Skip naar inhoud

Wilt u deze bijdrage aanbevelen? Dat kan via:

Het aantal 5G-gebruikers zal de half miljard voor het eind van dit jaar ruimschoots passeren. 5G blijft op schema om de snelst geadopteerde mobiele generatie in de geschiedenis te worden, met abonnementen die toenemen met een snelheid van ongeveer een miljoen per dag. In Noordoost-Azië en in mindere mate Noord-Amerika groeit 5G als kool qua aantallen abonnees. Maar Europa gaat traag van start. Het zal langer duren voordat het publiek 5G massaal heeft omarmd. De trage uitrol in sommige landen is een extra belemmering.

Dit blijkt uit het nieuwe Ericsson Mobility-rapport. Eind vorig jaar bedroeg het aantal 5G-abonnees in West-Europa slechts acht miljoen, een schijntje vergeleken met China waar de teller toen al op 173 miljoen stond. Uit de prognose voor 2026 blijkt dat Azië de 5G-markt blijft domineren. Voor Noordoost Azië worden 1,430 miljoen 5G-gebruikers verwacht tegen 360 miljoen in West-Europa en eenzelfde aantal in Noord-Amerika. Ook het mobiele dataverkeer ligt in China beduidend hoger dan in West-Europa en Noord-Amerika.
Wereldwijd blijft het dataverkeer jaar na jaar groeien. Het dataverkeer per smartphone lag eind 2020 overal in de buurt van de 11 GB per maand, een stijging met ongeveer 25 procent vergeleken met het jaar daarvoor. Naar verwachting zal dit cijfer tegen het einde van 2026 de 35 GB per maand bereiken.

De Covid-19-pandemie versnelt de digitalisering. De behoefte aan betrouwbare, snelle mobiele breedbandconnectiviteit is er door vergroot. Volgens het rapport hebben bijna negen op de tien communicatie-serviceproviders die 5G hebben gelanceerd, ook een aanbod voor ‘fixed wireless access’  (4G dan wel 5G), zelfs in markten met een hoge glasvezelpenetratie. Dit is nodig om het toenemende FWA-verkeer op te vangen, waarvan het rapport voorspelt dat het met een factor van zeven zal groeien in 2026.

Iot-technologieën, Narrowband (NB)-iot- en Cat-M-verbindingen (variant op 4G voor iot) zullen naar verwachting dit jaar met bijna 80 procent toenemen en bijna 330 miljoen verbindingen bereiken. In 2026 zullen deze technologieën naar verwachting 46 procent van alle mobiele IoT-verbindingen bezitten.

Lees ook:

Help een jongere zijn studie door, doneer nu je oude laptop.

Het zal u vast nog niet ontgaan zijn, maar door de hoge inflatie is alles duurder geworden. In sommige gevallen zelfs te duur, zoals een nieuwe laptop voor een studie.

Wat wil en wenst de ontwikkelaar?

In een krappe ict-arbeidsmarkt is het voor werkgevers interessant te weten wat er onder ontwikkelaars leeft. Bedrijven die de juiste tools bieden, hebben een streepje voor. Een internationaal onderzoek onder ruim zeventigduizend ontwikkelaars uit de Stack Overflow-community geeft inzicht in de trends. Dit rapport is bij recruiters dan ook niet onopgemerkt gebleven. Ze krijgen zo een beeld van hoe developers leren en meer kennis vergaren, welke tools ze gebruiken en waaraan ze behoefte hebben.

TNO: Europa kan tech-overmacht VS en China doorbreken

Zet vol in op de ontwikkeling van 6G, maak Gaia-X volwassen, loop voorop met edge computing en omarm open technologie. Dit zijn enkele aanbevelingen van TNO om in Europa de overheersing van Big Tech en Chinese (5G-)bedrijven te doorbreken.

Subpostmaster campaigning forces government to set up compensation scheme and make interim payments

Subpostmaster campaign group is a step closer to achieving what it was originally set up to do as government launches compensation scheme for its members who did not receive fair payouts

Advies: wacht met 3,5 GHz tot Inmarsat weg is

Het duurt waarschijnlijk tot eind 2023 voordat de 3,5-GHz-frequentieband beschikbaar komt voor openbare mobiele-communicatiediensten. Er is weliswaar veel vraag naar extra frequentieruimte, maar op de daarvoor afgesproken 3,5-GHz-band kan dat storen met noodoproepen van de lucht- en zeevaart. Het ministerie krijgt het advies te wachten totdat satellietbedrijf Inmarsat is verhuisd van het Friese Burum naar Griekenland.

Na sase komt sse (security service edge)

Security service edge (sse) is de evolutie van het sase-framework van Gartner. Door de letter ‘A’ (voor ’access) te verwijderen, wordt duidelijk dat het netwerk niet langer wordt beschouwd als onderdeel van een beveiligingsoplossing. Het is slechts het mechanisme dat de datastromen naar het security- en controleplatform transporteert.

Wilt u deze bijdrage aanbevelen? Dat kan via:

Klaar voor de beste oplossing voor uw IT & ICT-situatie?

Ik heb mijn wachtwoord gewijzigd in “onjuist.” Dus wanneer ik vergeet wat het is, zal de computer zeggen: “Uw wachtwoord is onjuist.”