It’er is meer honkvast

Het aantal it’ers dat actief zoekt naar een nieuwe baan, blijft dalen. In het tweede kwartaal van dit jaar zocht vijf procent een nieuwe uitdaging. Eerder dit jaar (Q1) was dat zeven procent en het laatste kwartaal van vorig jaar bedroeg dit acht procent van de it’ers.

Dat blijkt uit de IT-arbeidsmarktmonitor van it-dienstverlener Hallo Professionals. Hiervoor doet het eigen onderzoek op basis van arbeidsmarktdata uit Jobdigger data en Google Trends.
Het aantal it’ers dat actief een nieuwe baan zoekt, daalt dit kwartaal tot vijf procent. Bijna twee op de drie it-professionals is latent op zoek. Dat zijn professionals die wel open staan voor een nieuwe uitdaging, maar niet zelf op zoek zijn. De belangrijkste redenen om een nieuwe werkgever te kiezen, zijn: salaris, reistijd, vast contract en inhoud van het werk. Overigens staat de resterende 38 procent van de it’ers niet open voor een baanwissel.
Dat de it’ers honkvaster worden, heeft ook effect op de werving van nieuw talent. Het duurt bedrijven twee keer zo lang om een vacature te vervullen. In het tweede kwartaal van 2021 deden werkgevers er gemiddeld 35 dagen over om een vacature in te vullen, terwijl dit in het eerste kwartaal veertien dagen duurde. Overigens was de invultijd in het eerste kwartaal wel gedaald ten opzichte van de periode ervoor. 

Verder blijft het aantal vacatures stijgen. In het tweede kwartaal van 2021 stonden er 10.109 it-vacatures open. Dat aantal vacatures was in het eerste kwartaal nog 9.316. Ten opzichte van 2020 constateert Hallo Professionals een stijging meer dan twintig procent. Dat is fors lager dan de stijging die detacheerder De Staffing Groep benoemt. Die zegt dat het aantal it-vacatures in een jaar tijd is verdrievoudigd van 200.000 naar 600.000. Beide organisaties halen hun data uit Jobdigger, maar hanteren waarschijnlijk een andere zoekopdracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt artificiële intelligentie en machine learning om spam te verminderen. Bekijk hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Wat wil en wenst de ontwikkelaar?

In een krappe ict-arbeidsmarkt is het voor werkgevers interessant te weten wat er onder ontwikkelaars leeft. Bedrijven die de juiste tools bieden, hebben een streepje voor. Een internationaal onderzoek onder ruim zeventigduizend ontwikkelaars uit de Stack Overflow-community geeft inzicht in de trends. Dit rapport is bij recruiters dan ook niet onopgemerkt gebleven. Ze krijgen zo een beeld van hoe developers leren en meer kennis vergaren, welke tools ze gebruiken en waaraan ze behoefte hebben.

Lees verder

Aantal vacatures in ict-branche stijgt flink

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar gegroeid met 3,1 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Gevolg is dat het aantal vacature in de ict-branche flink is gestegen. Dit blijkt uit de ICT Arbeidsmarktrapportage Q1 & Q2 2021 van iSense ICT Professionals.

Lees verder

Automotive Hall of Fame eert Harold Goddijn

Harold Goddijn, medeoprichter en algemeen directeur van navigatiespecialist TomTom ontvangt de allereerste Mobility Innovator Award van de Automotive Hall of Fame. Dit Amerikaanse museum eert al vanaf 1939 mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de auto-industrie en de vervoerswereld.

Lees verder
U bent helemaal bij, dit was het laatste bericht.
  • Tags

  • Categorieën

  • Archieven

  • Naar de inhoud springen