Verpesten smartphones de band met je kind?

Het still face-experiment van Edward Tronick uit de jaren zeventig, waarbij een moeder minutenlang emotieloos naar haar huilende baby moest kijken, is inmiddels bekend bij veel mensen. Het onderzoek toonde aan dat niet alleen aanwezigheid en voeding belangrijk zijn voor een hechte band tussen ouder en kind, maar ook het reageren op de signalen van het kind. In een recent onderzoek bestudeerde babyexpert Marion van den Heuvel hoe smartphones de band tussen ouder en kind beïnvloeden. In dit blogartikel lees je meer over haar onderzoek.

De rol van smartphones in de opvoeding

Smartphones zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. We gebruiken ze om te communiceren, informatie op te zoeken en te ontspannen. Maar wat is de invloed van smartphones op de opvoeding? Marion van den Heuvel, baby-expert en onderzoeker aan Tilburg University, bestudeerde hoe smartphones de band tussen ouder en kind beïnvloeden.

Still face-experiment met smartphones

Geïnspireerd door het still face-experiment van Tronick, bestudeerde Van den Heuvel vijftig moeders met hun baby’s en smartphones. De moeders moesten vijf minuten lang hun smartphone gebruiken en niet reageren op hun huilende baby’s. Het resultaat? De baby’s werden onrustig, huilen en probeerden de aandacht van hun moeder te trekken. Dit lijkt erg op het still face-experiment van Tronick.

De invloed van smartphones op de hechting tussen ouder en kind

De hechting tussen ouder en kind begint al tijdens de zwangerschap. Het gevoel, knuffelen, ruiken en spelen samen zorgt ervoor dat ouder en kind aan elkaar gehecht raken. Biologisch gezien zijn er ook veranderingen in het brein van de ouder die zorgen voor betere zorg voor het kind. De vraag is dan ook wat de invloed van smartphones is op deze hechting.

De resultaten van het onderzoek van Van den Heuvel suggereren dat smartphones de band tussen ouder en kind kunnen beïnvloeden. Als ouders continu bezig zijn met hun telefoon, reageren ze minder op de signalen van hun kind. Dit kan ertoe leiden dat het kind zich niet gehoord of gezien voelt, en dat er een minder sterke band ontstaat tussen ouder en kind.

Conclusie

Smartphones zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, maar we moeten ons bewust zijn van de invloed ervan op onze relaties, vooral die tussen ouder en kind. Het onderzoek van Van den Heuvel laat zien dat smartphones de aandacht van ouders kunnen afleiden van hun kinderen, wat kan leiden tot een minder sterke band tussen ouder en kind. Het is dus belangrijk om tijd en aandacht te blijven besteden aan onze kinderen en de telefoon af en toe even weg te leggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt artificiële intelligentie en machine learning om spam te verminderen. Bekijk hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Gadgets

De Flipper zero; Het lijkt op een kinderspeeltje, maar het is eigenlijk een van de veelzijdigste hacktools ooit!

De Flipper zero is een hacktool die de laatste tijd veel aandacht heeft gekregen op sociale media, waar mensen laten zien hoe ze het gebruiken om gasstationborden te veranderen, warenhuizen omroepsystemen af te spelen en Tesla-laadpoorten te openen. Hoewel het legaal is, zijn zendingen van de Flipper zero in beslag genomen in verschillende landen vanwege de bezorgdheid over de potentieel schadelijke toepassingen ervan. In dit blogbericht worden de mogelijkheden van de Flipper zero onderzocht en wordt besproken of het echt een risico vormt voor de samenleving of dat de angst overdreven is.

Lees verder

Alles wat je moet weten over het nieuwe GPT-4, Hoe Google AI en Microsoft 365 AI de toekomst van kunstmatige intelligentie vormgeven

In de wereld van Artificial Intelligence en Machine Learning was afgelopen week een historische week. Dit komt door de aankondiging van de officiële lancering van GPT-4 door Open AI. Hoewel we al toegang hadden tot deze AI via Bing, is de officiële lancering van GPT-4 iets om te vieren. In dit blog bericht gaan we dieper in op de mogelijkheden van GPT-4 en wat deze nieuwe AI zo bijzonder maakt.

Lees verder

Het groeiende gevaar van malvertising via Google Ads

Er is een groeiend gevaar van malvertising via Google Ads, waarbij slechteriken echte websites klonen en de downloadlink vervangen door malware. Dit wordt versterkt door de integratie van Google Ads in de echte zoekresultaten, waardoor het moeilijk is om te onderscheiden of een zoekresultaat een ad is of niet. Hierdoor zijn mensen geneigd om op deze advertenties te klikken, in de veronderstelling dat het een echte zoekresultaat is.

Lees verder

Google Home-hack laat hackers afluisteren van je privégesprekken – Dit moet je weten! Waarom wordt Twitter steeds gehackt en heeft China eindelijk de encryptie gebroken met kwantumcomputers?

Is Google Home aan het afluisteren, waarom wordt Twitter steeds gehackt? En heeft China eindelijk de encryptie gebroken met kwantumcomputers? Dat zijn enkele van de onderwerpen die we bespreken in de deze update over cyberbeveiligingstechnologie. Is Google Home aan het afluisteren? Smart speakers die afluisteren, is misschien een beetje een

Lees verder
U bent helemaal bij, dit was het laatste bericht.
  • Tags

  • Categorieën

  • Archieven

  • Naar de inhoud springen