Skip naar inhoud

Wilt u deze bijdrage aanbevelen? Dat kan via:

In mei gaat een nieuwe wlan-wereld voor ons open. Met een groot nieuw frequentieblok in de 6 GHz-band zal het vergunningsvrije wlan-spectrum van de ene dag op de andere verdubbelen. Wifi 6E, de commerciële naam van 6 GHz-wlan - zal indrukwekkende snelheden, ongekende stabiliteit en realtime latency mogelijk maken. Een vooruitblik.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Het is ongeveer een jaar geleden dat de overgang van Wifi 5 naar Wifi 6 werd ingezet. Hoewel het vroeger vaak jaren duurde voordat een nieuwe standaard voet aan de grond kreeg op de markt, zette Wifi 6 vanaf de tweede helft van het jaar een ongekend tempo in. Volgens analisten van IDC was Wifi 6 goed voor veertig procent van de omzet in de zakelijke wlan-markt. Voor 2021 is de verwachting dat deze trend zich onverminderd doorzet. Een prognose van de Wi-Fi Alliance bevestigt deze veronderstelling: tegen eind 2021 zijn bijna twee miljard Wifi 6-apparaten verscheept.

WPA2 heeft zijn langste tijd gehad

“In oktober 2017 zorgde het beveiligingslek in de tot dan toe modernste wlan-coderingsstandaard, wpa2, voor grote onzekerheid”

Herinner je je Krack nog? In oktober 2017 zorgde het beveiligingslek in de tot dan toe modernste wlan-coderingsstandaard, wpa2, voor grote onzekerheid. Sindsdien is er veel gebeurd. Met wpa3 was vrij snel een nieuw, veel doeltreffender encryptiemechanisme ontwikkeld, dat stukje bij beetje door de wlan-industrie werd geïmplementeerd. Sinds juli vorig jaar is wpa3 zelfs verplicht, – althans voor iedereen die het ‘Wi-Fi certified label’ van de Wi-Fi Alliance wil krijgen.
Toch komen we nu, bijna drie jaar na Krack, nog altijd apparatuur tegen met wpa2. Er duikt soms zelfs nog een nieuw toestel op de markt op dat technisch niet up-to-date is. Volgens de Wi-Fi Alliance komt daar binnenkort een einde aan. De deskundigen van de vereniging verwachten dat wpa3 dit jaar meer voet aan de grond krijgt. Hoog tijd voor wpa2 om eindelijk met pensioen te gaan.

Management: twee wegen leiden naar hetzelfde doel

Het wordt al iets onduidelijker als het gaat om WLAN-beheer. Hoewel analisten de opmars van ‘Cloud Managed WLAN’s’ en het einde van het controller-tijdperk al lang hebben voorspeld, heerst er binnen de markt nog steeds twijfel.
Het staat buiten kijf dat Cloud Managed WLAN’s technisch gezien al een voorsprong hebben op het gebied van installatie en gebruik. Alleen via een dergelijke aanpak kunnen een hoge mate van automatisering, “zero-touch deployment” en bijvoorbeeld moderne anomalie- en zelfherstelmechanismen worden geïmplementeerd. Toch is er een even grote groep gebruikers die de voorkeur geeft aan de klassieke, controller-gebaseerde aanpak.
Hetzelfde geldt trouwens ook voor de digitalisering van scholen. Hier houden WLAN-controllers en de cloud als centrale beheerder elkaar op dit moment vrijwel in evenwicht. Het is moeilijk te voorspellen wanneer dit zal omslaan.

Meer dan alleen het netwerk

“XX”

Blij was ik eind januari met een artikel in de Süddeutsche Zeitung. Onder de kop ‘Publiek wlan: meer dan alleen een netwerk’ ruimt tech-journalist Helmut Martin-Jung een vooroordeel uit de weg dat regelmatig zijn weg naar de media vindt. Namelijk de bewering dat wlan achterhaald is, althans als publiek toegangspunt, gezien de toenemende dekking van snelle mobiele communicatie en 5G.
Dit strookt met wat wij op de markt – en ook in de politiek – zien. Het 500 MHz-spectrum in de 6 GHz-band (dat ook voor andere partijen interessant is) wordt juist door de regelgevers ter beschikking gesteld omdat zij het immense belang van wlan voor de economie, digitalisering en de zogenaamde ‘gigabit-maatschappij’ inzien. En de industrie is er ook vast van overtuigd dat mobiele communicatie en wlan op de lange termijn naast elkaar blijven bestaan. Initiatieven als Passpoint en Open Roaming zijn er immers op gericht het afwisselend gebruik van beide technologieën gemakkelijker en veiliger te maken.
Ook op dit gebied staat er de komende maanden veel te gebeuren.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Lees ook:

Het groeiende gevaar van malvertising via Google Ads

Er is een groeiend gevaar van malvertising via Google Ads, waarbij slechteriken echte websites klonen en de downloadlink vervangen door malware. Dit wordt versterkt door de integratie van Google Ads in de echte zoekresultaten, waardoor het moeilijk is om te onderscheiden of een zoekresultaat een ad is of niet. Hierdoor zijn mensen geneigd om op deze advertenties te klikken, in de veronderstelling dat het een echte zoekresultaat is.

EasyComp Host lanceert vernieuwde website met verdubbelde server capaciteit en lagere prijzen!

We zijn trots om aan te kondigen dat EasyComp Host een vernieuwde website heeft gelanceerd met nog meer krachtige hostingopties. Naast onze nieuwe website, hebben we de capaciteit van onze server rack verdubbeld en zijn we volledig in eigen beheer. Dit betekent dat we in staat zijn om onze prijzen zo laag mogelijk te houden terwijl we onze klanten blijven voorzien van de beste service. Daardoor zijn we in staat tot 5x meer te kunnen aanbieden dan eerder het geval was en dat alles voor een zeeuws prijsje!

Apple verrast ons weer met een nieuw product, u zult niet geloven wat het is.

Afgelopen dinsdag kwam Apple met een onverwachte release van nieuwe producten, waaronder de nieuwe Mac mini en MacBook Pro. Vandaag kondigde het bedrijf nog een andere verrassing aan: de nieuwe HomePod.

Nieuwe Macs met M2 Pro en M2 Max chips

Er zijn vier nieuwe Macs uitgebracht met de nieuwe M2 Pro en M2 Max chips. Deze chips verhogen de core-aantallen, waardoor de prestaties verbeterd worden. Daarnaast zijn er verbeteringen in de GPU, waardoor de beeldverwerking 40% sneller is dan de vorige generatie. Ook is de batterijduur vergroot en is het nu mogelijk om 8K video uit te sturen via HDMI.

Google Home-hack laat hackers afluisteren van je privégesprekken – Dit moet je weten! Waarom wordt Twitter steeds gehackt en heeft China eindelijk de encryptie gebroken met kwantumcomputers?

Is Google Home aan het afluisteren, waarom wordt Twitter steeds gehackt? En heeft China eindelijk de encryptie gebroken met kwantumcomputers? Dat zijn enkele van de onderwerpen die we bespreken in
Windows 8.1 startmenu

Microsoft kondigt einde van de ondersteuning voor Windows 8.1 aan

Microsoft heeft onlangs aangekondigd dat het de ondersteuning voor Windows 8.1 heeft beëindigd. Dit betekent dat gebruikers van Windows 8.1 geen gratis beveiligingspatches meer zullen ontvangen via Windows Update. Hoewel het einde van de ondersteuning voor Windows 8.1 niet hetzelfde impact zal hebben als het einde van de ondersteuning voor Windows 7 in 2020, markeert het nog steeds het einde van een tijdperk voor degenen die het besturingssysteem in de afgelopen decennium hebben gebruikt. De Windows Embedded-equivalent van Windows 8.1, Windows Embedded 8.1 Industry, blijft wel ondersteuning ontvangen tot 11 juli 2023.

Wilt u deze bijdrage aanbevelen? Dat kan via:

Klaar voor de beste oplossing voor uw IT & ICT-situatie?

Ik heb mijn wachtwoord gewijzigd in “onjuist.” Dus wanneer ik vergeet wat het is, zal de computer zeggen: “Uw wachtwoord is onjuist.”