Skip naar inhoud

Wilt u deze bijdrage aanbevelen? Dat kan via:

Virtual desktop infrastructuur (vdi) is al vaak doodverklaard, maar nog vaker opgestaan. Argumenten genoeg om het niet te doen. Kosten waren een element en gebruikers wilden liever een eigen machine die ze konden aanraken. Thuiswerken werd nog niet massaal gedaan, dus was de noodzaak niet zo heel groot. Covid-19 dwingt ons om ons gedrag te veranderen.

Vroeger was thuiswerken nog omgeven met een geur van wantrouwen omdat de werknemer niet gecontroleerd kon worden. De pandemie zet de cultuuromslag in werking. Covid-19 effecten zullen ergens in de loop van dit jaar verminderen, waarna ons gedrag hoogstwaarschijnlijk meer georiënteerd zal zijn op thuiswerken dan op werken in een kantoor. Deze paradigmaverschuiving schept nieuwe kansen voor ‘desktopvirtualisatie’. Redenen om ervoor te kiezen zijn:

  • Vereenvoudiging van het desktopmanagement;
  • Meer controle over de desktop van een gebruiker;
  • Opvoeren van flexibiliteit voor de gebruiker;
  • Kostenreductie.

De verschuiving is niet de enige initiator voor het gebruik van vdi, ook het aantal doelgroepen neemt toe. Denk aan supportpersoneel dat niet op locatie werkt. Daarnaast maken organisaties steeds meer gebruik van freelancers en zzp’ers die op projectbasis of voor een kortere periode werkzaam zijn voor de organisatie. Het gehele logistieke proces binnen een organisatie is er niet altijd op ingesteld om deze krachten een laptop te geven.

Audio

“Het gebruik van multi-sessieondersteuning, waarbij meerdere gebruikers dezelfde desktop gebruiken met ieder een eigen inlog en bureaublad, is een voorbeeld van een significante kostenreductie”

Dat de tijd er rijp voor is, heeft niet alleen met de veranderende inzet van personeel te maken. In de techniek is er ook veel aan het veranderen. Het gebruik van multi-sessieondersteuning, waarbij meerdere gebruikers dezelfde desktop gebruiken met ieder hun eigen inlog en bureaublad, is een voorbeeld van een significante kostenreductie. In de techniek neemt de integratie toe, die vroeger nogal tijdrovend was om als functie erbij te krijgen. De integratie van Office 365 is door Microsoft aanzienlijk vereenvoudigd.

Het gebruik van audio in een vdi-omgeving was vaak een tekortkoming. Microsoft heeft dit nu opgelost door audiovideo-redirection in te zetten. Microsoft is bezig met een opmars in de vdi-wereld. Maar ook Citrix, met veel ervaring op on-premise instances, heeft zich met Microsoft Azure verenigt. Beide organisaties werken samen, maar behouden hun eigen technologie. Zo biedt Citrix zijn vdi-producten aan via Citrix Cloud vanuit Azure.

Stuk hardware

Natuurlijk zal de behoefte bij gebruikers blijven bestaan om een stuk hardware van het bedrijf te krijgen. Vaak is deze gebruiker onderweg naar klanten of heeft thuis niet de mogelijkheid om aan het delen van het werkstation te doen. Hier vallen ook oplossingen voor te bedenken zoals een thin-client of een goedkoper chrome werkstation.

De ontwikkelingen gaan snel. De techniek is duidelijk niet de enige reden meer om er serieus naar te kijken. Veranderende werkrelaties en werk mogelijkheden gecombineerd met de techniek maken van vdi wederom een Lazarus die opstaat vanuit de dood. Misschien nu voorgoed.

Lees ook:

Wat wil en wenst de ontwikkelaar?

In een krappe ict-arbeidsmarkt is het voor werkgevers interessant te weten wat er onder ontwikkelaars leeft. Bedrijven die de juiste tools bieden, hebben een streepje voor. Een internationaal onderzoek onder ruim zeventigduizend ontwikkelaars uit de Stack Overflow-community geeft inzicht in de trends. Dit rapport is bij recruiters dan ook niet onopgemerkt gebleven. Ze krijgen zo een beeld van hoe developers leren en meer kennis vergaren, welke tools ze gebruiken en waaraan ze behoefte hebben.

TNO: Europa kan tech-overmacht VS en China doorbreken

Zet vol in op de ontwikkeling van 6G, maak Gaia-X volwassen, loop voorop met edge computing en omarm open technologie. Dit zijn enkele aanbevelingen van TNO om in Europa de overheersing van Big Tech en Chinese (5G-)bedrijven te doorbreken.

Subpostmaster campaigning forces government to set up compensation scheme and make interim payments

Subpostmaster campaign group is a step closer to achieving what it was originally set up to do as government launches compensation scheme for its members who did not receive fair payouts

Advies: wacht met 3,5 GHz tot Inmarsat weg is

Het duurt waarschijnlijk tot eind 2023 voordat de 3,5-GHz-frequentieband beschikbaar komt voor openbare mobiele-communicatiediensten. Er is weliswaar veel vraag naar extra frequentieruimte, maar op de daarvoor afgesproken 3,5-GHz-band kan dat storen met noodoproepen van de lucht- en zeevaart. Het ministerie krijgt het advies te wachten totdat satellietbedrijf Inmarsat is verhuisd van het Friese Burum naar Griekenland.

Na sase komt sse (security service edge)

Security service edge (sse) is de evolutie van het sase-framework van Gartner. Door de letter ‘A’ (voor ’access) te verwijderen, wordt duidelijk dat het netwerk niet langer wordt beschouwd als onderdeel van een beveiligingsoplossing. Het is slechts het mechanisme dat de datastromen naar het security- en controleplatform transporteert.

UK tech has 2.8% gender ‘wage gap’, says Hired

The wage offered to women for tech jobs in the UK is 2.8% less than offered to male counterparts – a larger gap than in the US and Canada, says Hired

Wilt u deze bijdrage aanbevelen? Dat kan via:

Klaar voor de beste oplossing voor uw IT & ICT-situatie?

Ik heb mijn wachtwoord gewijzigd in “onjuist.” Dus wanneer ik vergeet wat het is, zal de computer zeggen: “Uw wachtwoord is onjuist.”