Huawei’s slimme scherm voor school en zaak

Huawei introduceert de Huawei IdeaHub. Dat is een aanraakscherm met allerlei functionaliteiten voor de ondersteuning van presentaties, vergaderingen, lesgeven en samenwerken. Het scherm wordt in twee varianten op de markt gebracht: IdeaHub Board voor het onderwijs en IdeaHub Pro voor bedrijven. Opvallend verschil, de variant voor het onderwijs heeft geen ingebouwde camera’s. Dat moet de privacy van leerlingen beschermen.

Het scherm ondersteunt zowel Windows 10 als Android 9 zodat apps van verschillende platformen kunnen worden ingezet. Het scherm is beschikbaar in 65 en 86 inch. Het beschikt over een interactief whiteboard-functie met toepassingen voor tekenen en schrijven Getekende vormen worden grafisch herkend en handgeschreven tekst kan direct worden omgezet in ‘uitgetypte’ tekst in een Word-bestand.
Tijdens een online sessie presenteerde Dirk van Waardenburg, verantwoordelijk voor de divisie voor intelligent samenwerken, de nieuwe schermen in een gelikte video die vooraf is opgenomen. Daarin was onder meer te zien dat tekst op het bord met de hand kan worden uitgeveegd.
Naast de tekst- en teken-functionaliteiten beschikt het scherm over een intelligent microfoonsysteem dat volgens de maker tot acht meter afstand zeer gericht geluidsbronnen opvangt en desgewenst achtergrondgeluid wegfiltert.

De introductie van het slimme scherm komt op een opvallend moment. Chinese techleveranciers liggen namelijk onder een vergrootglas in verband met mogelijke banden met de Chinese staat. Vooral binnen het onderwijs en bij bedrijven zijn er verdenkingen van spionage via achterdeurtjes in technologie. Huawei blijft in die discussie altijd benadrukken dat daar geen sprake van is en dat daar nooit bewijzen voor zijn geleverd.

Onderwijs

Met de schermen springt Huawei ook in op de groei van lesgeven op afstand. Met de IdeaHub Board mikt de leverancier op de groeiende markt voor slimme schermen op de onderwijsmarkt. Dat systeem beschikt, anders dan de IdeaHub Pro, niet over ingebouwde camera’s. Daarmee is de privacy van leerlingen volgens de leverancier ‘gegarandeerd.’ Om de docent in beeld te brengen kan een externe camera worden aangesloten.
Ook heeft het scherm een gecertificeerd blauwlichtfilter, waardoor de ogen van leerlingen worden beschermd tegen schadelijk licht. Het beeldscherm heeft een kijkhoek van 178 graden waardoor het van overal in de klas goed zichtbaar moet zijn. Verder heeft dit smartboard twee microfoons die geluid uit een hoek van 180 graden en vanaf 8 meter afstand kunnen opvangen.

Bedrijven

Het systeem voor bedrijven heeft naast de presentatie-, tekst- en tekenfuncties allerlei functionaliteiten aan boord voor videovergaderen met grote groepen. Het beschikt over twaalf microfoons om in een ruimte het beste het geluid op te kunnen vangen van degene die spreekt.

De ingebouwde camera stelt automatisch scherp en centreert de persoon die spreekt in beeld. Het scherm kan op de muur worden gemonteerd maar ook op een standaard. Volgens Huawei gaat het om een minimalistisch ontwerp dat opgaat in de ruimte. Afhankelijk van de configuratie ligt de prijs voor de schermen ongeveer tussen de tweeduizend en vijfduizend euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt artificiële intelligentie en machine learning om spam te verminderen. Bekijk hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Navigatie
Social Share

Gerelateerde berichten

Apeldoorn leidt werkende ict’ers op hbo-niveau op

In september start de ICT Academie Apeldoorn. Dit is een nieuwe it-opleider die werkende mbo’ers de kans geeft om in vier jaar een hbo-diploma te behalen. Het biedt hiervoor de deeltijdopleiding informatica aan. Hierin kunnen deelnemers zich specialiseren in software engineering en geo-ict. De academie werkt samen met de Utrechtse Capabel Hogeschool.

Lees verder

Vrees over ‘slecht’ bereik nieuwe scholingsregeling

Het Adviescollege ICT-toetsing is bang dat juist groepen die het meest baat hebben bij verdere scholing en ontwikkeling gedurende hun loopbaan, straks de subsidiepot niet weten te vinden. Bij de nieuwe Stap-budget die de huidige fiscale aftrek voor scholingsuitgaven gaat vervangen, bestaat het risico dat kwetsbare doelgroepen buiten de boot vallen. Het adviescollege, vroeger Bureau ICT Toetsing (BIT) geheten, vreest dat alleen digivaardige burgers de regeling weten te vinden.

Lees verder

Online-examens en proctoring, wen er maar aan

Online-examens in het onderwijs zijn een blijvertje. Ze krijgen als de lockdownmaatregelen straks worden afgeschaft een vaste plek naast examens op locatie. Voor particuliere opleiders en aanbieders van certificeringen en cursussen zal de wereld nog meer veranderen. Daar wordt online-examineren en -surveilleren (proctoring) het nieuwe normaal.

Lees verder
U bent helemaal bij, dit was het laatste bericht.
  • Tags

  • Categorieën

  • Archieven

  • Naar de inhoud springen