Skip naar inhoud

Wilt u deze bijdrage aanbevelen? Dat kan via:

Virtual desktop infrastructuur (vdi) is al vaak doodverklaard, maar nog vaker opgestaan. Argumenten genoeg om het niet te doen. Kosten waren een element en gebruikers wilden liever een eigen machine die ze konden aanraken. Thuiswerken werd nog niet massaal gedaan, dus was de noodzaak niet zo heel groot. Covid-19 dwingt ons om ons gedrag te veranderen.

Vroeger was thuiswerken nog omgeven met een geur van wantrouwen omdat de werknemer niet gecontroleerd kon worden. De pandemie zet de cultuuromslag in werking. Covid-19 effecten zullen ergens in de loop van dit jaar verminderen, waarna ons gedrag hoogstwaarschijnlijk meer georiënteerd zal zijn op thuiswerken dan op werken in een kantoor. Deze paradigmaverschuiving schept nieuwe kansen voor ‘desktopvirtualisatie’. Redenen om ervoor te kiezen zijn:

  • Vereenvoudiging van het desktopmanagement;
  • Meer controle over de desktop van een gebruiker;
  • Opvoeren van flexibiliteit voor de gebruiker;
  • Kostenreductie.

De verschuiving is niet de enige initiator voor het gebruik van vdi, ook het aantal doelgroepen neemt toe. Denk aan supportpersoneel dat niet op locatie werkt. Daarnaast maken organisaties steeds meer gebruik van freelancers en zzp’ers die op projectbasis of voor een kortere periode werkzaam zijn voor de organisatie. Het gehele logistieke proces binnen een organisatie is er niet altijd op ingesteld om deze krachten een laptop te geven.

Audio

“Het gebruik van multi-sessieondersteuning, waarbij meerdere gebruikers dezelfde desktop gebruiken met ieder een eigen inlog en bureaublad, is een voorbeeld van een significante kostenreductie”

Dat de tijd er rijp voor is, heeft niet alleen met de veranderende inzet van personeel te maken. In de techniek is er ook veel aan het veranderen. Het gebruik van multi-sessieondersteuning, waarbij meerdere gebruikers dezelfde desktop gebruiken met ieder hun eigen inlog en bureaublad, is een voorbeeld van een significante kostenreductie. In de techniek neemt de integratie toe, die vroeger nogal tijdrovend was om als functie erbij te krijgen. De integratie van Office 365 is door Microsoft aanzienlijk vereenvoudigd.

Het gebruik van audio in een vdi-omgeving was vaak een tekortkoming. Microsoft heeft dit nu opgelost door audiovideo-redirection in te zetten. Microsoft is bezig met een opmars in de vdi-wereld. Maar ook Citrix, met veel ervaring op on-premise instances, heeft zich met Microsoft Azure verenigt. Beide organisaties werken samen, maar behouden hun eigen technologie. Zo biedt Citrix zijn vdi-producten aan via Citrix Cloud vanuit Azure.

Stuk hardware

Natuurlijk zal de behoefte bij gebruikers blijven bestaan om een stuk hardware van het bedrijf te krijgen. Vaak is deze gebruiker onderweg naar klanten of heeft thuis niet de mogelijkheid om aan het delen van het werkstation te doen. Hier vallen ook oplossingen voor te bedenken zoals een thin-client of een goedkoper chrome werkstation.

De ontwikkelingen gaan snel. De techniek is duidelijk niet de enige reden meer om er serieus naar te kijken. Veranderende werkrelaties en werk mogelijkheden gecombineerd met de techniek maken van vdi wederom een Lazarus die opstaat vanuit de dood. Misschien nu voorgoed.

Lees ook:

Nederland digi-vaardigst, België gemiddeld

Nergens in Europa zijn relatief meer inwoners bedreven in het gebruik van internet, computers en software dan in Nederland en Finland. Beide landen voeren de ranglijst aan van digitale vaardigheden. België scoort gemiddeld. Dit blijkt uit onderzoek door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Eurostat.

Security-specialist loopt verhoogd risico op burn-out

Het merendeel van securityprofessionals zegt harder te werken dan ooit, en het werk desalniettemin niet af te krijgen. Ook kan het werk stressvol zijn. Tegelijkertijd biedt cybersecurity een prachtig loopbaanperspectief.

Rekenkamer signaleert risico’s bij algoritmes

De Algemene Rekenkamer heeft een toetsingskader ontwikkeld om algoritmes te beoordelen. Het orgaan baseert zich op een studie naar negen algoritmes die bij de overheid in gebruik zijn; slechts drie voldeden aan alle aspecten. Staatssecretaris Digitalisering Van Huffelen gebruikt de bevindingen om digitale voorschriften te verbeteren.

Helft bedrijven vertrouwt op oude securitystrategie

Uit een studie van het Ponemon Institute uit de Verenigde Staten blijkt dat een aanzienlijk deel van de bedrijven nog steeds beveiligingsprocessen en -beleid van vóór de coronapandemie gebruikt, waardoor hun veiligheid in gevaar komt.

Two-thirds of UK organisations defrauded since start of pandemic

Nearly two out of three UK companies say they have experienced some form of fraud or economic crime in the past two years, according to a report

Is de Franse reparatie-index een jaar later zijn beloftes nagekomen?

De Franse reparatie-index is op 1 januari 2021 in werking getreden. Een wereldprimeur, het is van toepassing op 5 productcategorieën: smartphones, laptops, wasmachines, tv's en grasmaaiers.

Wilt u deze bijdrage aanbevelen? Dat kan via:

Klaar voor de beste oplossing voor uw IT & ICT-situatie?

Ik heb mijn wachtwoord gewijzigd in “onjuist.” Dus wanneer ik vergeet wat het is, zal de computer zeggen: “Uw wachtwoord is onjuist.”