Het lesprogramma is opgezet door de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) en Health~Holland, Topsector Life Sciences & Health. Die publiek-private organisaties willen zo veel mogelijk betrokkenen in de zorg bewust maken van de mogelijkheden van ai. ‘Ook de zorgsector krijgt te maken met een digitale transformatie in hun werkveld. Hierdoor stijgt de behoefte aan kennis over ai’, schrijft de coalitie in een toelichting.
De Nederlandstalige cursus bestaat uit dertien korte modules van zes tot vijftien minuten. Die lessen nemen in totaal zo’n 2,5 uur in beslag. De modules bestaan uit een afwisseling van lesstof, video’s en interactieve elementen. Arts Emma Bruns neemt de cursist mee in een zogenoemde ‘patient journey’. Die gaat langs meer dan tien voorbeelden waarin verschillende experts inzicht geven in ai-toepassingen in de zorg. Dat gaat onder meer om ai bij diagnoses, behandelingen en zelfbeheer. Zaken die aan bod komen zijn bijvoorbeeld algoritmes, machine learning, voorspellingen op basis van data, deep learning en beeld- en spraakherkenning.
De AI Coalitie deelt desgevraagd over de ambitie van het aantal deelnemers: ‘We zijn net gestart, onze ambitie is tussen de 60.000 en 100.000 deelnemers te bereiken.’ In de zorg zijn rond de 1,2 miljoen zorgverleners en 3,3 miljoen informele zorgverleners werkzaam.
TU Delft
Onlangs lanceerde de Nederlandse AI Coalitie ook de cursus Elements of AI. Die gratis online cursus geeft inzicht in de basis van ai en is een samenwerking met de TU Delft.
Het verschil met de Nationale AI-Zorg cursus is dat deze specifiek is toegespitst op ai de zorg. Na de zomer van 2021 volgt er ook een ai-cursus voor betrokkenen in de energiesector, de landbouw en de levensmiddelenindustrie.
‘Idealiter zetten deze cursussen een proces in gang waarin onderwijsinstellingen ai en andere technologieën in toenemende mate opnemen in het curriculum’, licht de coalitie toe.