Skip naar inhoud

Wilt u deze bijdrage aanbevelen? Dat kan via:

Het aantal it’ers dat actief zoekt naar een nieuwe baan, blijft dalen. In het tweede kwartaal van dit jaar zocht vijf procent een nieuwe uitdaging. Eerder dit jaar (Q1) was dat zeven procent en het laatste kwartaal van vorig jaar bedroeg dit acht procent van de it’ers.

Dat blijkt uit de IT-arbeidsmarktmonitor van it-dienstverlener Hallo Professionals. Hiervoor doet het eigen onderzoek op basis van arbeidsmarktdata uit Jobdigger data en Google Trends.
Het aantal it’ers dat actief een nieuwe baan zoekt, daalt dit kwartaal tot vijf procent. Bijna twee op de drie it-professionals is latent op zoek. Dat zijn professionals die wel open staan voor een nieuwe uitdaging, maar niet zelf op zoek zijn. De belangrijkste redenen om een nieuwe werkgever te kiezen, zijn: salaris, reistijd, vast contract en inhoud van het werk. Overigens staat de resterende 38 procent van de it’ers niet open voor een baanwissel.
Dat de it’ers honkvaster worden, heeft ook effect op de werving van nieuw talent. Het duurt bedrijven twee keer zo lang om een vacature te vervullen. In het tweede kwartaal van 2021 deden werkgevers er gemiddeld 35 dagen over om een vacature in te vullen, terwijl dit in het eerste kwartaal veertien dagen duurde. Overigens was de invultijd in het eerste kwartaal wel gedaald ten opzichte van de periode ervoor. 

Verder blijft het aantal vacatures stijgen. In het tweede kwartaal van 2021 stonden er 10.109 it-vacatures open. Dat aantal vacatures was in het eerste kwartaal nog 9.316. Ten opzichte van 2020 constateert Hallo Professionals een stijging meer dan twintig procent. Dat is fors lager dan de stijging die detacheerder De Staffing Groep benoemt. Die zegt dat het aantal it-vacatures in een jaar tijd is verdrievoudigd van 200.000 naar 600.000. Beide organisaties halen hun data uit Jobdigger, maar hanteren waarschijnlijk een andere zoekopdracht.

Lees ook:

Help een jongere zijn studie door, doneer nu je oude laptop.

Het zal u vast nog niet ontgaan zijn, maar door de hoge inflatie is alles duurder geworden. In sommige gevallen zelfs te duur, zoals een nieuwe laptop voor een studie.

Wat wil en wenst de ontwikkelaar?

In een krappe ict-arbeidsmarkt is het voor werkgevers interessant te weten wat er onder ontwikkelaars leeft. Bedrijven die de juiste tools bieden, hebben een streepje voor. Een internationaal onderzoek onder ruim zeventigduizend ontwikkelaars uit de Stack Overflow-community geeft inzicht in de trends. Dit rapport is bij recruiters dan ook niet onopgemerkt gebleven. Ze krijgen zo een beeld van hoe developers leren en meer kennis vergaren, welke tools ze gebruiken en waaraan ze behoefte hebben.

TNO: Europa kan tech-overmacht VS en China doorbreken

Zet vol in op de ontwikkeling van 6G, maak Gaia-X volwassen, loop voorop met edge computing en omarm open technologie. Dit zijn enkele aanbevelingen van TNO om in Europa de overheersing van Big Tech en Chinese (5G-)bedrijven te doorbreken.

Subpostmaster campaigning forces government to set up compensation scheme and make interim payments

Subpostmaster campaign group is a step closer to achieving what it was originally set up to do as government launches compensation scheme for its members who did not receive fair payouts

Advies: wacht met 3,5 GHz tot Inmarsat weg is

Het duurt waarschijnlijk tot eind 2023 voordat de 3,5-GHz-frequentieband beschikbaar komt voor openbare mobiele-communicatiediensten. Er is weliswaar veel vraag naar extra frequentieruimte, maar op de daarvoor afgesproken 3,5-GHz-band kan dat storen met noodoproepen van de lucht- en zeevaart. Het ministerie krijgt het advies te wachten totdat satellietbedrijf Inmarsat is verhuisd van het Friese Burum naar Griekenland.

Na sase komt sse (security service edge)

Security service edge (sse) is de evolutie van het sase-framework van Gartner. Door de letter ‘A’ (voor ’access) te verwijderen, wordt duidelijk dat het netwerk niet langer wordt beschouwd als onderdeel van een beveiligingsoplossing. Het is slechts het mechanisme dat de datastromen naar het security- en controleplatform transporteert.

Wilt u deze bijdrage aanbevelen? Dat kan via:

Klaar voor de beste oplossing voor uw IT & ICT-situatie?

Ik heb mijn wachtwoord gewijzigd in “onjuist.” Dus wanneer ik vergeet wat het is, zal de computer zeggen: “Uw wachtwoord is onjuist.”