Skip naar inhoud

Wilt u deze bijdrage aanbevelen? Dat kan via:

Het aantal 5G-gebruikers zal de half miljard voor het eind van dit jaar ruimschoots passeren. 5G blijft op schema om de snelst geadopteerde mobiele generatie in de geschiedenis te worden, met abonnementen die toenemen met een snelheid van ongeveer een miljoen per dag. In Noordoost-Azië en in mindere mate Noord-Amerika groeit 5G als kool qua aantallen abonnees. Maar Europa gaat traag van start. Het zal langer duren voordat het publiek 5G massaal heeft omarmd. De trage uitrol in sommige landen is een extra belemmering.

Dit blijkt uit het nieuwe Ericsson Mobility-rapport. Eind vorig jaar bedroeg het aantal 5G-abonnees in West-Europa slechts acht miljoen, een schijntje vergeleken met China waar de teller toen al op 173 miljoen stond. Uit de prognose voor 2026 blijkt dat Azië de 5G-markt blijft domineren. Voor Noordoost Azië worden 1,430 miljoen 5G-gebruikers verwacht tegen 360 miljoen in West-Europa en eenzelfde aantal in Noord-Amerika. Ook het mobiele dataverkeer ligt in China beduidend hoger dan in West-Europa en Noord-Amerika.
Wereldwijd blijft het dataverkeer jaar na jaar groeien. Het dataverkeer per smartphone lag eind 2020 overal in de buurt van de 11 GB per maand, een stijging met ongeveer 25 procent vergeleken met het jaar daarvoor. Naar verwachting zal dit cijfer tegen het einde van 2026 de 35 GB per maand bereiken.

De Covid-19-pandemie versnelt de digitalisering. De behoefte aan betrouwbare, snelle mobiele breedbandconnectiviteit is er door vergroot. Volgens het rapport hebben bijna negen op de tien communicatie-serviceproviders die 5G hebben gelanceerd, ook een aanbod voor ‘fixed wireless access’  (4G dan wel 5G), zelfs in markten met een hoge glasvezelpenetratie. Dit is nodig om het toenemende FWA-verkeer op te vangen, waarvan het rapport voorspelt dat het met een factor van zeven zal groeien in 2026.

Iot-technologieën, Narrowband (NB)-iot- en Cat-M-verbindingen (variant op 4G voor iot) zullen naar verwachting dit jaar met bijna 80 procent toenemen en bijna 330 miljoen verbindingen bereiken. In 2026 zullen deze technologieën naar verwachting 46 procent van alle mobiele IoT-verbindingen bezitten.

Lees ook:

Nederland digi-vaardigst, België gemiddeld

Nergens in Europa zijn relatief meer inwoners bedreven in het gebruik van internet, computers en software dan in Nederland en Finland. Beide landen voeren de ranglijst aan van digitale vaardigheden. België scoort gemiddeld. Dit blijkt uit onderzoek door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Eurostat.

Security-specialist loopt verhoogd risico op burn-out

Het merendeel van securityprofessionals zegt harder te werken dan ooit, en het werk desalniettemin niet af te krijgen. Ook kan het werk stressvol zijn. Tegelijkertijd biedt cybersecurity een prachtig loopbaanperspectief.

Rekenkamer signaleert risico’s bij algoritmes

De Algemene Rekenkamer heeft een toetsingskader ontwikkeld om algoritmes te beoordelen. Het orgaan baseert zich op een studie naar negen algoritmes die bij de overheid in gebruik zijn; slechts drie voldeden aan alle aspecten. Staatssecretaris Digitalisering Van Huffelen gebruikt de bevindingen om digitale voorschriften te verbeteren.

Helft bedrijven vertrouwt op oude securitystrategie

Uit een studie van het Ponemon Institute uit de Verenigde Staten blijkt dat een aanzienlijk deel van de bedrijven nog steeds beveiligingsprocessen en -beleid van vóór de coronapandemie gebruikt, waardoor hun veiligheid in gevaar komt.

Two-thirds of UK organisations defrauded since start of pandemic

Nearly two out of three UK companies say they have experienced some form of fraud or economic crime in the past two years, according to a report

Is de Franse reparatie-index een jaar later zijn beloftes nagekomen?

De Franse reparatie-index is op 1 januari 2021 in werking getreden. Een wereldprimeur, het is van toepassing op 5 productcategorieën: smartphones, laptops, wasmachines, tv's en grasmaaiers.

Wilt u deze bijdrage aanbevelen? Dat kan via:

Klaar voor de beste oplossing voor uw IT & ICT-situatie?

Ik heb mijn wachtwoord gewijzigd in “onjuist.” Dus wanneer ik vergeet wat het is, zal de computer zeggen: “Uw wachtwoord is onjuist.”