Ericsson en Vodafone hebben, naar eigen zeggen, als eerste in Nederland een 5G-test uitgevoerd met de 26-GHz-frequentie in een commercieel telecom-netwerk. Die frequentie maakt het mogelijk om grote hoeveelheden data tegelijk te verwerken. In een 5G-hub op de Brainport-campus in Eindhoven werken Ericsson en Vodafone samen aan toepassingen die grote capaciteit vragen. Hun eerste test met de 26-GHz-frequentie vond woensdag plaats in samenwerking met augmented reality-specialist Dutch Rose Media.
Tijdens die demonstratie liet Dutch Rose Media zien wat 26 GHz kan betekenen voor de toekomst van de entertainmentindustrie. In een demo werden meerdere personen via een augmented reality-toepassing gelijktijdig op een podium geprojecteerd als een soort hologram. ‘Zonder het gebruik van deze hoge capaciteitsfrequentie kunnen wij één persoon voor acht seconden visualiseren voordat de apparatuur de hoeveelheid data niet meer kan verwerken. Met 5G en de 26-GHz-frequentie kunnen we tijdens deze demo langere tijd grote groepen personen tegelijk zien. Dit biedt enorme kansen voor de entertainmentsector’, aldus Natasja Paulssen van Dutch Rose Media. ‘Denk aan bands die virtuele tours kunnen doen, waarbij het lijkt alsof ze op het podium voor je staan.’
‘De 26 GHz is een frequentie met een zeer hoge capaciteit en de mogelijkheden voor ultra-lage vertraging (latentie). Het maakt voornamelijk voor Industry 4.0 en de entertainmentsector de weg vrij nieuwe toepassingen te ontwikkelen zoals extended reality’, stelt Andreas Daun, account-cto voor Ericsson. ‘Denk aan augmented reality of 3d-toepassingen met heel veel personen tegelijkertijd, zoals die woensdag gepresenteerd zijn.’
Dutch Rose Media zet als augmented reality-specialist vol in op 3d. Binnen het programma van de 5G Hub ‘the Future of Entertainment’ focussen zij zich op shows met meerdere personen die gebruikmaken van de 3d-techniek die ‘volumetric video’ wordt genoemd.
‘Om shows via volumetric video soepel te laten verlopen en live te kunnen streamen, hebben wij sterke dataverbinding met hoge capaciteit en ultra-lage vertraging nodig’, vervolgt Paulssen, Volgens haar maakt 5G-technologie, specifiek de 26-GHz-frequentie, die interactiviteit vele malen soepeler en is een groot en mooi pakket aan 3d-visualisaties te streamen.
Twijfels over gevolgen straling
In het persbericht over de 5G-toepassing wordt niet vermeld dat er zorgen zijn over de gevolgen van de 5G-straling van toepassingen in de 26 GHz-band.
Eind 2020 adviseerde de Gezondheidsraad aan de Tweede Kamer om de hoge 26 GHz-frequentieband nog niet in gebruik te nemen, omdat er onvoldoende duidelijk is over de gevolgen van de straling voor omstanders.
Anders dan bij de twee andere 5G-frequenties (700 MHz en de 3,5 GHz) zijn er bij de 26 GHz-band heeft de Gezondheidsraad wel twijfels. Er zijn nog geen experimentele gegevens beschikbaar over deze band voor 5G-toepassingen. De commissie adviseert daarom deze band nog niet in gebruik te nemen en eerst nader onderzoek te doen. Mogelijk laat die digitale come back van de Fab 4 nog even op zich wachten.