Het gevaar van smartphones en tablets op werkvloer

Even op je telefoon wat mailtjes beantwoorden terwijl je in de trein zit. Of je tablet pakken om te gebruiken als beeldscherm voor het geven van een één-op-één-presentatie. Gemakkelijk voor medewerkers, maar een veiligheidsrisico voor grote organisaties. Want hoe manage je al die devices en hoe blijven je gegevens veilig?
Medewerkerstevredenheid is een speerpunt voor een grote organisatie. Wanneer je personeel tevreden is, bevordert dat hun werkzaamheden en dat straalt af op jouw bedrijf. Je medewerkers zelf laten kiezen waar, wanneer en waarmee ze willen werken is daarom iets wat in een stroomversnelling zit. Tot grote vreugde van de jongere generaties op de werkvloer, want die werken het liefst zo flexibel mogelijk.

De opties voor mobiele apparaten zijn eindeloos en bieden meer vrijheid dan een vast apparaat. Zo kun je goed filmen met je telefoon en wanneer je een toetsenbord voor je tablet hebt, kun je daarop ook prima werken. Voor grote organisaties is het managen van al die apparaten echter wel een hoofdpijndossier. Want met de AVG in het achterhoofd zijn honderden devices die toegang bieden tot bedrijfsinformatie een uitermate cruciaal onderdeel van het securitybeleid en het it-management.

Overzicht creëren

“Wanneer je een compleet overzicht hebt van alle apparaten, dan kun je ook de security beter inregelen”

Om het it-management van veel verschillende apparaten in te regelen, is overzicht noodzakelijk. Het liefst zie je in één oogopslag welke devices er binnen de organisatie zijn, wie ze in bezit heeft en of er eventuele defecten zijn (geweest). Dit kun je zelf inregelen via mdm-tooling. Maar je kunt ook gebruik maken van een daas-mobile-oplossing, dan ontvang je hierin ondersteuning.

Mobiele devices moeten altijd in een mdm-platform zitten zodat je ze op afstand zijn te managen. Wanneer je een compleet overzicht hebt van alle apparaten, kun je de security beter inregelen en sneller service bieden wanneer dat nodig is. Dat stelt de directie gerust en helpt medewerkers productief te blijven.

Choose your own device

Wanneer medewerkers eigen devices gaan gebruiken, of wanneer je als bedrijf devices koopt maar niet managet, worden privé- en zakelijke gegevens altijd naast elkaar gebruikt. Met alle gevolgen van dien.

Zo zou het vervelend zijn als iemand uit gemak even een document via een persoonlijk e-mailadres verstuurt en dit account later gehackt wordt. Of als er een inhoudelijke email naar oom Frans wordt gestuurd in plaats van naar collega Frans. Daarnaast moet je altijd maar hopen dat een medewerker financieel krachtig genoeg is om tijdig een nieuw device te kopen als ze hun eigen device verliezen, anders kun je ze niet meer bereiken. Om bovenstaande redenen hoef je geen fan te zijn van ‘bring your own device’ en kies je liever voor ‘choose your own device’.

Wanneer je mobiele apparaten vanuit het bedrijf aanbiedt, kun je ze veel beter managen en inregelen. Je kunt het apparaat volledig installeren, restricties aanbrengen op e-mailinstellingen of het downloaden van apps en je kunt alle apparaten in één overzicht managen als je dit goed inregelt. Wanneer je voor daas-mobile kiest, zijn alle gegevens van het apparaat zelfs op afstand te wissen. Als een medewerker dan een telefoon verliest, komen er geen bedrijfsgegevens meer op straat te liggen.

Verandering in technologie

“Wanneer een tablet van vijf jaar oud geen updates meer ontvangt, kunnen er beveiligingslekken ontstaan”

Naast het creëren van overzicht en het management van de apparaten vanuit security-oogpunt, zijn ook de technologische ontwikkelingen een belangrijk aspect als het gaat om de algehele it-security. Wanneer een tablet van vijf jaar oud geen updates meer ontvangt, kunnen er beveiligingslekken ontstaan. Het is daarom van groot belang om mobile devices tijdig te vervangen voor recente versies. Wanneer je dit binnen 24 maanden doet, krijg je bovendien ook nog vaak de beste inruilwaarde en kunnen de oude devices, nadat ze volledig gewist zijn, een tweede leven krijgen – wat weer bijdraagt aan de circulaire economie.

Samengevat

Doordat medewerkers steeds minder op kantoor zijn en flexibel gebruik willen maken van verschillende (mobiele) apparaten, moet je dit als grote organisatie goed inregelen. Hoe meer devices, hoe meer kans op potentiële datalekken.

Daarom is het belangrijk om het heft in eigen hand te nemen en zelf de devices aan te schaffen voor je medewerkers. Uiteraard kun je ze wel keuzevrijheid geven in merk en design, dit zorgt weer voor meer betrokkenheid.

Al die devices wil je over de gehele looptijd kunnen managen in één overzicht waarin je precies kunt zien wie welk device bezit en waar dat device zich bevindt.

Ook wil je ervoor zorgen dat de medewerker altijd een volledig gebruiksklaar device ontvangt (zero touch deployment) en dat je restricties kunt aanbrengen waar jij nodig acht. Tot slot is het belangrijk dat je het apparaat volledig op afstand kunt wissen zodra het aan het bedrijfsbeheer ontsnapt.

Wanneer je deze punten in het achterhoofd houdt, kun de it-security beter managen en sneller anticiperen op dreigende datalekken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses artificial intelligence and machine learning to reduce spam. See how your comment data is processed.

Related posts

Everything you need to know about the new GPT-4 How Google AI and Microsoft 365 AI shape the future

Last week was a historic week in the world of Artificial Intelligence and Machine Learning. This is due to the announcement of the official launch of GPT-4 by Open AI. Although we already had access to this AI through Bing, the official launch of GPT-4 is something to celebrate. In this blog post, we will delve deeper into the capabilities of GPT-4 and what makes this new AI so special.

Read more

Werkplek van toekomst is meer dan laptop en monitor

Iedereen is er nu wel van overtuigd dat technologie van cruciaal belang is geweest voor de plotse, maar succesvolle, overstap naar telewerken. Zonder technologie was er simpelweg geen thuiswerken. Dat het een blijver is, is ondertussen ook genoegzaam geweten. Maar hoe dat zal gebeuren en welke technologie voor die nieuwe werkplek nodig is, is minder eenvoudig.

Read more

Zo optimaliseren bedrijven de overal-werkplek

Vroeger was werken op afstand een incidenteel extraatje dat bij een enkel bedrijf mogelijk was. De pandemie maakte hiervan voor bijna elke organisatie wereldwijd de dagelijkse realiteit. En dat zal waarschijnlijk zo blijven. Volgens Gartner is meer dan tachtig procent van de leidinggevenden van plan om hun werknemers dit ook daarna toe te staan. Organisaties moeten dan wel meer voorzieningen treffen dan enkel een laptop.

Read more
You are all caught up, this was the last message.
  • Tags

  • Categories

  • Archives

  • Skip to content