Skip naar inhoud

Uitspraak EU-hof over Facebook raakt Autoriteit Persoonsgegevens niet

Wilt u deze bijdrage aanbevelen? Dat kan via:

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) kan in urgente situaties grote technologiebedrijven zoals Google en Facebook vervolgen, zelfs als de nationale data-waakhond niet hun leidende regelgever is. Ook in lokale kwesties, waarbij uitsluitend Nederlanders zijn getroffen, bestaat die mogelijkheid.
Een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie bevestigt dat de AP als nationale toezichthoudende autoriteit onder bepaalde voorwaarden haar bevoegdheid kan uitoefenen om een vermeende inbreuk op de privacywetgeving voor een rechterlijke instantie van een lidstaat te brengen. De rechter bevestigt daarmee wat in de AVG staat en volgt dezelfde lijn als de AP al doet in haar toezicht.  Voor lopende zaken van de AP heeft het vonnis dus geen gevolgen.
Voor Silicon Valley-bedrijven, zoals Facebook, is de uitspraak wél een tegenvaller. Een Belgische rechtbank had het Hof advies gevraagd over een zaak tegen Facebook. De techgigant stelde dat de Belgische toezichthouder niet langer bevoegd is om na het van toepassing worden van de AVG een kwestie over het volgen van gebruikers in België via cookies, ongeacht of ze een account bezitten of niet, voor de rechter te brengen. Facebook vindt dat ze alleen aan de Ierse toezichthouder verantwoording hoeft af te leggen omdat het Europese hoofdkantoor in Dublin staat.

Toezichthouder

Volgens een woordvoerder van de AP bevestigt de uitspraak van het Europese Hof wat er in de AVG staat over de bevoegdheid van privacytoezichthouders. De AVG koppelt in principe altijd één toezichthouder aan een internationaal bedrijf: de toezichthouder in welk land dat bedrijf zijn Europese hoofdvestiging heeft. Die is dan ‘leidende toezichthouder’.

Wat betreft Facebook en Google is de Ierse toezichthouder leidend: in principe is alleen die toezichthouder bevoegd om een onderzoek naar die bedrijven te starten. Maar daar is dus van af te wijken als het een lokale zaak is of een spoedsituatie betreft. Dan kan een niet-leidende toezichthouder toch ingrijpen, bijvoorbeeld door een verwerkingsverbod op te leggen.

Een beroep

Overigens benadrukt de rechter dat een toezichthouder niet zomaar een beroep mag doen op zo’n uitzondering. Hij moet altijd eerst met de leidende toezichthouder overleggen en vragen of die de zaak wil onderzoeken. Als die besluit dit niet te doen, kan de niet-leidende toezichthouder de zaak zelf doorzetten. Als een toezichthouder zich wil beroepen op een spoedsituatie, moet deze dit zo snel mogelijk voorleggen aan de rest van de Europese toezichthouders, verenigd in de European Data Protection Board (EDPB).

De AP stelt dat bij bedrijven als Google en Facebook de Ierse toezichthouder ook na deze uitspraak leidend blijft. In principe is alleen die toezichthouder bevoegd een onderzoek naar die bedrijven te starten. In zulke gevallen houdt de AP wel de vinger aan de pols. Die houdt de AP op de hoogte van vorderingen in het onderzoek. De AP heeft ook invloed op de conclusies die de Ierse toezichthouder uiteindelijk trekt: bij internationale zaken kijken alle betrokken toezichthouders mee.

Lees ook:

Wat wil en wenst de ontwikkelaar?

In een krappe ict-arbeidsmarkt is het voor werkgevers interessant te weten wat er onder ontwikkelaars leeft. Bedrijven die de juiste tools bieden, hebben een streepje voor. Een internationaal onderzoek onder ruim zeventigduizend ontwikkelaars uit de Stack Overflow-community geeft inzicht in de trends. Dit rapport is bij recruiters dan ook niet onopgemerkt gebleven. Ze krijgen zo een beeld van hoe developers leren en meer kennis vergaren, welke tools ze gebruiken en waaraan ze behoefte hebben.

TNO: Europa kan tech-overmacht VS en China doorbreken

Zet vol in op de ontwikkeling van 6G, maak Gaia-X volwassen, loop voorop met edge computing en omarm open technologie. Dit zijn enkele aanbevelingen van TNO om in Europa de overheersing van Big Tech en Chinese (5G-)bedrijven te doorbreken.

Subpostmaster campaigning forces government to set up compensation scheme and make interim payments

Subpostmaster campaign group is a step closer to achieving what it was originally set up to do as government launches compensation scheme for its members who did not receive fair payouts

Advies: wacht met 3,5 GHz tot Inmarsat weg is

Het duurt waarschijnlijk tot eind 2023 voordat de 3,5-GHz-frequentieband beschikbaar komt voor openbare mobiele-communicatiediensten. Er is weliswaar veel vraag naar extra frequentieruimte, maar op de daarvoor afgesproken 3,5-GHz-band kan dat storen met noodoproepen van de lucht- en zeevaart. Het ministerie krijgt het advies te wachten totdat satellietbedrijf Inmarsat is verhuisd van het Friese Burum naar Griekenland.

Na sase komt sse (security service edge)

Security service edge (sse) is de evolutie van het sase-framework van Gartner. Door de letter ‘A’ (voor ’access) te verwijderen, wordt duidelijk dat het netwerk niet langer wordt beschouwd als onderdeel van een beveiligingsoplossing. Het is slechts het mechanisme dat de datastromen naar het security- en controleplatform transporteert.

UK tech has 2.8% gender ‘wage gap’, says Hired

The wage offered to women for tech jobs in the UK is 2.8% less than offered to male counterparts – a larger gap than in the US and Canada, says Hired

Wilt u deze bijdrage aanbevelen? Dat kan via:

Klaar voor de beste oplossing voor uw IT & ICT-situatie?

Ik heb mijn wachtwoord gewijzigd in “onjuist.” Dus wanneer ik vergeet wat het is, zal de computer zeggen: “Uw wachtwoord is onjuist.”