IBM: chiptekort duurt zelfs nog twee jaar

Volgens IBM-topman Jim Whitehurst duurt het vanaf nu nog wel twee jaar voordat het tekort aan computerchips is verholpen. Hij is daarmee conservatiever dan veel andere marktpartijen. Het wereldwijde chiptekort is ontstaan doordat corona de productie van halfgeleiders langdurig stillegde, terwijl mensen veel meer elektronica kopen.

‘Er zit nu eenmaal flinke vertraging tussen het moment van ontwikkeling van een technologie en het moment waarop de chips van de band rollen’, zegt Whitehurst tegen de BBC. ‘Je bent helaas zo een paar jaar verder voordat voldoende extra capaciteit operationeel is om het chiptekort te verhelpen.’ Onder meer fabrikanten van auto’s, gameconsoles en tv’s ondervinden veel last van wat inmiddels ‘chipageddon’ wordt genoemd.

Voormalig Red Hat-ceo en huidig IBM-bestuursvoorzitter Whitehurst vertelt dat IBM in de tussentijd naar alternatieven zoekt, zoals hergebruik en verlengd gebruik van bepaalde technologie. Ook wil het concern versneld investeren in nieuwe productielijnen. IBM geeft zijn chiptechnologie in licentie aan ‘s werelds grootste chipfabrikanten, zoals Intel, Samsung en Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC).

Conservatief scenario

Met een geschatte herstelperiode van twee jaar schetst Whitehurst een van de conservatiefste scenario’s voor de chipmarkt. ‘s Werelds grootste oem-chipfabrikant TMSC verwacht dat het tekort aanhoudt tot ver in 2022. Het eveneens Taiwanese Foxconn en het Duitse Continental gaan er ook van uit dat het nog lang duurt.

Bij het Nederlandse NXP Semiconductors zijn ze iets optimistischer. Ceo Kurt Sievers verwacht dat het tekort aan chips voortduurt tot het einde van dit jaar. Inspanningen om de kloof tussen vraag en aanbod te dichten, leiden niet tot verbetering, zei hij in april tijdens een toelichting op de jaarcijfers. Ook bij Cisco houden ze het op eind dit jaar, schrijft de BBC.

Vandaag maakte het Koreaanse Samsung bekend zijn investering in niet-geheugenchips stevig op te vijzelen, van 96 miljard naar 130 miljard euro in de komende zeven jaar. Het in 2019 aangekondigde investeringsprogramma krijgt daarmee een extra boost om concurrenten naar de kroon te steken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt artificiële intelligentie en machine learning om spam te verminderen. Bekijk hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Informatie Technologie

Het Tijdperk van Onbegrensde Connectiviteit: Satelliet internet van EasyVoice Telecom

In een wereld waarin connectiviteit de sleutel is tot succes, speelt internet een centrale rol in ons dagelijks leven. Of het nu gaat om zakelijke communicatie, onderwijs op afstand, entertainment of het bijhouden van nieuws en informatie, een betrouwbare internetverbinding is essentieel. Echter, niet alle gebieden hebben toegang tot de traditionele vormen van breedbandinternet, zoals kabel of glasvezel. Dat is waar satelliet internet van EasyVoice Telecom een revolutie teweegbrengt.

Lees verder

EasyComp Host lanceert vernieuwde website met verdubbelde server capaciteit en lagere prijzen!

We zijn trots om aan te kondigen dat EasyComp Host een vernieuwde website heeft gelanceerd met nog meer krachtige hostingopties. Naast onze nieuwe website, hebben we de capaciteit van onze server rack verdubbeld en zijn we volledig in eigen beheer. Dit betekent dat we in staat zijn om onze prijzen zo laag mogelijk te houden terwijl we onze klanten blijven voorzien van de beste service. Daardoor zijn we in staat tot 5x meer te kunnen aanbieden dan eerder het geval was en dat alles voor een zeeuws prijsje!

Lees verder

Intel zet datacenters in hogere versnelling

Tijdens diens Dag van de Architectuur heeft Intel nieuwe producten afgekondigd die de rekensnelheden in datacenters verhogen. Hoewel cpu’s tegen de fysieke grenzen aanlopen, blijkt de chipfabrikant toch weer een paar tandjes bij te kunnen schakelen.

Lees verder
U bent helemaal bij, dit was het laatste bericht.
  • Tags

  • Categorieën

  • Archieven

  • Naar de inhoud springen