[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Openbreken
Een aantal partijen benoemt de aanpak van Big Tech specifiek. De VVD bijvoorbeeld wil betere bescherming tegen platformbedrijven ‘die hun macht en waarde ontlenen aan het exploiteren van data afkomstig van burgers en bedrijven’. Big Tech-bedrijven die hun marktmacht misbruiken, moeten in Europees verband worden opengebroken en betalen voor het gebruik van persoonlijke data.
Het CDA vindt eveneens dat grote techreuzen te veel macht hebben en beschikken over een monopolie in het aanbod van hun diensten. De partij bepleit op Europees niveau een gelijk speelveld voor nieuwe aanbieders, goede bescherming van data en een geharmoniseerde belasting voor deze bedrijven. Als bedrijven te groot worden is opsplitsing een uiterste mogelijkheid.
Ook de Pvda praat over het opbreken van grote Big Tech in Europees verband. De partij vindt dat de overname van WhatsApp door Facebook moet worden teruggedraaid en toekomstige overnames veel kritischer moeten worden bekeken.
Kritische aandacht
De marktmacht van grote digitale platforms is ook de SGP een doorn in het oog, daarbij specifiek verwijzend naar Airbnb en Bol.com. De partij pleit voor aanpassing van mededingingsregels en -toezicht zodat concurrentie mogelijk blijft. De macht van grote communicatieplatforms als Facebook in het sturen van het maatschappelijke debat verdient eveneens kritische aandacht.
Ook Volt stuurt aan op aanpassing van de mededingingsregels om Big Tech te beteugelen. ‘Zij beschermen en vergroten hun machtspositie onder andere door het opkopen van potentiële concurrenten. Dit geeft hen niet alleen te veel macht, het gooit de markt dicht voor nieuwe innovatieve bedrijven.’
Van de grote politieke partijen gaat alleen de PVV in het verkiezingsprogramma niet in op de invloed van techgiganten.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]