Altijd groen licht voor ambulance

Ambulancezorg Nederland (AZN) sluit aan op het Partnership Talking Traffic-project van de Nederlandse overheid en bedrijfsleven om het verkeer te moderniseren en veiliger te maken. AZN werkt aan Technologie om bijvoorbeeld slimmer verkeerslichten op groen te zetten als een ambulance nadert.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Victor Verrijp, voorzitter bestuurscommissie Innovatie & ICT, AZN: ‘Het feit dat deze technologie de veiligheid voor alle weggebruikers aanzienlijk kan verbeteren, is voor ons motivatie genoeg. Door rekening te houden met de route van de ambulance, kan als het ware een ‘Groene Loper’ worden uitgelegd en op termijn bovendien vertraging door bijvoorbeeld brugopeningen en beweegbare paaltjes voorkomen worden.’
‘Dit is een grote stap voor de ambulancesector en een primeur in Europa doordat er de beschikking komt over hoogfrequente datavoorziening, rechtstreeks vanuit de landelijke systemen van de sector, kunnen ze de technologie optimaal inzetten om prioriteitsverlening bij slimme verkeerslichten te faciliteren en andere weggebruikers, via apps zoals Flitsmeister, te waarschuwen.’

Bredere invoering

‘Prioriteitsverlening door slimme verkeerslichten voor specifieke doelgroepen is een van de voorbeelden van wat er met Talking Traffic mogelijk is’, aldus Vincent Habers namens het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat. ‘De brede toepassing van Talking Traffic krijgt met het besluit van AZN natuurlijk een positieve impuls, waarmee we heel blij zijn. En het ziet er gelukkig sterk naar uit dat deze stap op korte termijn navolging krijgt van brandweer, politie en defensie.’
Op steeds meer plekken in Nederland (de teller staat medio december op bijna 750 intelligente verkeersregelinstallaties, verspreid over het land en het aantal groeit gestaag) staan slimme verkeerslichten en wordt het bieden van prioriteit op deze manier dus mogelijk. Ambulances kunnen dan met groen licht in plaats van rood over het kruispunt en andere weggebruikers worden tijdig gewaarschuwd dat een nood- en hulpdienst nadert, zodat zij hier tijdig op kunnen anticiperen.
In een stad als Deventer, die inmiddels volledig voorzien is van slimme verkeerslichten (51 in totaal) maken alle nood- en hulpdiensten, dus ook brandweer en politie al geruime tijd gebruik van de Talking Traffic technologie, bij hen zijn de reacties positief. Ook voor weginspecteurs die een blauw zwaailicht mogen voeren, is inmiddels een pilot met prioriteitsvoorziening uitgevoerd.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt artificiële intelligentie en machine learning om spam te verminderen. Bekijk hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

KPN omringt vaccintransport met iot

KPN en B Medical Systems, een in Luxemburg gevestigde producent en distributeur van medische koelsystemen, komen met een iot-oplossing voor veilig vaccintransport. De Luxemburgers leveren de gespecialiseerde vrieskisten met dataloggers, terwijl KPN het telecomnetwerk om de temperatuur in en de locatie van de kisten op afstand te monitoren.

Lees verder

Mercedes-rijders bestrijden gladheid

Data uit Mercedessen die rondrijden, gaan wegbeheerders helpen bij het bepalen van plekken waar tegen gladheid gestrooid moet worden. Het mobiliteitsprogramma SmartwayZ.NL is gestart met een pilot in Limburg.

Lees verder

Hackers kraken duizenden Verkada-camera’s

De Amerikaanse security-startup Verkada is slachtoffer geworden van een gigantische hack. Dat meldt Bloomberg. Bij de kraak zijn duizenden van de camera’s van het bedrijf overgenomen en kon live worden meegekeken. De camera’s hingen in scholen, gevangenissen, ziekenhuizen, politiebureaus, fabrieken van Tesla en bij Verkada zelf.

Lees verder
U bent helemaal bij, dit was het laatste bericht.
  • Tags

  • Categorieën

  • Archieven

  • Naar de inhoud springen