Skip naar inhoud

Dit is waarom we internet-privacy serieuzer moeten nemen

Wilt u deze bijdrage aanbevelen? Dat kan via:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on tumblr
Share on stumbleupon
Share on mix
Share on telegram
Share on pocket
Share on whatsapp
Share on email
In ons tweede blog bericht gaan we uitleggen hoe u een steentje kunt bijdragen aan uw eigen online-privacy! We helpen u hier graag bij op weg. Heeft u weleens gehoord van een Virtueel Prive Netwerk ook wel afgekort naar VPN? In dit bericht leggen we u graag uit wat een VPN betekend en hoe we u kunnen helpen met het beschermen van uw persoonlijke informatie!

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Dit is waarom we internet-privacy serieuzer moeten nemen

Zonder dat we erbij stilstaan, geven we behoorlijk veel over onze identiteit bloot op het internet. Overheidsorganisaties, onze internetproviders maar ook bedrijven kijken mee en proberen zoveel mogelijk informatie over ons te verzamelen. Mensen denken maar al te vaak: dat overkomt mij toch niet. Maar is dat wel zo?
Door alles wat er tegenwoordig op het internet mogelijk is, is er een ware online wereld ontstaan waarin alle burgers hun eigen identiteit hebben. Door alle profielen die we hebben op sociale media, alle websites die we bezoeken en alle acties die we uitvoeren op het internet, laten we echter behoorlijk veel digitale sporen na die informatie weergeven over wie we zijn en wat onze hobby’s en interesses zijn.
Die informatie is interessant voor verschillende organisaties en bedrijven. De overheid wil weten waar burgers mee bezig zijn, onze internetprovider wil weten wat voor klanten ze mee te maken hebben en bedrijven willen meer informatie over je hebben om daar doelgerichte marketingcampagnes op af te stellen. Als onwetende burger zou je kunnen stellen: “Ik heb toch niets te verbergen”. Iedereen heeft echter het recht om zich te verbergen, het recht op privacy. En met name onze online privacy wordt veel vaker geschonden dan we denken.
De inlichtingendienst van de overheid, ook wel de AIVD genoemd, mag namelijk gericht data verzamelen van internetgebruikers. Hoewel dat kan gaan om onschuldige informatie als welke Netflixseries je kijkt of welke websites je bezoekt, gaat het alsnog om privéinformatie. Maar de overheid kan – en mag – verder gaan. Door de invoering van de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), mogen inlichtingendiensten nu ook internetverkeer direct gaan aftappen via de kabel. Alle internetdata van miljoenen Nederlanders komt zo bij de overheid terecht. Er moet dan wel een directe aanleiding voor zijn, zoals een gevaar voor de overheid.
Ook je internetprovider kan meekijken met wat je op het internet uitspookt. Je hebt namelijk een IP-adres, wat eigenlijk je online identiteitsnummer is. Dat IP-adres is gekoppeld aan een database waarmee gegevens worden verzameld. Hoewel er strikte regels zijn over wat wel en wat niet mag worden opgeslagen, kan een internetprovider vrijwel altijd meekijken met wat je doet. Dat geldt ook voor bedrijven, die dankzij cookies een profiel van elke internetgebruiker kunnen maken waar advertenties gericht op worden afgesteld. Als jij websites zoekt naar vakanties naar Bali, is de kans groot dat je bij de volgende website automatisch advertenties over vakanties naar Bali te zien krijgt. Sommige consumenten waarderen dat, maar wie vervolgens bijvoorbeeld vliegtickets gaat kopen kan de nadelen ervaren: de prijs voor vliegtickets naar Bali ligt ineens een stuk hoger, omdat de kans dat jij ze gaat kopen aannemelijk is.
Gelukkig kan je je beschermen tegen bespionerende overheden en stiekeme marketingcampagnes. De beste manier om je internetverkeer af te grendelen en te voorkomen dat je gegevens worden opgeslagen is via een virtueel privé netwerk of in het engels ook wel een virtual private network. Dankzij een VPN kunnen buitenstaanders niet meekijken, kunnen eventuele hackers niet in je systeem, en is je privacy gewaarborgd. Mocht de overheid via een kabel internetverkeer aftappen, dan wordt het een lastiger verhaal. Maar om het zover te laten komen, moet je het wel heel bont maken.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Lees ook:

We gaan verhuizen. Wat betekent dit voor u als klant?

Door de jaren heen is er veel gebeurd. Reden voor ons om uit te breiden naar een andere locatie. In dit bericht leest u wat u kunt verwachten.

OldFlix: We bewaren oude films en series en presenteren ze: In een Netflix-achtige methode, maar gratis!

Wie kent ze niet, Charlie Chaplin, Dallas Dolls, Philips met hun nieuwe spectaculaire uitvindingen tot de spannende avonturen van de jeugddetective Q & Q. Maar waar kijkt u ze? Vanaf

Microsoft launches ‘top secret’ Azure cloud region for US intelligence community

Microsoft continues to deliver on its pledge to provide cloud services to the US government that are compliant with all strengths of data classification

Zo loopt de weg naar vertrouwen in ai

Net zoals vertrouwen in persoonlijke en zakelijke relaties moet groeien, heeft het ook tijd nodig voor een gebruiker van ai-technologie om vertrouwen te krijgen in het systeem. Transformatieve technologieën als zelfrijdende voertuigen kunnen alleen succesvol zijn als er duidelijke methoden en benchmarks zijn om vertrouwen te creëren in ai-systemen. Maar hoe wek je vertrouwen op in ai?

IT leaders fear ‘trickle-down’ of nation-state cyber attacks

Three-quarters of IT decision-makers are concerned that the tactics, techniques and procedures used by nation-state attackers could be used against them

Wilt u deze bijdrage aanbevelen? Dat kan via:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on reddit
Share on tumblr
Share on stumbleupon
Share on mix
Share on telegram
Share on pocket
Share on whatsapp
Share on email

Klaar voor de beste oplossing voor uw IT & ICT-situatie?

Ik heb mijn wachtwoord gewijzigd in “onjuist.” Dus wanneer ik vergeet wat het is, zal de computer zeggen: “Uw wachtwoord is onjuist.”