Skip to content

Gemeenten gebruiken algoritmes voor risicoprofilering

Een toenemend aantal gemeenten gebruikt voorspellende systemen om fraude op te sporen. Voor de detectie van risico's zetten zeker 25 gemeenten slimme algoritmes in. Dit blijkt uit een onderzoek dat de NOS samen met de regionale omroepen heeft gedaan.
Uit het gemeenschappelijk onderzoek van de omroepen blijkt dat in betrokken gemeenten burgers automatisch worden ingedeeld in profielen. Dat moet het makkelijk maken om fraude aan het licht te brengen. Ook waarschuwt het systeem als gezinnen te veel schulden aangaan en financieel in de knel komen.
Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) biedt de inzet van algoritmes duidelijke voordelen. Deze rekenregels kunnen patronen in data herkennen die voor mensen niet meteen duidelijk zijn. De VNG tekent hierbij aan dat wel moet worden voldaan aan principes van zorgvuldigheid, transparantie en proportionaliteit.

Een stap verder

Onlangs constateerde de Algemene Rekenkamer dat de Rijksoverheid veel algoritmes inzet, maar deze zijn doorgaans vrij simpel. Meestal gaat het om het automatiseren van administratieve handelingen zoals het versturen van brieven en een ontvangstbevestiging. Daarbij is nog geen sprake van risicoprofilering. Volgens de NOS doen sommige gemeenten waaronder Amsterdam, Breda en Twenterand dat wel. Ze gaan verder dan de Rijksoverheid.

Het gebruiken van voorspellende systemen om fraude op te sporen ligt onder vuur sinds de toeslagenaffaire. Daarbij bleek bij ontvangers van de kinderopvangtoeslag het hebben van een dubbele nationaliteit meegewogen te worden bij het formuleren van de risicoprofielen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related posts

General News

AI brengt vermoorde man terug in de rechtszaal – moet dit verboden worden?

Kunstmatige intelligentie heeft zich in recordtempo ontwikkeld en vindt toepassing in vrijwel alle sectoren van de samenleving. Van gezondheidszorg tot financiële dienstverlening, van entertainment tot onderwijs – AI transformeert de manier waarop we werken en leven. Het rechtssysteem vormt hierop geen uitzondering.

Waar AI enorme voordelen kan bieden in juridisch onderzoek, documentanalyse en administratieve processen, ontstaan er fundamentele risico’s wanneer technologie wordt ingezet om menselijke emoties, intenties en verklaringen te simuleren. De recente zaak van Christopher Pelkey in Arizona markeert een verontrustende mijlpaal: voor het eerst in de Amerikaanse rechtspraak werd een AI-gegenereerde avatar toegestaan om namens een overleden slachtoffer te spreken tijdens een strafzaak.

Deze whitepaper analyseert waarom dergelijke toepassingen van AI een gevaarlijk precedent vormen dat de integriteit van ons rechtssysteem bedreigt. We onderzoeken de technische, juridische en ethische aspecten van deze zaak en formuleren concrete aanbevelingen om soortgelijke situaties in de toekomst te voorkomen.

Read more

Advies: wacht met 3,5 GHz tot Inmarsat weg is

Het duurt waarschijnlijk tot eind 2023 voordat de 3,5-GHz-frequentieband beschikbaar komt voor openbare mobiele-communicatiediensten. Er is weliswaar veel vraag naar extra frequentieruimte, maar op de daarvoor afgesproken 3,5-GHz-band kan dat storen met noodoproepen van de lucht- en zeevaart. Het ministerie krijgt het advies te wachten totdat satellietbedrijf Inmarsat is verhuisd van het Friese Burum naar Griekenland.

Read more

I-strategie Rijk eindelijk naar Tweede Kamer

De I-strategie Rijk 2021-2025 is gereed en ligt op 6 september op de burelen van de Tweede Kamer. In het document staan de toekomstplannen voor ict en informatisering binnen de overheid. Het document had al voor het reces aangeboden moeten worden.

Read more
You are all caught up, this was the last message.
  • Tags

  • Categories

  • Archives