Laat ddos je dns niet platleggen

Ddos-aanvallen blijven onverminderd populair. Sterker, in het tijdperk van thuiswerken neemt de populariteit toe. Werknemers verspreid over het land zijn afhankelijk van internet- en saas-services, waardoor deze services een interessant doelwit vormen voor aanvallers. Volgens experts zal dat de komende maanden niet anders zijn.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

De cijfers liegen er niet om: in 2020 verdubbelde het aantal ddos-aanvallen elk kwartaal, terwijl experts verwachten dat ook in 2021 het aantal aanvallen zal blijven stijgen. De aanval op AWS brak met een ontzagwekkende 2.3Tbps het record; genoeg data om iedere seconde twee gemiddelde harde schijven met data te vullen.Naast typische udp- en syn-flood- aanvallen is een groeiend aantal ddos-aanvallen gericht op het domain name system (dns). Maar hoewel het dns een kritiek onderdeel is van de it-infrastructuur, wordt het vaak onvoldoende beschermd door bedrijven. Hierdoor blijft dns een populair ddos-doelwit voor hackers die je diensten verstoren, of het gebruiken als afleiding voor andere aanvallen. Het is dan ook hoog tijd om stappen te nemen om het dns beter te wapenen tegen aanvallen.

Ddos via dns

“Wil je een goede buur zijn en voorkomen dat anderen jouw dns misbruiken? “

Een ddos-aanval die gebruikmaakt van je dns kan twee kanten op: het kan een aanval zijn op je eigen netwerk, of  je dns wordt misbruikt om elders aanvallen uit te voeren. Beide gevallen wil je uiteraard voorkomen.
De uitdaging is dat aanvallen op applicatielagen – zoals dns – doorgaans minder makkelijk zijn op te vangen dan flood-aanvallen, omdat ze meestal gebruik maken van een kleiner aantal machines en soms zelfs maar een enkele machine. Hierdoor kan de server worden misleid om de aanval te behandelen als niets meer dan een hoger volume van legitiem verkeer.
Toch zijn er een aantal stappen te nemen om dit type cybercrime tegen te gaan. Wil je een goede buur zijn en voorkomen dat anderen jouw dns misbruiken, is het belangrijk je eigen middelen af te schermen. Zo kun je ip-spoofing voorkomen door al het uitgaande netwerkverkeer te blokkeren dat geen gebruikmaakt van toegestane adressen. Ook kun je resolvers zo configureren dat ze alleen dns-query’s van eigen netwerken en hosts kunnen verwerken.
Om je eigen netwerkverkeer te beschermen, moet je ten eerste weten wat jouw ‘normaal’ is. Als je niet weet wat je gemiddelde aantal dns-query’s is, weet je ook niet wanneer je wordt aangevallen. Zorg er wel voor dat je meer checkt dan alleen server requests: ook switch-, router- en firewall-processen moeten worden gemonitord. Dit alles is goed te automatiseren door ai in te zetten om mogelijke aanvallen te identificeren. Door monitoring van dns te bundelen met monitoring van protocollen als dynamic host configuration protocol (dhcp) en ip address management (ipam), kun je de efficiëntie van dreigingsdetectie versterken – en dus de return on investment van je netwerkbeveiliging. Immers, je it-team kan zich beter focussen op de gerichte verdediging van je netwerk.
 

Wasmachine

Veel providers bieden daarnaast ‘wasstraten’ aan, die aanvalsverkeer wegfilteren. Als er veel verkeer binnenkomt, proberen deze providers het verkeer via een ‘wasmachine’ te leiden die malafide verzoeken verwijderd. Dit wordt ook wel scrubbing genoemd. Zo komt alleen het verkeer op je netwerk terecht dat er daadwerkelijk hoort te zijn.
Het kan natuurlijk zijn dat er toch verkeer langs die externe wasstraat heen schiet. Bereid daarom je infrastructuur goed voor op aanvallen. Zorg ervoor dat je autoritatieve name servers lokaal beheert, zodat je in het geval van een aanval sneller kunt handelen. Verstevig je netwerk vervolgens met (al dan niet geautomatiseerde) beveiligingstools. Denk hierbij aan het beperken van recursive query’s per server of zone en het stopzetten van query’s naar servers die niet reageren om zogenaamde phantom domain-aanvallen te bestrijden, of het blokkeren van domeinnamen of servers die een hoge mate van nxdomain-responsen teruggeven.
Al met al zijn er tal van mogelijkheden om het dns te wapenen tegen ddos-aanvallen. Nu decentraal werken de norm lijkt te worden, wordt het des te belangrijker dat bedrijven zich bewust zijn van dit kritieke onderdeel van hun infrastructuur, en dat ze de juiste middelen inzetten om zich te beschermen tegen steeds slimmer wordende cybercriminelen.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt artificiële intelligentie en machine learning om spam te verminderen. Bekijk hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Informatie Technologie

Het Tijdperk van Onbegrensde Connectiviteit: Satelliet internet van EasyVoice Telecom

In een wereld waarin connectiviteit de sleutel is tot succes, speelt internet een centrale rol in ons dagelijks leven. Of het nu gaat om zakelijke communicatie, onderwijs op afstand, entertainment of het bijhouden van nieuws en informatie, een betrouwbare internetverbinding is essentieel. Echter, niet alle gebieden hebben toegang tot de traditionele vormen van breedbandinternet, zoals kabel of glasvezel. Dat is waar satelliet internet van EasyVoice Telecom een revolutie teweegbrengt.

Lees verder

Het groeiende gevaar van malvertising via Google Ads

Er is een groeiend gevaar van malvertising via Google Ads, waarbij slechteriken echte websites klonen en de downloadlink vervangen door malware. Dit wordt versterkt door de integratie van Google Ads in de echte zoekresultaten, waardoor het moeilijk is om te onderscheiden of een zoekresultaat een ad is of niet. Hierdoor zijn mensen geneigd om op deze advertenties te klikken, in de veronderstelling dat het een echte zoekresultaat is.

Lees verder

EasyComp Host lanceert vernieuwde website met verdubbelde server capaciteit en lagere prijzen!

We zijn trots om aan te kondigen dat EasyComp Host een vernieuwde website heeft gelanceerd met nog meer krachtige hostingopties. Naast onze nieuwe website, hebben we de capaciteit van onze server rack verdubbeld en zijn we volledig in eigen beheer. Dit betekent dat we in staat zijn om onze prijzen zo laag mogelijk te houden terwijl we onze klanten blijven voorzien van de beste service. Daardoor zijn we in staat tot 5x meer te kunnen aanbieden dan eerder het geval was en dat alles voor een zeeuws prijsje!

Lees verder
U bent helemaal bij, dit was het laatste bericht.
  • Tags

  • Categorieën

  • Archieven

  • Naar de inhoud springen