Hoe zit het met de levensduur van Windows 10?

Het antwoord is vrij gemakkelijk te geven, omdat Microsoft een vrij helder levenscyclusbeleid heeft voor Windows, maar ook voor veel andere producten van het bedrijf. De cyclus start als een product wordt gelanceerd en eindigt als Microsoft stopt met de ondersteuning ervan.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Windows 10 bestaat alweer vijf jaar. Hoe lang zal het besturingssysteem nog meegaan? Is het nog de moeite waard om over te stappen op de laatste versie van het besturingssysteem of kunt u beter wachten op Windows 11?
Wilt u meer leren over Windows 10? Neem dan contact met ons op voor een computerles bij u thuis of op kantoor!
Ruim tien jaar na de lancering van Windows 7 trok Microsoft in januari van dit jaar de stekker uit het verouderde besturingssysteem. U kunt Windows 7 nog wel gebruiken, maar de ondersteuning wordt definitief stopgezet en dus loopt u een veiligheidsrisico.

Levenscyclusbeleid

Het antwoord is vrij gemakkelijk te geven, omdat Microsoft een vrij helder levenscyclusbeleid heeft voor Windows, maar ook voor veel andere producten van het bedrijf. De cyclus start als een product wordt gelanceerd en eindigt als Microsoft stopt met de ondersteuning ervan. Als u op de hoogte bent van dit beleid, kunt u gemakkelijker besluiten of u er goed aan doet uw apparaat of product te upgraden of te vervangen.
Microsoft heeft een vrij helder levenscyclusbeleid.
Elke versie van Microsofts besturingssysteem wordt minimaal tien jaar ondersteund. Daarbij geldt een periode van minimaal vijf jaar voor de bredere ondersteuning, gevolgd door vijf jaar verlengde ondersteuning, waarvoor u vaak (deels) moet betalen. In de gehele periode geniet u van alle (beveiligings-) updates die verschijnen en staat Microsoft u bij als uw vragen of hulp nodig hebt.
Windows 10 werd in juli 2015 gelanceerd en Microsoft is van plan het besturingssysteem uiterlijk nog tot eind 2025 te ondersteunen. Daarbij voert het bedrijf tweemaal per jaar een grote update door, meestal in maart en september, die u volgens Microsoft altijd direct zou moeten installeren. Logischerwijs mogen we dan binnenkort de aankondiging van Windows 11 verwachten.
Nachtlamp

Gaat Windows 11 er ooit komen?

Geval apart

Het zou echter zomaar kunnen dat Windows 10 een gevalletje apart wordt. Toen Windows 10 uitkwam, stelde een werknemer van Microsoft dat dit de laatste versie van Windows zou zijn. Dit betekent niet zozeer dat Microsoft het besturingssysteem na 2025 bij het grofvuil zet, maar dat Windows meer als een dienst moet worden gezien die geen opvolger krijgt, maar via updates wordt verbeterd. Het probleem hiervan is alleen wel dat verouderde pc’s of laptops op een gegeven moment moeite gaan krijgen om de laatste versie van het besturingssysteem te draaien.
“Een apparaat kan mogelijk geen updates ontvangen als de hardware van het apparaat niet compatibel is, als de huidige stuurprogramma’s niet toereikend zijn of als er te weinig ruimte op de harde schijf beschikbaar is, of als het op een andere manier buiten de ondersteuningsperiode van de Original Equipment Manufacturiers (“OEM”) valt. Niet alle functies in een update werken op alle apparaten”, zo valt te lezen in het levenscyclusbeleid van Microsoft.
Dit alles betekent dat Windows 10 vermoedelijk nog wel even meegaat en het nog maar de vraag is of er ooit een Windows met nieuw versienummer zal verschijnen.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt artificiële intelligentie en machine learning om spam te verminderen. Bekijk hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

  • Tags

  • Categorieën

  • Archieven

  • Naar de inhoud springen