Skip naar inhoud

Uitspraak EU-hof over Facebook raakt Autoriteit Persoonsgegevens niet

Wilt u deze bijdrage aanbevelen? Dat kan via:

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) kan in urgente situaties grote technologiebedrijven zoals Google en Facebook vervolgen, zelfs als de nationale data-waakhond niet hun leidende regelgever is. Ook in lokale kwesties, waarbij uitsluitend Nederlanders zijn getroffen, bestaat die mogelijkheid.
Een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie bevestigt dat de AP als nationale toezichthoudende autoriteit onder bepaalde voorwaarden haar bevoegdheid kan uitoefenen om een vermeende inbreuk op de privacywetgeving voor een rechterlijke instantie van een lidstaat te brengen. De rechter bevestigt daarmee wat in de AVG staat en volgt dezelfde lijn als de AP al doet in haar toezicht.  Voor lopende zaken van de AP heeft het vonnis dus geen gevolgen.
Voor Silicon Valley-bedrijven, zoals Facebook, is de uitspraak wél een tegenvaller. Een Belgische rechtbank had het Hof advies gevraagd over een zaak tegen Facebook. De techgigant stelde dat de Belgische toezichthouder niet langer bevoegd is om na het van toepassing worden van de AVG een kwestie over het volgen van gebruikers in België via cookies, ongeacht of ze een account bezitten of niet, voor de rechter te brengen. Facebook vindt dat ze alleen aan de Ierse toezichthouder verantwoording hoeft af te leggen omdat het Europese hoofdkantoor in Dublin staat.

Toezichthouder

Volgens een woordvoerder van de AP bevestigt de uitspraak van het Europese Hof wat er in de AVG staat over de bevoegdheid van privacytoezichthouders. De AVG koppelt in principe altijd één toezichthouder aan een internationaal bedrijf: de toezichthouder in welk land dat bedrijf zijn Europese hoofdvestiging heeft. Die is dan ‘leidende toezichthouder’.

Wat betreft Facebook en Google is de Ierse toezichthouder leidend: in principe is alleen die toezichthouder bevoegd om een onderzoek naar die bedrijven te starten. Maar daar is dus van af te wijken als het een lokale zaak is of een spoedsituatie betreft. Dan kan een niet-leidende toezichthouder toch ingrijpen, bijvoorbeeld door een verwerkingsverbod op te leggen.

Een beroep

Overigens benadrukt de rechter dat een toezichthouder niet zomaar een beroep mag doen op zo’n uitzondering. Hij moet altijd eerst met de leidende toezichthouder overleggen en vragen of die de zaak wil onderzoeken. Als die besluit dit niet te doen, kan de niet-leidende toezichthouder de zaak zelf doorzetten. Als een toezichthouder zich wil beroepen op een spoedsituatie, moet deze dit zo snel mogelijk voorleggen aan de rest van de Europese toezichthouders, verenigd in de European Data Protection Board (EDPB).

De AP stelt dat bij bedrijven als Google en Facebook de Ierse toezichthouder ook na deze uitspraak leidend blijft. In principe is alleen die toezichthouder bevoegd een onderzoek naar die bedrijven te starten. In zulke gevallen houdt de AP wel de vinger aan de pols. Die houdt de AP op de hoogte van vorderingen in het onderzoek. De AP heeft ook invloed op de conclusies die de Ierse toezichthouder uiteindelijk trekt: bij internationale zaken kijken alle betrokken toezichthouders mee.

Lees ook:

Een blik achter de schermen: onze teardown van de nieuwe Mac Mini M2 Pro

In deze blogpost zullen we ingaan op de nieuwste aanwinst van Apple: de Mac Mini met de M2 Pro chip. Hoewel er veel aandacht gaat naar de nieuwe MacBooks, vind ik de Mac Mini de interessantste release van Apple van het afgelopen anderhalf jaar.

Het groeiende gevaar van malvertising via Google Ads

Er is een groeiend gevaar van malvertising via Google Ads, waarbij slechteriken echte websites klonen en de downloadlink vervangen door malware. Dit wordt versterkt door de integratie van Google Ads in de echte zoekresultaten, waardoor het moeilijk is om te onderscheiden of een zoekresultaat een ad is of niet. Hierdoor zijn mensen geneigd om op deze advertenties te klikken, in de veronderstelling dat het een echte zoekresultaat is.

EasyComp Host lanceert vernieuwde website met verdubbelde server capaciteit en lagere prijzen!

We zijn trots om aan te kondigen dat EasyComp Host een vernieuwde website heeft gelanceerd met nog meer krachtige hostingopties. Naast onze nieuwe website, hebben we de capaciteit van onze server rack verdubbeld en zijn we volledig in eigen beheer. Dit betekent dat we in staat zijn om onze prijzen zo laag mogelijk te houden terwijl we onze klanten blijven voorzien van de beste service. Daardoor zijn we in staat tot 5x meer te kunnen aanbieden dan eerder het geval was en dat alles voor een zeeuws prijsje!

Apple verrast ons weer met een nieuw product, u zult niet geloven wat het is.

Afgelopen dinsdag kwam Apple met een onverwachte release van nieuwe producten, waaronder de nieuwe Mac mini en MacBook Pro. Vandaag kondigde het bedrijf nog een andere verrassing aan: de nieuwe HomePod.

Nieuwe Macs met M2 Pro en M2 Max chips

Er zijn vier nieuwe Macs uitgebracht met de nieuwe M2 Pro en M2 Max chips. Deze chips verhogen de core-aantallen, waardoor de prestaties verbeterd worden. Daarnaast zijn er verbeteringen in de GPU, waardoor de beeldverwerking 40% sneller is dan de vorige generatie. Ook is de batterijduur vergroot en is het nu mogelijk om 8K video uit te sturen via HDMI.

Google Home-hack laat hackers afluisteren van je privégesprekken – Dit moet je weten! Waarom wordt Twitter steeds gehackt en heeft China eindelijk de encryptie gebroken met kwantumcomputers?

Is Google Home aan het afluisteren, waarom wordt Twitter steeds gehackt? En heeft China eindelijk de encryptie gebroken met kwantumcomputers? Dat zijn enkele van de onderwerpen die we bespreken in

Wilt u deze bijdrage aanbevelen? Dat kan via:

Klaar voor de beste oplossing voor uw IT & ICT-situatie?

Ik heb mijn wachtwoord gewijzigd in “onjuist.” Dus wanneer ik vergeet wat het is, zal de computer zeggen: “Uw wachtwoord is onjuist.”