ACM: dwing toegang tot nfc af met extra EU-regels

Consumenten en winkeliers blijven voorlopig beperkt in hun keuze tussen verschillende betaalmogelijkheden. Een hindernis is dat banken geen toegang krijgen tot near field communication (nfc)-technologie in smartphones. De Nederlandse markt voor betaalapps komt door gebrek aan concurrentie moeilijk van de grond.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) concludeert na een onderzoek dat er geen juridische mogelijkheden zijn deze markt open te stellen. Big Tech kan de toegang tot cruciale technologie en infrastructuur zoals NFC blijven afschermen. De ACM had de hoop gevestigd op Europese wetgeving. Maar de Interchange Fee Regulation (IFR) biedt geen ruimte om Big Tech aan te pakken. De ACM pleit daarom voor aanvullende Europese regels.

Betaal-apps

Uit het onderzoek van de ACM blijkt dat toegang tot NFC-technologie voor marktpartijen een voorwaarde is om te investeren in de ontwikkeling van eigen betaal-apps. Dit komt omdat consumenten via deze technologie in winkels al kunnen betalen; de technologie zit namelijk ook op betaalkaarten. Omdat banken en andere marktpartijen geen toegang krijgen tot deze technologie, stokt de ontwikkeling van betaal-apps.
De IFR is alleen te gebruiken als er keuze is tussen verschillende betaal-apps. Die keuzemogelijkheid is er niet op dit moment in Nederland. In andere landen waar al wel een concurrerende betaal-app is, is de IFR wellicht wel toe te passen.

De ACM pleit daarom voor aanpassing van de Europese regels voor het betalingsverkeer (PSD2) en invoering van de Digital Markets Act. Dan worden ‘technische dienstverleners’ zoals smartphonefabrikanten verplicht om toegang te bieden tot bijvoorbeeld NFC-technologie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt artificiële intelligentie en machine learning om spam te verminderen. Bekijk hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Advies: wacht met 3,5 GHz tot Inmarsat weg is

Het duurt waarschijnlijk tot eind 2023 voordat de 3,5-GHz-frequentieband beschikbaar komt voor openbare mobiele-communicatiediensten. Er is weliswaar veel vraag naar extra frequentieruimte, maar op de daarvoor afgesproken 3,5-GHz-band kan dat storen met noodoproepen van de lucht- en zeevaart. Het ministerie krijgt het advies te wachten totdat satellietbedrijf Inmarsat is verhuisd van het Friese Burum naar Griekenland.

Lees verder

I-strategie Rijk eindelijk naar Tweede Kamer

De I-strategie Rijk 2021-2025 is gereed en ligt op 6 september op de burelen van de Tweede Kamer. In het document staan de toekomstplannen voor ict en informatisering binnen de overheid. Het document had al voor het reces aangeboden moeten worden.

Lees verder

Scholen steken maar 5 procent van ict-geld in security

Onderwijsbestuurders halen een dikke onvoldoende als het aankomt op het inschatten van cyberrisico’s. Terwijl instellingen steeds vaker onder vuur liggen, wordt de dreiging van online aanvallen ernstig onderschat. Onderwijsinstellingen reserveren gemiddeld 5 procent van hun ict-budget aan beveiliging terwijl in het bedrijfsleven een kwart de norm zou zijn.

Lees verder
U bent helemaal bij, dit was het laatste bericht.
  • Tags

  • Categorieën

  • Archieven

  • Naar de inhoud springen