[vc_row][vc_column][vc_column_text]
In een blogpost getiteld Onze datacenters werken nu harder wanneer de zon schijnt en de wind waait, gepubliceerd om samen te vallen met Earth Day, technische lood voor koolstof-intelligente computing bij Google, Ana Radovanovic, zei het internet en cloud reus heeft net het derde jaar op rij voltooid toen het overeenkomt met het totale energieverbruik met 100 procent hernieuwbare energie aankopen.
Om ervoor te zorgen dat het vanaf nu emissievrije stroom gebruikt, heeft Google nu software ontwikkeld om ervoor te zorgen dat zijn datacenters “nauwer samenwerken met koolstofvrije energiebronnen zoals zonne- en wind”.
De “first-of-its-kind” platform is ingezet op hyperscale datacenters van Google, waardoor ze “verschuiving van de timing van vele rekentaken aan wanneer koolstofarme energiebronnen, zoals wind en zonne-energie, zijn het meest overvloedig”.
Het platform is ontwikkeld zonder extra hardware en zonder invloed op de prestaties van Google-diensten, zei Radovanovic.
“Het verschuiven van de timing van niet-dringende rekentaken – zoals het maken van nieuwe filterfuncties op Google Foto’s, YouTube-videoverwerking of het toevoegen van nieuwe woorden aan Google Translate – helpt de co2-voetafdruk van het elektriciteitsnet te verminderen en brengt ons dichter bij 24×7 koolstofvrije energie.”
Het platform werkt door het innemen van prognoses van energiedataspecialist Tomorrow die dag-ahead informatie geeft over de voorspelde koolstofintensiteit van het net. Ondertussen voorspelt een aanvullende interne prognose van Google de energiebronnen per uur die een datacenter in dezelfde periode moet uitvoeren, waardoor het systeem taken kan verschuiven om emissies te minimaliseren en in wezen een gelokaliseerd vraagresponssysteem te leveren.
De aanpak weerspiegelt het toenemende gebruik van gebruikstermijn energietarieven en vraagresponsplatforms, die huishoudens en bedrijven stimuleren om stroom te gebruiken wanneer de levering van hernieuwbare energiebronnen piekt.
“Vroege resultaten tonen aan dat koolstofbewuste belasting verschuiven werkt,” Radovanovic gezegd. “Resultaten van onze pilot suggereren dat door het verschuiven van rekenbanen we de hoeveelheid koolstofarmere energie die we verbruiken kunnen verhogen.”
Google wil nu niet alleen taken verschuiven naar verschillende tijdstippen van de dag binnen hetzelfde datacenter, maar ook flexibele rekentaken verplaatsen tussen verschillende datacenters, zodat meer werk wordt gedaan waar en wanneer dit milieuvriendelijker is.
“Ons plan voor de toekomst is om de belasting te verschuiven in zowel tijd als locatie om de vermindering van de grid-level CO2-uitstoot te maximaliseren,” zei Radovanovic.
“Onze methodologie, inclusief prestatieresultaten van onze wereldwijde uitrol, zal worden gedeeld in aankomende onderzoekspublicaties. We hopen dat onze bevindingen andere organisaties inspireren om hun eigen versies van een koolstofintelligent platform in te zetten, en samen kunnen we de groei van koolstofvrije elektriciteit wereldwijd blijven stimuleren.”[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]