Duitsland installeert commerciële quantumcomputer

Duitsland heeft een eerste stap gezet naar het op commerciële schaal brengen van quantumtechnologie. Als eerste in Europa krijgt het Fraunhofer Instituut, vergelijkbaar met TNO, de beschikking over IBM’s Quantum System One.

Via de cloud krijgt het Duitse bedrijfsleven toegang tot IBM’s meest geavanceerde rekentuig. Dankzij een 27-qubit Falcon-processor aan boord is deze quantumcomputer krachtig genoeg om er industriële toepassingen op te draaien. Voorlopig zal het gaan om experimenten, maar de brug naar nuttig gebruik is geslagen. Het gebruik van het nieuwe systeem gaat verder dan testen.

Bondskanselier Angela Merkel, gepromoveerd in de quantumchemie, nam de System One vandaag in gebruik. Arvind Krishna, topman van IBM, zei dat deze quantumcomputer de krachtigste in Europa is. ‘Het betekent een grote sprong naar nieuwe technologie,’ zei hij. ‘Een droom voor natuurkundigen.’

Merkel liet zich in soortgelijke bewoordingen uit. De Duitse regeringsleider vroeg tijdens de openingsceremonie waarin de nieuwe quantumcomputer verschilt van de laatste supercomputers. Ook wilde ze weten welke Amerikaanse onderneming momenteel op dit gebied voor ligt. Ook Google en Microsoft doen mee in de race naar steeds snellere quantumcomputers.

Martin Jetter, voorzitter IBM EMEA, stelt vast dat concurrenten zoals Google vooral op papier ‘presteren’ maar in de praktijk weinig laten zien. Volgens hem is het bij IBM net andersom. ‘We kletsen weinig, maar handelen wel.’ Met de System One zijn bruikbare resultaten te bereiken. Het voornaamste onderscheid met supercomputers is dat in kortere tijd complexere taken zijn uit te voeren. Bovendien kunnen quantumcomputer parallel rekenen.

Prof.dr. Reimund Neugebauer, topman van het Fraunhofer Instituut, denkt dat de nieuwe quantumcomputer is in te bedden in conventionele systemen. Hij ziet straks hybride systemen ontstaan waarbij modulaire systemen worden gecombineerd met quantum computing.

Miljoenen experimenten

“Wereldwijd draaien thans dertig á veertig systemen voor quantum computing met 350.000 gebruikers die al miljoenen experimenten doen”

Wereldwijd draaien thans dertig á veertig systemen voor quantum computing met 350.000 gebruikers die al miljoenen experimenten doen. Martin Jetter verwacht in 2023 de eerste quantumcomputers met een 1.000-qubit processor. Deze werken niet alleen sneller, maar presteren ook stabieler en bieden meer veerkracht. Dat vergroot hun maatschappelijk nut.

China en de VS liggen op dit gebied ver voor. Maar in Europa beginnen onderzoek en ontwikkeling goed op gang te komen. In Duitsland is hiervoor twee miljard euro uitgetrokken. Peter Leibinger, topman van Trumpf (lasertechniek), zei dat Europa en Duitsland op dit gebied autonoom moeten worden. ‘We moeten alle aspecten van deze technologie begrijpen. Het is zaak de kerncompetenties in eigen land te ontwikkelen.’ Europa moet zich volgens hem vooral op toepassingen richten. Hij noemde de nieuwe technologie kansrijk voor de chemie, auto-industrie, machinebouw en lasertechniek. Ook in de halfgeleiderindustrie gaat quantum een rol spelen. Trumpf behoort tot de voornaamste toeleveranciers van chipmachinebouwer ASML. Leibinger meent dat quantum computing een katalysator kan zijn voor andere technologiegebieden waaronder quantum imaging, quantumcommunicatie en quantumcryptografie.

Micromechanica

Volkmar Denner, ceo van Bosch, merkt dat zijn onderneming al veel onderzoek doet naar de toepassing van quantum. Met de nieuwe technologie is het mogelijk simulaties naar nieuwe materialen te doen die met supercomputers niet kunnen. Vooral de micromechanica waarbij de elasticiteit en plasticiteit van materialen wordt onderzocht, is een veelbelovend toepassingsgebied. Veel verwacht hij ook van quantum sensoren, onder meer voor medische diagnostiek. Ook de toepassing van artificial intelligence (AI) krijgt hierdoor een stimulans. De zelfrijdende auto, belangrijk voor Bosch als voornaamste leverancier van de auto-industrie, gaat er eveneens van profiteren. BMW ziet vooral toepassingen bij de optimalisering van logistiek, machine learning en simulatie van materialenonderzoek. Reinhard Ploss, CEO Infineon (chips), noemt quantum een echte game changer.

Martin Brudermüller, ceo van BASF (chemie), denkt dat de innovatie door quantumtechnologie versnelt. Hij denkt aan de ontwikkeling van nieuwe materialen, katalysatoren en overgangsmetalen. Chemische processen zijn aanzienlijk beter te simuleren. De sleutel ligt bij een betere samenwerking. Daarom heeft BASF samen met andere vooraanstaande Duitse bedrijven onlangs het Quantum Technology and Application Consortium (QUTAC) opgericht. Het European Quantum Industry Consortium (QuIC) is hiervan de Europese tegenhanger.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses artificial intelligence and machine learning to reduce spam. See how your comment data is processed.

Related posts

Do smartphones ruin the bond with your child?

The still face experiment by Edward Tronick from the 1970s, in which a mother had to look emotionless at her crying baby for minutes, is now well known to many people. The research showed that not only presence and feeding are important for a close bond between parent and child, but also responding to the child's signals. In a recent study, baby expert Marion van den Heuvel studied how smartphones affect the bond between parent and child. In this blog article you can read more about her research.

Read more

Zeeland: Facelift voor een atoombunker vol servers in Goes.

Het datacenter in de voormalige atoombunker in het Zeeuwse Kloetinge heeft een ingrijpende opknapbeurt ondergaan. De nieuwe eigenaar – wil een Nederlands alternatief vormen voor de grote internationale datacenters die de markt momenteel domineren. ‘Onze sterke punten? Een hoog beveiligde nationale omgeving, groene zonne-energie en wèl persoonlijk contact met klanten’, stellen algemeen directeur Eric van Scherpenzeel en technisch directeur Ron den Biesen .

Read more

Gesignaleerd: Robot-medtech

Robotisering wordt steeds meer gemeengoed in de zorg. Waar ziekenhuizen al enige jaren er gebruik van maken in de operatiekamers, daar zie je robots steeds vaker in andere zorgdisciplines. Daarnaast worden de robots in de operatiekamers steeds vernuftiger. Een overzicht van de laatste medtech-robots.

Read more

Duurzame vis dankzij tech

Op World Ocean Day, 8 juni, hield IBM een paneldiscussie over hoe technologie de oceanen kan redden. Zoals blockchain-, sensor- en datatechnologie om vis duurzaam te kweken. Het verdunnen van de plastic soep evenwel vereist andere maatregelen.

Read more
  • Tags

  • Categories

  • Archives

  • Skip to content