Skip naar inhoud

Dit is waarom we internetprivacy serieuzer moeten nemen

Wilt u deze bijdrage aanbevelen? Dat kan via:

Zonder dat we erbij stilstaan, geven we behoorlijk veel over onze identiteit bloot op het internet. Overheidsorganisaties, onze internetproviders maar ook bedrijven kijken mee en proberen zoveel mogelijk informatie over ons te verzamelen. Mensen denken maar al te vaak: dat overkomt mij toch niet. Maar is dat wel zo?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Door alles wat er tegenwoordig op het internet mogelijk is, is er een ware online wereld ontstaan waarin alle burgers hun eigen identiteit hebben. Door alle profielen die we hebben op sociale media, alle websites die we bezoeken en alle acties die we uitvoeren op het internet, laten we echter behoorlijk veel digitale sporen na die informatie weergeven over wie we zijn en wat onze hobby’s en interesses zijn.
Die informatie is interessant voor verschillende organisaties en bedrijven. De overheid wil weten waar burgers mee bezig zijn, onze internetprovider wil weten wat voor klanten ze mee te maken hebben en bedrijven willen meer informatie over je hebben om daar doelgerichte marketingcampagnes op af te stellen. Als onwetende burger zou je kunnen stellen: “Ik heb toch niets te verbergen”. Iedereen heeft echter het recht om zich te verbergen, het recht op privacy. En met name onze online privacy wordt veel vaker geschonden dan we denken.
De inlichtingendienst van de overheid, ook wel de AIVD genoemd, mag namelijk gericht data verzamelen van internetgebruikers. Hoewel dat kan gaan om onschuldige informatie als welke Netflixseries je kijkt of welke websites je bezoekt, gaat het alsnog om privéinformatie. Maar de overheid kan – en mag – verder gaan. Door de invoering van de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv),mogen inlichtingendiensten nu ook internetverkeer direct gaan aftappen via de kabel. Alle internetdata van miljoenen Nederlanders komt zo bij de overheid terecht. Er moet dan wel een directe aanleiding voor zijn, zoals een gevaar voor de overheid.
Ook je internetprovider kan meekijken met wat je op het internet uitspookt. Je hebt namelijk een IP-adres, wat eigenlijk je online identiteitsnummer is. Dat IP-adres is gekoppeld aan een database waarmee gegevens worden verzameld. Hoewel er strikte regels zijn over wat wel en wat niet mag worden opgeslagen, kan een internetprovider vrijwel altijd meekijken met wat je doet. Dat geldt ook voor bedrijven, die dankzij cookies een profiel van elke internetgebruiker kunnen maken waar advertenties gericht op worden afgesteld. Als jij websites zoekt naar vakanties naar Bali, is de kans groot dat je bij de volgende website automatisch advertenties over vakanties naar Bali te zien krijgt. Sommige consumenten waarderen dat, maar wie vervolgens bijvoorbeeld vliegtickets gaat kopen kan de nadelen ervaren: de prijs voor vliegtickets naar Bali ligt ineens een stuk hoger, omdat de kans dat jij ze gaat kopen aannemelijk is.
Gelukkig kan je je beschermen tegen bespionerende overheden en stiekeme marketingcampagnes. De beste manier om je internetverkeer af te grendelen en te voorkomen dat je gegevens worden opgeslagen is via een gratis vpn. Dankzij een VPN kunnen buitenstaanders niet meekijken, kunnen eventuele hackers niet in je systeem, en is je privacy gewaarborgd. Mocht de overheid via een kabel internetverkeer aftappen, dan wordt het een lastiger verhaal. Maar om het zover te laten komen, moet je het wel heel bont maken.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Lees ook:

Het groeiende gevaar van malvertising via Google Ads

Er is een groeiend gevaar van malvertising via Google Ads, waarbij slechteriken echte websites klonen en de downloadlink vervangen door malware. Dit wordt versterkt door de integratie van Google Ads in de echte zoekresultaten, waardoor het moeilijk is om te onderscheiden of een zoekresultaat een ad is of niet. Hierdoor zijn mensen geneigd om op deze advertenties te klikken, in de veronderstelling dat het een echte zoekresultaat is.

EasyComp Host lanceert vernieuwde website met verdubbelde server capaciteit en lagere prijzen!

We zijn trots om aan te kondigen dat EasyComp Host een vernieuwde website heeft gelanceerd met nog meer krachtige hostingopties. Naast onze nieuwe website, hebben we de capaciteit van onze server rack verdubbeld en zijn we volledig in eigen beheer. Dit betekent dat we in staat zijn om onze prijzen zo laag mogelijk te houden terwijl we onze klanten blijven voorzien van de beste service. Daardoor zijn we in staat tot 5x meer te kunnen aanbieden dan eerder het geval was en dat alles voor een zeeuws prijsje!

Apple verrast ons weer met een nieuw product, u zult niet geloven wat het is.

Afgelopen dinsdag kwam Apple met een onverwachte release van nieuwe producten, waaronder de nieuwe Mac mini en MacBook Pro. Vandaag kondigde het bedrijf nog een andere verrassing aan: de nieuwe HomePod.

Nieuwe Macs met M2 Pro en M2 Max chips

Er zijn vier nieuwe Macs uitgebracht met de nieuwe M2 Pro en M2 Max chips. Deze chips verhogen de core-aantallen, waardoor de prestaties verbeterd worden. Daarnaast zijn er verbeteringen in de GPU, waardoor de beeldverwerking 40% sneller is dan de vorige generatie. Ook is de batterijduur vergroot en is het nu mogelijk om 8K video uit te sturen via HDMI.

Google Home-hack laat hackers afluisteren van je privégesprekken – Dit moet je weten! Waarom wordt Twitter steeds gehackt en heeft China eindelijk de encryptie gebroken met kwantumcomputers?

Is Google Home aan het afluisteren, waarom wordt Twitter steeds gehackt? En heeft China eindelijk de encryptie gebroken met kwantumcomputers? Dat zijn enkele van de onderwerpen die we bespreken in
Windows 8.1 startmenu

Microsoft kondigt einde van de ondersteuning voor Windows 8.1 aan

Microsoft heeft onlangs aangekondigd dat het de ondersteuning voor Windows 8.1 heeft beëindigd. Dit betekent dat gebruikers van Windows 8.1 geen gratis beveiligingspatches meer zullen ontvangen via Windows Update. Hoewel het einde van de ondersteuning voor Windows 8.1 niet hetzelfde impact zal hebben als het einde van de ondersteuning voor Windows 7 in 2020, markeert het nog steeds het einde van een tijdperk voor degenen die het besturingssysteem in de afgelopen decennium hebben gebruikt. De Windows Embedded-equivalent van Windows 8.1, Windows Embedded 8.1 Industry, blijft wel ondersteuning ontvangen tot 11 juli 2023.

Wilt u deze bijdrage aanbevelen? Dat kan via:

Klaar voor de beste oplossing voor uw IT & ICT-situatie?

Ik heb mijn wachtwoord gewijzigd in “onjuist.” Dus wanneer ik vergeet wat het is, zal de computer zeggen: “Uw wachtwoord is onjuist.”