Advies: wacht met 3,5 GHz tot Inmarsat weg is

Het duurt waarschijnlijk tot eind 2023 voordat de 3,5-GHz-frequentieband beschikbaar komt voor openbare mobiele-communicatiediensten. Er is weliswaar veel vraag naar extra frequentieruimte, maar op de daarvoor afgesproken 3,5-GHz-band kan dat storen met noodoproepen van de lucht- en zeevaart. Het ministerie krijgt het advies te wachten totdat satellietbedrijf Inmarsat is verhuisd van het Friese Burum naar Griekenland.

Vanuit een satellietstation in Burum verzorgt Inmarsat de infrastructuur voor noodcommunicatie met de internationale lucht- en zeevaart. Het satellietbedrijf gebruikt daarvoor dezelfde 3,5-GHz-frequentieband als de overheid wil veilen voor landelijke mobiele communicatie via 5G. De noodcommunicatie kan worden gestoord als op dezelfde band ook andere commerciële communicatie plaatsvindt, en dat is onwenselijk.

Een externe adviescommissie boog zich de afgelopen tijd over deze kwestie en stelt nu voor om de frequentieband pas toegankelijk te maken voor andere telecomaanbieders, zodra Inmarsat is verhuisd naar Griekenland. Het satellietbedrijf verwacht dat dit in januari 2024 is afgerond. Volgens de commissie kan een groot deel van de 3,5-GHz-band per 1 december 2023 beschikbaar komen. De frequenties kunnen in de loop van 2023 geveild, luidt het advies.

Slag om de arm

De adviescommissie houdt wel een slag om de arm. Doordat het niet zeker is dat de verhuizing begin 2024 voltooid is, blijft het tijdelijk mogelijk om de frequentieband voor zowel de noodcommunicatie als de ‘gewone’ mobiele communicatie in te zetten. Pas na afronding van de verhuizing, komen de overige frequenties binnen de 3,5-GHz-band beschikbaar.

Inmarsat en de Nederlandse staat botsen al geruime tijd over het voornemen om de 3,5-GHz-frequenties te veilen voor mobiele communicatie. Het satellietbedrijf vreest storingen van het signaal tussen het grondstation in Burum en de twee geostationaire satellieten die de zee- en luchtvaart gebruiken voor noodoproepen.

Eerder eiste de staat dat de Britse onderneming verhuist naar buiten Nederland, iets waar de rechter een stokje voor stak. Uiteindelijk kwamen de partijen toch overeen dat het grondstation verhuist naar een locatie in Griekenland. Inmarsat is positief over het advies van de commissie en meldt online dat het bedrijf zijn activiteiten verplaatst ‘zodra er elders een vergunning is verkregen’. Dit gebeurt in samenwerking met de Griekse autoriteiten.

Overigens vertrouwen ook veiligheidsdiensten AIVD en MIVD op de grote witte satellietschotels in het Friese weidegebied.

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise l'intelligence artificielle et l'apprentissage automatique pour réduire les spams. Découvrez comment vos données de commentaire sont traitées.

Articles connexes

I-strategie Rijk eindelijk naar Tweede Kamer

De I-strategie Rijk 2021-2025 is gereed en ligt op 6 september op de burelen van de Tweede Kamer. In het document staan de toekomstplannen voor ict en informatisering binnen de overheid. Het document had al voor het reces aangeboden moeten worden.

Lire la suite

Scholen steken maar 5 procent van ict-geld in security

Onderwijsbestuurders halen een dikke onvoldoende als het aankomt op het inschatten van cyberrisico’s. Terwijl instellingen steeds vaker onder vuur liggen, wordt de dreiging van online aanvallen ernstig onderschat. Onderwijsinstellingen reserveren gemiddeld 5 procent van hun ict-budget aan beveiliging terwijl in het bedrijfsleven een kwart de norm zou zijn.

Lire la suite

Api-strategie overheid aangescherpt

De application programming interface (api)-strategie voor de Nederlandse overheid wordt verder aangescherpt. Op de (verplichte) standaardregels voor het ontwerp van api’s, de REST API Design Rules, komen extensies. Deze zorgen ervoor dat digitale diensten nog beter met elkaar kunnen samenwerken.

Lire la suite
Vous êtes à jour, c'était le dernier message.
  • Étiquettes

  • Catégories

  • Archives

  • Aller au contenu principal