Dat schrijft het bedrijf in een persbericht. Daarin staat dat de nieuwe financiering zeker is gesteld door ABN-Amro, ING, SEB, Santander en Deutsche Bank. Die banken plaatsten een lening bij een consortium van nationale en internationale banken. ‘De financiering bestaat uit een gecommitteerd bedrag van 1,45 miljard euro dat kan worden uitgebreid met nog eens 600 miljoen euro.’
De glasvezelaanbieder hoopt een kwart van de Nederlandse markt in handen te krijgen. ‘We willen twee miljoen woningen en bedrijven van glasvezel voorzien, voornamelijk in de kleinere dorpen en steden door heel Nederland’, zegt Marco Visser, directeur van Delta Fiber. Volgens hem staat de aangekondigde financiering die tegen ‘aantrekkelijke voorwaarden’ is afgesloten voor het vertrouwen van kredietverstrekkers in zijn bedrijf.
Nieuwste generatie glasvezel
Vanaf september wordt alle nieuwe glasvezelaanleg gedaan op basis van de nieuwste glasvezeltechniek xgs-pon voor snelheden tot 10 Gbps. Volgens het bedrijf is dat de opmaat naar 25g-pon-technologie waarmee snelheden tot 25 Gbps mogelijk worden. Binnenkort maakt het bedrijf de nieuwe snelheden en de prijzen van de abonnementen bekend. Het doel is om hoge gbps-snelheden voor een breed publiek beschikbaar te maken.
Delta Fiber claimt met 20.000 nieuwe aansluitingen per maand één van de grootste en snelst groeiende glasvezelpartijen in Nederland te zijn. Het bedrijf is naar eigen zeggen hard op weg naar één miljoen aansluitingen voor het einde van 2021.
Delta Fiber is eigendom van de Zweedse investeringsmaatschappij EQT. Onder de merken Delta en Caiway levert het internet, interactieve tv en vaste en mobiele telefonie aan zowel consumenten als bedrijven. Bij Delta Fiber werken ruim duizend mensen.
XGS-PON van Nokia
Delta vermeldt op zijn website dat de nieuwe glasvezeltechniek (xgs-pon) wordt geleverd door Nokia. ‘Het gaat om apparatuur in de wijkcentrale, het aansluitpunt in huis en het modem.’ Elke woning krijgt vanuit de wijkcentrale een eigen glasvezelkabel aangelegd.’
In gebieden waar xgs-pon wordt uitgerold, krijgen klanten een Wifi 6-modem. Dat kan volgens de leverancier snelheden tot 10 Gbps aan. Bovendien wordt het verkeer naar aangesloten apparaten efficiënter verdeeld, is het bereik – ook bij een minder sterk signaal – beter en wordt mogelijke interferentie met andere netwerken aangepakt.