hen beter wapenen tegen desinformatie.

België

België is in totaal actief in twee hubs. Naast het samenwerkingsverband met Nederland, vormt het ook een hub met Luxemburg. Hier zijn de Vrije Universiteit Brussel (coördinator), Université Saint-Louis – Bruxelles, Mediawijs, EU Disinfolab, Agence France-Presse, RTL Luxembourg en Athens Technology Center bij aangesloten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt artificiële intelligentie en machine learning om spam te verminderen. Bekijk hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Achtergrond

De Opkomst van de Ondergrondse Offline Wereld: Digitale Smokkelnetwerken

Ontdek hoe digitale smokkelnetwerken over de hele wereld zorgen voor ongecensureerde toegang tot de digitale wereld in gebieden waar internetbeperkingen en censuur van kracht zijn. Dit artikel belicht het fenomeen van offline internet en illustreert het aan de hand van voorbeelden, zoals de Cubaanse “paquete semanal” en het Havana Street Network.

Lees verder
Gadgets

Op deze manier verlengt u aanzienlijk de levensduur van uw telefoonbatterij.

Hoe lang doet u gemiddeld met een Apple- of Samsung-smartphone? Vaak lopen de abonnementen die bij dergelijke toestellen horen twee jaar, waarna u de mogelijkheid heeft om een nieuw abonnement met toestel af te sluiten. Dat is zonde en allesbehalve duurzaam; het toestel verkeert na twee jaar vaak nog in goede staat. Slechts de accu van de telefoon zal na twee jaar doorgaans aan kwaliteit hebben ingeboet. Dit betekent niet dat u het toestel als geheel moet vervangen; enkel het vervangen van de batterij van uw Samsung-telefoon kan voldoende zijn om weer een tijd vooruit te kunnen. Niet alleen is dit duurzaam, maar het is ook voordeliger! Het vervangen van de batterij kan al vanaf 30 euro, afhankelijk van het model Samsung dat u heeft.

Lees verder
  • Tags

  • Categorieën

  • Archieven