Naar de inhoud springen

EU-hof geeft regulatoren macht tegen tech-reuzen

Nationale datawaakhonden mogen technologiebedrijven vervolgen, zelfs als ze niet hun belangrijkste regelgever zijn. Dat heeft het Europese Hof van Justitie beslist. Voor bedrijven uit Silicon Valley, zoals Facebook, is dat een tegenvaller.

Het Europese Hof van Justitie deed een uitspraak hierover omdat een Belgische rechtbank zijn advies had gevraagd in een zaak tegen Facebook. In die zaak (over de rechtsgeldigheid van cookies die zijn opgeslagen in sociale plug-ins, ook al hebben gebruikers geen Facebook-account) had Facebook opgeworpen dat de Belgische datatoezichthouder niet bevoegd is om over hen te oordelen.
Dat ziet het Hof echter anders. ‘Onder bepaalde voorwaarden kan een nationale toezichthoudende autoriteit haar bevoegdheid uitoefenen om een vermeende inbreuk op de GDPR voor een rechterlijke instantie van een lidstaat te brengen, ook al is die autoriteit niet de belangrijkste toezichthoudende autoriteit met betrekking tot die verwerking’, zo klinkt het.

Door de uitspraak van het Europese Hof zullen de verschillende nationale privacy- en data-agentschappen allicht sneller geneigd zijn om achter bedrijven als Google, Twitter en Facebook aan te gaan. Die hebben momenteel allemaal hun Europees hoofdkwartier in Ierland en het is dus aan de Ierse waakhond om hen in het gareel te houden. Die waakhond heeft echter geen al te beste reputatie bij andere landen, omdat deze te veel tijd zou nemen om over zaken te beslissen en te weinig zijn tanden laat zien. Het is een beschuldiging die Ierland trouwens formeel afwijst. Volgens de Ieren moet het extra zorgvuldig omgaan met machtige en goed gefinancierde tech-reuzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Algemeen Nieuws

AI brengt vermoorde man terug in de rechtszaal – moet dit verboden worden?

Kunstmatige intelligentie heeft zich in recordtempo ontwikkeld en vindt toepassing in vrijwel alle sectoren van de samenleving. Van gezondheidszorg tot financiële dienstverlening, van entertainment tot onderwijs – AI transformeert de manier waarop we werken en leven. Het rechtssysteem vormt hierop geen uitzondering.

Waar AI enorme voordelen kan bieden in juridisch onderzoek, documentanalyse en administratieve processen, ontstaan er fundamentele risico’s wanneer technologie wordt ingezet om menselijke emoties, intenties en verklaringen te simuleren. De recente zaak van Christopher Pelkey in Arizona markeert een verontrustende mijlpaal: voor het eerst in de Amerikaanse rechtspraak werd een AI-gegenereerde avatar toegestaan om namens een overleden slachtoffer te spreken tijdens een strafzaak.

Deze whitepaper analyseert waarom dergelijke toepassingen van AI een gevaarlijk precedent vormen dat de integriteit van ons rechtssysteem bedreigt. We onderzoeken de technische, juridische en ethische aspecten van deze zaak en formuleren concrete aanbevelingen om soortgelijke situaties in de toekomst te voorkomen.

Lees verder

Advies: wacht met 3,5 GHz tot Inmarsat weg is

Het duurt waarschijnlijk tot eind 2023 voordat de 3,5-GHz-frequentieband beschikbaar komt voor openbare mobiele-communicatiediensten. Er is weliswaar veel vraag naar extra frequentieruimte, maar op de daarvoor afgesproken 3,5-GHz-band kan dat storen met noodoproepen van de lucht- en zeevaart. Het ministerie krijgt het advies te wachten totdat satellietbedrijf Inmarsat is verhuisd van het Friese Burum naar Griekenland.

Lees verder

I-strategie Rijk eindelijk naar Tweede Kamer

De I-strategie Rijk 2021-2025 is gereed en ligt op 6 september op de burelen van de Tweede Kamer. In het document staan de toekomstplannen voor ict en informatisering binnen de overheid. Het document had al voor het reces aangeboden moeten worden.

Lees verder
U bent helemaal bij, dit was het laatste bericht.
  • Tags

  • Categorieën

  • Archieven