Skip naar inhoud

Advies: wacht met 3,5 GHz tot Inmarsat weg is

Wilt u deze bijdrage aanbevelen? Dat kan via:

Het duurt waarschijnlijk tot eind 2023 voordat de 3,5-GHz-frequentieband beschikbaar komt voor openbare mobiele-communicatiediensten. Er is weliswaar veel vraag naar extra frequentieruimte, maar op de daarvoor afgesproken 3,5-GHz-band kan dat storen met noodoproepen van de lucht- en zeevaart. Het ministerie krijgt het advies te wachten totdat satellietbedrijf Inmarsat is verhuisd van het Friese Burum naar Griekenland.

Vanuit een satellietstation in Burum verzorgt Inmarsat de infrastructuur voor noodcommunicatie met de internationale lucht- en zeevaart. Het satellietbedrijf gebruikt daarvoor dezelfde 3,5-GHz-frequentieband als de overheid wil veilen voor landelijke mobiele communicatie via 5G. De noodcommunicatie kan worden gestoord als op dezelfde band ook andere commerciële communicatie plaatsvindt, en dat is onwenselijk.

Een externe adviescommissie boog zich de afgelopen tijd over deze kwestie en stelt nu voor om de frequentieband pas toegankelijk te maken voor andere telecomaanbieders, zodra Inmarsat is verhuisd naar Griekenland. Het satellietbedrijf verwacht dat dit in januari 2024 is afgerond. Volgens de commissie kan een groot deel van de 3,5-GHz-band per 1 december 2023 beschikbaar komen. De frequenties kunnen in de loop van 2023 geveild, luidt het advies.

Slag om de arm

De adviescommissie houdt wel een slag om de arm. Doordat het niet zeker is dat de verhuizing begin 2024 voltooid is, blijft het tijdelijk mogelijk om de frequentieband voor zowel de noodcommunicatie als de ‘gewone’ mobiele communicatie in te zetten. Pas na afronding van de verhuizing, komen de overige frequenties binnen de 3,5-GHz-band beschikbaar.

Inmarsat en de Nederlandse staat botsen al geruime tijd over het voornemen om de 3,5-GHz-frequenties te veilen voor mobiele communicatie. Het satellietbedrijf vreest storingen van het signaal tussen het grondstation in Burum en de twee geostationaire satellieten die de zee- en luchtvaart gebruiken voor noodoproepen.

Eerder eiste de staat dat de Britse onderneming verhuist naar buiten Nederland, iets waar de rechter een stokje voor stak. Uiteindelijk kwamen de partijen toch overeen dat het grondstation verhuist naar een locatie in Griekenland. Inmarsat is positief over het advies van de commissie en meldt online dat het bedrijf zijn activiteiten verplaatst ‘zodra er elders een vergunning is verkregen’. Dit gebeurt in samenwerking met de Griekse autoriteiten.

Overigens vertrouwen ook veiligheidsdiensten AIVD en MIVD op de grote witte satellietschotels in het Friese weidegebied.

Lees ook:

Help een jongere zijn studie door, doneer nu je oude laptop.

Het zal u vast nog niet ontgaan zijn, maar door de hoge inflatie is alles duurder geworden. In sommige gevallen zelfs te duur, zoals een nieuwe laptop voor een studie.

Wat wil en wenst de ontwikkelaar?

In een krappe ict-arbeidsmarkt is het voor werkgevers interessant te weten wat er onder ontwikkelaars leeft. Bedrijven die de juiste tools bieden, hebben een streepje voor. Een internationaal onderzoek onder ruim zeventigduizend ontwikkelaars uit de Stack Overflow-community geeft inzicht in de trends. Dit rapport is bij recruiters dan ook niet onopgemerkt gebleven. Ze krijgen zo een beeld van hoe developers leren en meer kennis vergaren, welke tools ze gebruiken en waaraan ze behoefte hebben.

TNO: Europa kan tech-overmacht VS en China doorbreken

Zet vol in op de ontwikkeling van 6G, maak Gaia-X volwassen, loop voorop met edge computing en omarm open technologie. Dit zijn enkele aanbevelingen van TNO om in Europa de overheersing van Big Tech en Chinese (5G-)bedrijven te doorbreken.

Subpostmaster campaigning forces government to set up compensation scheme and make interim payments

Subpostmaster campaign group is a step closer to achieving what it was originally set up to do as government launches compensation scheme for its members who did not receive fair payouts

Na sase komt sse (security service edge)

Security service edge (sse) is de evolutie van het sase-framework van Gartner. Door de letter ‘A’ (voor ’access) te verwijderen, wordt duidelijk dat het netwerk niet langer wordt beschouwd als onderdeel van een beveiligingsoplossing. Het is slechts het mechanisme dat de datastromen naar het security- en controleplatform transporteert.

UK tech has 2.8% gender ‘wage gap’, says Hired

The wage offered to women for tech jobs in the UK is 2.8% less than offered to male counterparts – a larger gap than in the US and Canada, says Hired

Wilt u deze bijdrage aanbevelen? Dat kan via:

Klaar voor de beste oplossing voor uw IT & ICT-situatie?

Ik heb mijn wachtwoord gewijzigd in “onjuist.” Dus wanneer ik vergeet wat het is, zal de computer zeggen: “Uw wachtwoord is onjuist.”