Verpesten smartphones de band met je kind?

Het still face-experiment van Edward Tronick uit de jaren zeventig, waarbij een moeder minutenlang emotieloos naar haar huilende baby moest kijken, is inmiddels bekend bij veel mensen. Het onderzoek toonde aan dat niet alleen aanwezigheid en voeding belangrijk zijn voor een hechte band tussen ouder en kind, maar ook het reageren op de signalen van het kind. In een recent onderzoek bestudeerde babyexpert Marion van den Heuvel hoe smartphones de band tussen ouder en kind beïnvloeden. In dit blogartikel lees je meer over haar onderzoek.

De rol van smartphones in de opvoeding

Smartphones zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. We gebruiken ze om te communiceren, informatie op te zoeken en te ontspannen. Maar wat is de invloed van smartphones op de opvoeding? Marion van den Heuvel, baby-expert en onderzoeker aan Tilburg University, bestudeerde hoe smartphones de band tussen ouder en kind beïnvloeden.

Still face-experiment met smartphones

Geïnspireerd door het still face-experiment van Tronick, bestudeerde Van den Heuvel vijftig moeders met hun baby’s en smartphones. De moeders moesten vijf minuten lang hun smartphone gebruiken en niet reageren op hun huilende baby’s. Het resultaat? De baby’s werden onrustig, huilen en probeerden de aandacht van hun moeder te trekken. Dit lijkt erg op het still face-experiment van Tronick.

De invloed van smartphones op de hechting tussen ouder en kind

De hechting tussen ouder en kind begint al tijdens de zwangerschap. Het gevoel, knuffelen, ruiken en spelen samen zorgt ervoor dat ouder en kind aan elkaar gehecht raken. Biologisch gezien zijn er ook veranderingen in het brein van de ouder die zorgen voor betere zorg voor het kind. De vraag is dan ook wat de invloed van smartphones is op deze hechting.

De resultaten van het onderzoek van Van den Heuvel suggereren dat smartphones de band tussen ouder en kind kunnen beïnvloeden. Als ouders continu bezig zijn met hun telefoon, reageren ze minder op de signalen van hun kind. Dit kan ertoe leiden dat het kind zich niet gehoord of gezien voelt, en dat er een minder sterke band ontstaat tussen ouder en kind.

Conclusie

Smartphones zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, maar we moeten ons bewust zijn van de invloed ervan op onze relaties, vooral die tussen ouder en kind. Het onderzoek van Van den Heuvel laat zien dat smartphones de aandacht van ouders kunnen afleiden van hun kinderen, wat kan leiden tot een minder sterke band tussen ouder en kind. Het is dus belangrijk om tijd en aandacht te blijven besteden aan onze kinderen en de telefoon af en toe even weg te leggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt artificiële intelligentie en machine learning om spam te verminderen. Bekijk hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Achtergrond

De Opkomst van de Ondergrondse Offline Wereld: Digitale Smokkelnetwerken

Ontdek hoe digitale smokkelnetwerken over de hele wereld zorgen voor ongecensureerde toegang tot de digitale wereld in gebieden waar internetbeperkingen en censuur van kracht zijn. Dit artikel belicht het fenomeen van offline internet en illustreert het aan de hand van voorbeelden, zoals de Cubaanse “paquete semanal” en het Havana Street Network.

Lees verder
Gadgets

Op deze manier verlengt u aanzienlijk de levensduur van uw telefoonbatterij.

Hoe lang doet u gemiddeld met een Apple- of Samsung-smartphone? Vaak lopen de abonnementen die bij dergelijke toestellen horen twee jaar, waarna u de mogelijkheid heeft om een nieuw abonnement met toestel af te sluiten. Dat is zonde en allesbehalve duurzaam; het toestel verkeert na twee jaar vaak nog in goede staat. Slechts de accu van de telefoon zal na twee jaar doorgaans aan kwaliteit hebben ingeboet. Dit betekent niet dat u het toestel als geheel moet vervangen; enkel het vervangen van de batterij van uw Samsung-telefoon kan voldoende zijn om weer een tijd vooruit te kunnen. Niet alleen is dit duurzaam, maar het is ook voordeliger! Het vervangen van de batterij kan al vanaf 30 euro, afhankelijk van het model Samsung dat u heeft.

Lees verder
  • Tags

  • Categorieën

  • Archieven