Skip naar inhoud

Advies: wacht met 3,5 GHz tot Inmarsat weg is

Wilt u deze bijdrage aanbevelen? Dat kan via:

Het duurt waarschijnlijk tot eind 2023 voordat de 3,5-GHz-frequentieband beschikbaar komt voor openbare mobiele-communicatiediensten. Er is weliswaar veel vraag naar extra frequentieruimte, maar op de daarvoor afgesproken 3,5-GHz-band kan dat storen met noodoproepen van de lucht- en zeevaart. Het ministerie krijgt het advies te wachten totdat satellietbedrijf Inmarsat is verhuisd van het Friese Burum naar Griekenland.

Vanuit een satellietstation in Burum verzorgt Inmarsat de infrastructuur voor noodcommunicatie met de internationale lucht- en zeevaart. Het satellietbedrijf gebruikt daarvoor dezelfde 3,5-GHz-frequentieband als de overheid wil veilen voor landelijke mobiele communicatie via 5G. De noodcommunicatie kan worden gestoord als op dezelfde band ook andere commerciële communicatie plaatsvindt, en dat is onwenselijk.

Een externe adviescommissie boog zich de afgelopen tijd over deze kwestie en stelt nu voor om de frequentieband pas toegankelijk te maken voor andere telecomaanbieders, zodra Inmarsat is verhuisd naar Griekenland. Het satellietbedrijf verwacht dat dit in januari 2024 is afgerond. Volgens de commissie kan een groot deel van de 3,5-GHz-band per 1 december 2023 beschikbaar komen. De frequenties kunnen in de loop van 2023 geveild, luidt het advies.

Slag om de arm

De adviescommissie houdt wel een slag om de arm. Doordat het niet zeker is dat de verhuizing begin 2024 voltooid is, blijft het tijdelijk mogelijk om de frequentieband voor zowel de noodcommunicatie als de ‘gewone’ mobiele communicatie in te zetten. Pas na afronding van de verhuizing, komen de overige frequenties binnen de 3,5-GHz-band beschikbaar.

Inmarsat en de Nederlandse staat botsen al geruime tijd over het voornemen om de 3,5-GHz-frequenties te veilen voor mobiele communicatie. Het satellietbedrijf vreest storingen van het signaal tussen het grondstation in Burum en de twee geostationaire satellieten die de zee- en luchtvaart gebruiken voor noodoproepen.

Eerder eiste de staat dat de Britse onderneming verhuist naar buiten Nederland, iets waar de rechter een stokje voor stak. Uiteindelijk kwamen de partijen toch overeen dat het grondstation verhuist naar een locatie in Griekenland. Inmarsat is positief over het advies van de commissie en meldt online dat het bedrijf zijn activiteiten verplaatst ‘zodra er elders een vergunning is verkregen’. Dit gebeurt in samenwerking met de Griekse autoriteiten.

Overigens vertrouwen ook veiligheidsdiensten AIVD en MIVD op de grote witte satellietschotels in het Friese weidegebied.

Lees ook:

Vandaag is het wereld Back-up Dag: Waarom het belangrijk is en hoe EasyComp Zeeland kan helpen bij het maken van goede back-ups

Wereld Back-up Dag, jaarlijks gevierd op 31 maart, herinnert ons eraan hoe belangrijk het is om onze gegevens veilig te stellen. EasyComp Zeeland biedt oplossingen voor back-up en dataherstel, waardoor u met een gerust hart uw bedrijfsgegevens en persoonlijke bestanden kunt bewaren.

EasyComp Zeeland: Uw betrouwbare partner voor smartphone reparatie

Bij EasyComp Zeeland bieden we snelle en betrouwbare smartphone reparatie diensten voor alle grote merken. Met onze deskundige technici en uitstekende klantenservice, kunt u er zeker van zijn dat uw telefoon in goede handen is.

Verpesten smartphones de band met je kind?

Het still face-experiment van Edward Tronick uit de jaren zeventig, waarbij een moeder minutenlang emotieloos naar haar huilende baby moest kijken, is inmiddels bekend bij veel mensen. Het onderzoek toonde aan dat niet alleen aanwezigheid en voeding belangrijk zijn voor een hechte band tussen ouder en kind, maar ook het reageren op de signalen van het kind. In een recent onderzoek bestudeerde babyexpert Marion van den Heuvel hoe smartphones de band tussen ouder en kind beïnvloeden. In dit blogartikel lees je meer over haar onderzoek.

Alles wat je moet weten over het nieuwe GPT-4, Hoe Google AI en Microsoft 365 AI de toekomst van kunstmatige intelligentie vormgeven

In de wereld van Artificial Intelligence en Machine Learning was afgelopen week een historische week. Dit komt door de aankondiging van de officiële lancering van GPT-4 door Open AI. Hoewel we al toegang hadden tot deze AI via Bing, is de officiële lancering van GPT-4 iets om te vieren. In dit blog bericht gaan we dieper in op de mogelijkheden van GPT-4 en wat deze nieuwe AI zo bijzonder maakt.

Ontdek de digitale wereld met EasyComp Zeeland: Leer alles over computers, smartphones en meer!

EasyComp Zeeland biedt computer- en technologielessen aan om uw kennis van computers, smartphones, tablets en andere apparaten te vergroten. Onze lessen omvatten onderwerpen zoals basiskennis van computerhardware en software, veilig online browsen, Microsoft Office-toepassingen, sociale media, programmeren, webontwikkeling en het gebruik van macOS en Windows.

Silicon Valley Bank failliet: wat betekent dit voor de techwereld en de financiële sector?

Een Amerikaanse bank die gespecialiseerd was in het financieren van start-ups en technologiebedrijven is failliet gegaan door een bankrun. Dit heeft veel onrust veroorzaakt op de financiële markten en gevolgen voor de techwereld. De autoriteiten hebben maatregelen genomen om de schade te beperken.

Wilt u deze bijdrage aanbevelen? Dat kan via:

Klaar voor de beste oplossing voor uw IT & ICT-situatie?

Ik heb mijn wachtwoord gewijzigd in “onjuist.” Dus wanneer ik vergeet wat het is, zal de computer zeggen: “Uw wachtwoord is onjuist.”