Vanuit een satellietstation in Burum verzorgt Inmarsat de infrastructuur voor noodcommunicatie met de internationale lucht- en zeevaart. Het satellietbedrijf gebruikt daarvoor dezelfde 3,5-GHz-frequentieband als de overheid wil veilen voor landelijke mobiele communicatie via 5G. De noodcommunicatie kan worden gestoord als op dezelfde band ook andere commerciële communicatie plaatsvindt, en dat is onwenselijk.
Een externe adviescommissie boog zich de afgelopen tijd over deze kwestie en stelt nu voor om de frequentieband pas toegankelijk te maken voor andere telecomaanbieders, zodra Inmarsat is verhuisd naar Griekenland. Het satellietbedrijf verwacht dat dit in januari 2024 is afgerond. Volgens de commissie kan een groot deel van de 3,5-GHz-band per 1 december 2023 beschikbaar komen. De frequenties kunnen in de loop van 2023 geveild, luidt het advies.
Slag om de arm
De adviescommissie houdt wel een slag om de arm. Doordat het niet zeker is dat de verhuizing begin 2024 voltooid is, blijft het tijdelijk mogelijk om de frequentieband voor zowel de noodcommunicatie als de ‘gewone’ mobiele communicatie in te zetten. Pas na afronding van de verhuizing, komen de overige frequenties binnen de 3,5-GHz-band beschikbaar.
Inmarsat en de Nederlandse staat botsen al geruime tijd over het voornemen om de 3,5-GHz-frequenties te veilen voor mobiele communicatie. Het satellietbedrijf vreest storingen van het signaal tussen het grondstation in Burum en de twee geostationaire satellieten die de zee- en luchtvaart gebruiken voor noodoproepen.
Eerder eiste de staat dat de Britse onderneming verhuist naar buiten Nederland, iets waar de rechter een stokje voor stak. Uiteindelijk kwamen de partijen toch overeen dat het grondstation verhuist naar een locatie in Griekenland. Inmarsat is positief over het advies van de commissie en meldt online dat het bedrijf zijn activiteiten verplaatst ‘zodra er elders een vergunning is verkregen’. Dit gebeurt in samenwerking met de Griekse autoriteiten.
Overigens vertrouwen ook veiligheidsdiensten AIVD en MIVD op de grote witte satellietschotels in het Friese weidegebied.