Skip naar inhoud

Wilt u deze bijdrage aanbevelen? Dat kan via:

Het blijft een eeuwige discussie: wat is het beste besturingssysteem voor smartphones, Android of iOS? En zijn er eigenlijk nog wel verschillen tussen de systemen? Wij maken de balans op.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Laten we beginnen met een stelling die onder de die hard-iPhone- en Android-fans klinkt als vloeken in de kerk: de verschillen tussen iOS en Android zijn écht niet zo groot meer als sommige adepten je graag willen laten geloven. Sterker, we hebben de laatste jaren zelfs de indruk dat de twee systemen meer en meer naar elkaar toe groeien. Ja, er is nog altijd een kleine leercurve als je van de ene telefoon op de andere overschakelt, maar die is zeker niet geweldig steil.

Trouwens, veel trucjes en foefjes die Android als eerste uit zijn mouw schudt, durven na een tijdje ook op iOS opduiken en vice versa. De twee kemphanen houden wat dat betreft elkaar goed in de gaten. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er helemaal geen verschillen meer zijn.

Filosofie

De iPhone is een potdicht gesloten systeem waarin Apple heer en meester is

Een eerste belangrijk verschil tussen de iPhone en Android heeft vooral te maken met de filosofie van beide kampen. De iPhone is een potdicht gesloten systeem waarin Apple heer en meester is. Dat heeft als grote voordeel dat alle hardware van de iPhone perfect op elkaar is afgestemd en dat iPhones daardoor niet alleen vaak sneller en vlotter aanvoelen, maar ook uitstekend met elkaar en andere Apple-toestellen samenwerken (met bijvoorbeeld Apple Watches of de Apple TV). Anders gesteld: iOS is een soort platform waarin verschillende stukken hard- en software elkaar prima aanvullen.

Android daarentegen is meer een vrijhaven waarin verschillende fabrikanten min of meer mogen doen wat ze willen. Er zijn dure en goedkope Android-telefoons, met grote en kleine schermen, met hoge en lage beeldschermresoluties, met snelle en tragere chips, met stylussen en zonder stylussen en ga zo maar door. Dat heeft als voordeel dat er heel veel keuze is in Android, maar ook dat de integratie tussen hard- en software zelden zo gelikt aanvoelt als bij Apple. Elke Android-telefoon staat meer op zichzelf.

Een voorbeeld: met Apple Airdrop is het een fluitje van een cent om draadloos bestanden uit te wisselen tussen twee iPhones of een iPhone en een iMac. Het lijkt als vanzelf te werken. Probeer dat maar eens voor mekaar te krijgen met pakweg een Samsung en een Huawei. Ja, het is technisch mogelijk, maar ongeveer iedereen zal de eerste keer moeten opzoeken hoe het moet.

Apple: synchronisatie en betere apps

Apple beseft ook wel dat de ‘walled garden’ (ommuurde tuin) een geweldige hefboom is om gebruikers aan zich te binden. Voor wie iMessage gebruikt om collega’s, familie en vrienden berichtjes te sturen, muziek luistert in Apple Music, betalingen doet met Apple Pay en zijn foto’s en bestanden opslaat en deelt via iCloud, is het een heel gedoe om later nog naar Android over te schakelen. Zozeer zelfs dat veel mensen er tegenop zien en dan maar bij Apple blijven hangen. Tot grote tevredenheid van Cupertino, natuurlijk.

Wat ook opvalt, is dat apps op de iPhone vaak net wat beter afgewerkt lijken dan op Android. Een dom voorbeeld dat ons opviel: teksten worden op Android weleens op onlogische of zelfs onjuiste plaatsen gesplitst, bijvoorbeeld omdat het woord net niet onder een icoontje past. Zoiets hebben we in iOS nog nooit gezien.

Nee, je gaat er niet dood van, maar het is wel slordig. Dat heeft natuurlijk ook weer te maken met de aanwezigheid van duizenden verschillende modellen van Android-telefoons en dat ontwikkelaars hun apps voor al die varianten zo goed mogelijk moeten proberen te optimaliseren. Of dat ze een gulden middenweg moeten zoeken.

Een andere reden is dat ontwikkelaars gewoon meer geld verdienen aan iOS: iOS-gebruikers zijn doorgaans meer bereid om geld neer te tellen voor een app dan Android-gebruikers. En daardoor krijg iOS vaak meer aandacht dan Android en komen apps er eerder voor uit. Omdat gebrek aan betalingsdrang op te vangen, zit er meestal ook veel meer reclame, bloatware, banners, pop-ups en ander vervelend spul in Android dan in iOS-apps.

Android: vrijheid

Er zijn heel wat zaken die Google gewoon beter voor mekaar heeft dan Apple

Natuurlijk heeft Android ook voordelen. Er zijn echt heel wat zaken die Google gewoon beter georganiseerd heeft dan Apple. De vrijheid die Google de gebruikers van Android-telefoons gunt, heeft bijvoorbeeld voordelen. Bevallen de knoppen, icoontjes, kleuren, overgangen tussen schermen of het lettertype van je telefoon je niet? Geen probleem, is allemaal aan te passen door een andere ‘launcher’ op je gsm te installeren.

Ook de notificaties werken beter op Android dan iOS. In Android is de manier waarop je al dan niet notificaties wil ontvangen een stuk fijnmaziger in te stellen dan bij Apple. Het is bijvoorbeeld perfect mogelijk om van bepaalde onderdelen van eenzelfde app wel notificaties te ontvangen en van andere niet. Notificaties laten zich op een iPhone ook niet uitklappen, zoals op Android. Om ze volledig te lezen moet je naar de app zelf gaan. Alle notificaties deleten gaat ook makkelijker in Android: je kunt ze gewoon in een keer wegklikken.

Zo zijn er meer zaken: waarom in iOS bijvoorbeeld de instellingen niet te bereiken zijn met één swipe naar beneden vanaf het hoofdscherm, hebben we nooit begrepen. Wat ons ook bevalt, is dat dat hoofdscherm zelf helemaal vrij in te richten is in Android. Je kunt icoontjes neerzetten waar je wilt, met zo veel ruimte ertussen als je wilt. iOS vult automatisch alles op en installeert ook elke app sowieso op je hoofdscherm. Bij Android kan je kiezen om minder gebruikte apps in een ‘app drawer’ te verstoppen. Ook de ‘widgets’ (kleine miniprogrammaatjes met informatie over bijvoorbeeld het weer, je aandelen of een mini-calculator) werken stukken beter op Android. Daar kan je ze kwijt op het hoofdscherm, bij iOS zitten ze allemaal samengepropt op een apart scherm. Of je dat nu belangrijk vindt of niet, moet ieder natuurlijk voor zich uitmaken.

Conclusie

Geen van beide systemen is perfect, absoluut niet. Veel komt dus neer op persoonlijke voorkeuren, budget en zeker ook gewenning. Na een tijdje zitten zowel Android als iOS in je ‘muscle memory’ en leer je wel leven met hun respectievelijk beperkingen en pluspunten.

Trouwens, zoals we al zeiden, groeien de twee systemen steeds meer naar elkaar toe. Neem bijvoorbeeld de manier waarop je navigeert door je telefoon door met je vinger te bewegen, dat heeft Google grotendeels gekopieerd van Apple, al doet Apple dat toch nog altijd een stukje beter, vlotter en intuïtiever.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Lees ook:

Het groeiende gevaar van malvertising via Google Ads

Er is een groeiend gevaar van malvertising via Google Ads, waarbij slechteriken echte websites klonen en de downloadlink vervangen door malware. Dit wordt versterkt door de integratie van Google Ads in de echte zoekresultaten, waardoor het moeilijk is om te onderscheiden of een zoekresultaat een ad is of niet. Hierdoor zijn mensen geneigd om op deze advertenties te klikken, in de veronderstelling dat het een echte zoekresultaat is.

EasyComp Host lanceert vernieuwde website met verdubbelde server capaciteit en lagere prijzen!

We zijn trots om aan te kondigen dat EasyComp Host een vernieuwde website heeft gelanceerd met nog meer krachtige hostingopties. Naast onze nieuwe website, hebben we de capaciteit van onze server rack verdubbeld en zijn we volledig in eigen beheer. Dit betekent dat we in staat zijn om onze prijzen zo laag mogelijk te houden terwijl we onze klanten blijven voorzien van de beste service. Daardoor zijn we in staat tot 5x meer te kunnen aanbieden dan eerder het geval was en dat alles voor een zeeuws prijsje!

Apple verrast ons weer met een nieuw product, u zult niet geloven wat het is.

Afgelopen dinsdag kwam Apple met een onverwachte release van nieuwe producten, waaronder de nieuwe Mac mini en MacBook Pro. Vandaag kondigde het bedrijf nog een andere verrassing aan: de nieuwe HomePod.

Nieuwe Macs met M2 Pro en M2 Max chips

Er zijn vier nieuwe Macs uitgebracht met de nieuwe M2 Pro en M2 Max chips. Deze chips verhogen de core-aantallen, waardoor de prestaties verbeterd worden. Daarnaast zijn er verbeteringen in de GPU, waardoor de beeldverwerking 40% sneller is dan de vorige generatie. Ook is de batterijduur vergroot en is het nu mogelijk om 8K video uit te sturen via HDMI.

Google Home-hack laat hackers afluisteren van je privégesprekken – Dit moet je weten! Waarom wordt Twitter steeds gehackt en heeft China eindelijk de encryptie gebroken met kwantumcomputers?

Is Google Home aan het afluisteren, waarom wordt Twitter steeds gehackt? En heeft China eindelijk de encryptie gebroken met kwantumcomputers? Dat zijn enkele van de onderwerpen die we bespreken in
Windows 8.1 startmenu

Microsoft kondigt einde van de ondersteuning voor Windows 8.1 aan

Microsoft heeft onlangs aangekondigd dat het de ondersteuning voor Windows 8.1 heeft beëindigd. Dit betekent dat gebruikers van Windows 8.1 geen gratis beveiligingspatches meer zullen ontvangen via Windows Update. Hoewel het einde van de ondersteuning voor Windows 8.1 niet hetzelfde impact zal hebben als het einde van de ondersteuning voor Windows 7 in 2020, markeert het nog steeds het einde van een tijdperk voor degenen die het besturingssysteem in de afgelopen decennium hebben gebruikt. De Windows Embedded-equivalent van Windows 8.1, Windows Embedded 8.1 Industry, blijft wel ondersteuning ontvangen tot 11 juli 2023.

Wilt u deze bijdrage aanbevelen? Dat kan via:

Klaar voor de beste oplossing voor uw IT & ICT-situatie?

Ik heb mijn wachtwoord gewijzigd in “onjuist.” Dus wanneer ik vergeet wat het is, zal de computer zeggen: “Uw wachtwoord is onjuist.”