Europa loopt ver achter met 5G

Het aantal 5G-gebruikers zal de half miljard voor het eind van dit jaar ruimschoots passeren. 5G blijft op schema om de snelst geadopteerde mobiele generatie in de geschiedenis te worden, met abonnementen die toenemen met een snelheid van ongeveer een miljoen per dag. In Noordoost-Azië en in mindere mate Noord-Amerika groeit 5G als kool qua aantallen abonnees. Maar Europa gaat traag van start. Het zal langer duren voordat het publiek 5G massaal heeft omarmd. De trage uitrol in sommige landen is een extra belemmering.

Dit blijkt uit het nieuwe Ericsson Mobility-rapport. Eind vorig jaar bedroeg het aantal 5G-abonnees in West-Europa slechts acht miljoen, een schijntje vergeleken met China waar de teller toen al op 173 miljoen stond. Uit de prognose voor 2026 blijkt dat Azië de 5G-markt blijft domineren. Voor Noordoost Azië worden 1,430 miljoen 5G-gebruikers verwacht tegen 360 miljoen in West-Europa en eenzelfde aantal in Noord-Amerika. Ook het mobiele dataverkeer ligt in China beduidend hoger dan in West-Europa en Noord-Amerika.
Wereldwijd blijft het dataverkeer jaar na jaar groeien. Het dataverkeer per smartphone lag eind 2020 overal in de buurt van de 11 GB per maand, een stijging met ongeveer 25 procent vergeleken met het jaar daarvoor. Naar verwachting zal dit cijfer tegen het einde van 2026 de 35 GB per maand bereiken.

De Covid-19-pandemie versnelt de digitalisering. De behoefte aan betrouwbare, snelle mobiele breedbandconnectiviteit is er door vergroot. Volgens het rapport hebben bijna negen op de tien communicatie-serviceproviders die 5G hebben gelanceerd, ook een aanbod voor ‘fixed wireless access’  (4G dan wel 5G), zelfs in markten met een hoge glasvezelpenetratie. Dit is nodig om het toenemende FWA-verkeer op te vangen, waarvan het rapport voorspelt dat het met een factor van zeven zal groeien in 2026.

Iot-technologieën, Narrowband (NB)-iot- en Cat-M-verbindingen (variant op 4G voor iot) zullen naar verwachting dit jaar met bijna 80 procent toenemen en bijna 330 miljoen verbindingen bereiken. In 2026 zullen deze technologieën naar verwachting 46 procent van alle mobiele IoT-verbindingen bezitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt artificiële intelligentie en machine learning om spam te verminderen. Bekijk hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Autodiefstal met USB-kabels

In deze blog bespreken we de ontwikkelingen op het gebied van autodiefstal met USB-kabels. We leggen uit hoe autodieven met deze methode te werk gaan en hoe fabrikanten proberen dit probleem aan te pakken. We bespreken enkele mogelijke oplossingen, waaronder software-updates en fysieke beveiligingsmaatregelen, om deze vorm van autodiefstal te voorkomen.

Lees verder

Xiaomi Europees marktleider in smartphones

Xiaomi is sinds het tweede kwartaal van dit jaar Europees marktleider in smartphones. Dat berekende Strategy Analytics. Een kwart van alle smartphones die naar Europa zijn verscheept, draagt het Xiaomi-logo, zegt het marktonderzoeksbureau.

Lees verder

‘Duurzaam’ kredietfaciliteit van 1 miljard voor KPN

KPN heeft vandaag een kredietfaciliteit van één miljard euro afgesloten. Daarbij is de rente gekoppeld aan de duurzaamheidsprestaties van het telecomconcern in de komende jaren. Met deze financieringsovereenkomst onderschrijft KPN zijn groene ambities. Eerder dit jaar maakte het bedrijf al bekend te streven naar een ‘net zero’-uitstoot binnen zijn gehele keten in 2040.

Lees verder
U bent helemaal bij, dit was het laatste bericht.
  • Tags

  • Categorieën

  • Archieven

  • Naar de inhoud springen