De vraag naar robotica-experts neemt hand over hand toe. Grote ondernemingen als ASML, VDL en Demcon staan te springen om breed opgeleide talenten. De master brengt verschillende wetenschappelijke disciplines bijeen die de UT al in huis heeft. Te denken valt aan artificial intelligence (ai), informatica, mechatronica, werktuigbouwkunde en elektrotechniek.
Meest betrokken zijn de faculteiten voor Engineering Technology en Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. De opleiding krijgt drie specialisaties: mechatronica en fysieke ai, algoritmes en software-ai alsmede de interactie tussen mens en robot en sociale ai. Als opleidingsdirecteur is dr.ir. Jan Broenink aangesteld. Samen met wetenschappelijk directeur prof. Stefano Stramigioli leidt hij ook de afdeling Robotica en Mechatronica.
Razendsnel
Volgens Broenink gaan de ontwikkelingen de laatste jaren razendsnel. In de (medische) zorg en logistiek is de robot aan een opmars bezig. Ook in de productie nemen robots veel werk over.
De nieuwe opleiding slaat een brug tussen onderzoek, onderwijs en het op de markt brengen van kennis die aan de universiteit is ontwikkeld, Het is de bedoeling niet alleen vaktechnische kennis te bieden, maar de studenten ook te helpen met innovaties en het ondernemerschap op dit gebied te innoveren. Voorbeeld van een bedrijf dat als spin-off van de UT is ontstaan, is Demcon. Dit mechatronicabedrijf telt inmiddels ruim 750 medewerkers.
Overigens is de Universiteit Twente niet de eerste met een dergelijke opleiding. De TU Delft biedt een Msc Robotics, een multidisciplinaire opleiding waarbij de nadruk ligt op de interactie tussen mens en machine. Deze master beweegt zich op het snijvlak van werktuigbouwkunde en kunstmatige intelligentie. De studenten leren daar robotsystemen te modelleren, ontwerpen en besturen. Ook wordt aandacht besteed aan de analyse, evaluatie en validatie van robotsystemen in complexe omgevingen.