‘Humanoïde’ Pepper wordt collector’s item

De laatste Pepper ooit is van de productieband gerold. Softbank, de Japanse eigenaar van de robot met menselijke trekjes, legt de productie definitief stil. En daarmee wordt de humanoïde een collector's item. Het conglomeraat stelt zijn robotambities bij.

Pepper is een anderhalvemeter hoge humanoïde die ook in Nederland op verschillende locaties wordt ingezet, bijvoorbeeld om bezoekers te ontvangen en begeleiden. De robot kan mensen gezelschap houden, vermaken en troosten. Met zijn vele sensoren, microfoons en camera’s is hij gebouwd om emoties te herkennen en daarop in te spelen.
Pepper werd ontwikkeld door Aldebaran, de Franse robotbouwer die in 2012 in handen van Softbank kwam. Met het stopzetten van Pepper halveert het Japanse concern ook zijn Franse team. In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië waren de verkoopteams al eerder gekrompen. Het gerucht gaat dat het bedrijf last heeft van interne cultuurverschillen en worstelt met de betrouwbaarheid van zijn producten.

27.000 Peppers

In totaal zijn ongeveer 27.000 Peppers gebouwd, melden ingewijden aan persbureau Reuters. Dat is niet veel als je kijkt naar de aandacht die de robot door de jaren heen kreeg. Ruim tweeduizend organisaties hebben er een of meerdere in huis, waaronder ziekenhuizen en scholen. Pepper heeft ook een klein broertje: Nao. Het is onbekend of deze in productie blijft.

Voor de daadwerkelijke productie van de robots schakelde Softbank de Taiwanese elektronicafabrikant Foxconn in. Daar lag de productie van Pepper al sinds een jaar stil. Een herstart zou te kostbaar zijn volgens de ingewijden.

Ambities

Softbank had lange tijd de ambitie om een belangrijke speler in de robotindustrie te worden. Zo nam het in 2018 Google’s aandeel in de Amerikaanse robotfabrikant Boston Dynamics over. Kortgeleden verkochten de Japanners een deel daarvan aan Hyundai.

Het conglomeraat heeft nu nog ongeveer twintig procent van Boston Dynamics in handen. Verder heeft het nog belangen in roboticsbedrijven Berkshire Grey en Autostore.

Softbank wordt geleid door miljardair Masayoshi Son, die het concern in 1981 oprichtte. Hij was toen vierentwintig jaar oud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt artificiële intelligentie en machine learning om spam te verminderen. Bekijk hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Alles wat je moet weten over het nieuwe GPT-4, Hoe Google AI en Microsoft 365 AI de toekomst van kunstmatige intelligentie vormgeven

In de wereld van Artificial Intelligence en Machine Learning was afgelopen week een historische week. Dit komt door de aankondiging van de officiële lancering van GPT-4 door Open AI. Hoewel we al toegang hadden tot deze AI via Bing, is de officiële lancering van GPT-4 iets om te vieren. In dit blog bericht gaan we dieper in op de mogelijkheden van GPT-4 en wat deze nieuwe AI zo bijzonder maakt.

Lees verder

EasyComp Host lanceert vernieuwde website met verdubbelde server capaciteit en lagere prijzen!

We zijn trots om aan te kondigen dat EasyComp Host een vernieuwde website heeft gelanceerd met nog meer krachtige hostingopties. Naast onze nieuwe website, hebben we de capaciteit van onze server rack verdubbeld en zijn we volledig in eigen beheer. Dit betekent dat we in staat zijn om onze prijzen zo laag mogelijk te houden terwijl we onze klanten blijven voorzien van de beste service. Daardoor zijn we in staat tot 5x meer te kunnen aanbieden dan eerder het geval was en dat alles voor een zeeuws prijsje!

Lees verder

De voor- en nadelen van kunstmatige intelligentie onder de loep: van machine learning tot GPT!

Kunstmatige intelligentie (A.I.) is een technologie die steeds verder ontwikkeld wordt en die steeds meer gebruikt wordt in allerlei soorten industrieën. A.I. biedt enorme mogelijkheden om processen te automatiseren en te verbeteren, en om nieuwe manieren te vinden om problemen op te lossen. Hoewel A.I. en machine learning enorme voordelen kunnen bieden, is het belangrijk om te erkennen dat er ook bezorgdheid bestaat over de mogelijke gevolgen van deze technologieën, zoals werkloosheid en discriminatie. Overheden kunnen helpen om ervoor te zorgen dat A.I. op verantwoorde wijze wordt ontwikkeld en gebruikt, en mensen kunnen hun eigen kennis over A.I. vergroten door opleidingsprogramma’s te volgen en het gesprek aan te gaan met experts op het gebied van A.I.

Lees verder

Nederland digi-vaardigst, België gemiddeld

Nergens in Europa zijn relatief meer inwoners bedreven in het gebruik van internet, computers en software dan in Nederland en Finland. Beide landen voeren de ranglijst aan van digitale vaardigheden. België scoort gemiddeld. Dit blijkt uit onderzoek door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Eurostat.

Lees verder
U bent helemaal bij, dit was het laatste bericht.
  • Tags

  • Categorieën

  • Archieven

  • Naar de inhoud springen