Skip naar inhoud

Dit is waarom we internetprivacy serieuzer moeten nemen

Wilt u deze bijdrage aanbevelen? Dat kan via:

Zonder dat we erbij stilstaan, geven we behoorlijk veel over onze identiteit bloot op het internet. Overheidsorganisaties, onze internetproviders maar ook bedrijven kijken mee en proberen zoveel mogelijk informatie over ons te verzamelen. Mensen denken maar al te vaak: dat overkomt mij toch niet. Maar is dat wel zo?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Door alles wat er tegenwoordig op het internet mogelijk is, is er een ware online wereld ontstaan waarin alle burgers hun eigen identiteit hebben. Door alle profielen die we hebben op sociale media, alle websites die we bezoeken en alle acties die we uitvoeren op het internet, laten we echter behoorlijk veel digitale sporen na die informatie weergeven over wie we zijn en wat onze hobby’s en interesses zijn.
Die informatie is interessant voor verschillende organisaties en bedrijven. De overheid wil weten waar burgers mee bezig zijn, onze internetprovider wil weten wat voor klanten ze mee te maken hebben en bedrijven willen meer informatie over je hebben om daar doelgerichte marketingcampagnes op af te stellen. Als onwetende burger zou je kunnen stellen: “Ik heb toch niets te verbergen”. Iedereen heeft echter het recht om zich te verbergen, het recht op privacy. En met name onze online privacy wordt veel vaker geschonden dan we denken.
De inlichtingendienst van de overheid, ook wel de AIVD genoemd, mag namelijk gericht data verzamelen van internetgebruikers. Hoewel dat kan gaan om onschuldige informatie als welke Netflixseries je kijkt of welke websites je bezoekt, gaat het alsnog om privéinformatie. Maar de overheid kan – en mag – verder gaan. Door de invoering van de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv),mogen inlichtingendiensten nu ook internetverkeer direct gaan aftappen via de kabel. Alle internetdata van miljoenen Nederlanders komt zo bij de overheid terecht. Er moet dan wel een directe aanleiding voor zijn, zoals een gevaar voor de overheid.
Ook je internetprovider kan meekijken met wat je op het internet uitspookt. Je hebt namelijk een IP-adres, wat eigenlijk je online identiteitsnummer is. Dat IP-adres is gekoppeld aan een database waarmee gegevens worden verzameld. Hoewel er strikte regels zijn over wat wel en wat niet mag worden opgeslagen, kan een internetprovider vrijwel altijd meekijken met wat je doet. Dat geldt ook voor bedrijven, die dankzij cookies een profiel van elke internetgebruiker kunnen maken waar advertenties gericht op worden afgesteld. Als jij websites zoekt naar vakanties naar Bali, is de kans groot dat je bij de volgende website automatisch advertenties over vakanties naar Bali te zien krijgt. Sommige consumenten waarderen dat, maar wie vervolgens bijvoorbeeld vliegtickets gaat kopen kan de nadelen ervaren: de prijs voor vliegtickets naar Bali ligt ineens een stuk hoger, omdat de kans dat jij ze gaat kopen aannemelijk is.
Gelukkig kan je je beschermen tegen bespionerende overheden en stiekeme marketingcampagnes. De beste manier om je internetverkeer af te grendelen en te voorkomen dat je gegevens worden opgeslagen is via een gratis vpn. Dankzij een VPN kunnen buitenstaanders niet meekijken, kunnen eventuele hackers niet in je systeem, en is je privacy gewaarborgd. Mocht de overheid via een kabel internetverkeer aftappen, dan wordt het een lastiger verhaal. Maar om het zover te laten komen, moet je het wel heel bont maken.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Lees ook:

Nederland digi-vaardigst, België gemiddeld

Nergens in Europa zijn relatief meer inwoners bedreven in het gebruik van internet, computers en software dan in Nederland en Finland. Beide landen voeren de ranglijst aan van digitale vaardigheden. België scoort gemiddeld. Dit blijkt uit onderzoek door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Eurostat.

Security-specialist loopt verhoogd risico op burn-out

Het merendeel van securityprofessionals zegt harder te werken dan ooit, en het werk desalniettemin niet af te krijgen. Ook kan het werk stressvol zijn. Tegelijkertijd biedt cybersecurity een prachtig loopbaanperspectief.

Rekenkamer signaleert risico’s bij algoritmes

De Algemene Rekenkamer heeft een toetsingskader ontwikkeld om algoritmes te beoordelen. Het orgaan baseert zich op een studie naar negen algoritmes die bij de overheid in gebruik zijn; slechts drie voldeden aan alle aspecten. Staatssecretaris Digitalisering Van Huffelen gebruikt de bevindingen om digitale voorschriften te verbeteren.

Helft bedrijven vertrouwt op oude securitystrategie

Uit een studie van het Ponemon Institute uit de Verenigde Staten blijkt dat een aanzienlijk deel van de bedrijven nog steeds beveiligingsprocessen en -beleid van vóór de coronapandemie gebruikt, waardoor hun veiligheid in gevaar komt.

Two-thirds of UK organisations defrauded since start of pandemic

Nearly two out of three UK companies say they have experienced some form of fraud or economic crime in the past two years, according to a report

Is de Franse reparatie-index een jaar later zijn beloftes nagekomen?

De Franse reparatie-index is op 1 januari 2021 in werking getreden. Een wereldprimeur, het is van toepassing op 5 productcategorieën: smartphones, laptops, wasmachines, tv's en grasmaaiers.

Wilt u deze bijdrage aanbevelen? Dat kan via:

Klaar voor de beste oplossing voor uw IT & ICT-situatie?

Ik heb mijn wachtwoord gewijzigd in “onjuist.” Dus wanneer ik vergeet wat het is, zal de computer zeggen: “Uw wachtwoord is onjuist.”