In ons werk voor voor de diverse auto fabrikanten wordt bijvoorbeeld een api gebruikt. de fabrikanten lezen de sensordata uit auto’s uit ten behoeve van het testen van software voor zelfrijdende auto’s. Algoritmes verdelen en classificeren deze sensorgegevens en combineren die vervolgens in scenario’s. Om deze scenario’s toegankelijk te maken voor oem’s, die software ontwikkelen voor autonoom rijden, hebben we samen met een aantal fabrikanten een api ontwikkeld. Ontwikkelaars kunnen dankzij deze api specifieke scenario’s uit de database opvragen en hiermee de scenario-data inladen in hun testsoftware.
Even wachten, Pizza!
Een ander voorbeeld illustreert het aansturen van een fabriekslijn op basis van data. Voor een fabrikant van machines voor het maken van pizza’s hebben we een systeem ontwikkeld dat de aangebrachte hoeveelheid kaas reguleert. Het systeem maakt foto’s van de pizzabodems op de lopende band direct als de kaas daarop gestrooid wordt. Deze foto’s worden geanalyseerd op basis van een model en een algoritme signaleert of de hoeveelheid kaas te hoog of te laag is. Je zou dit in een dashboard aan de operator van de lopende band kunnen laten zien. Het werkt nóg beter als een actie volautomatisch uitgevoerd wordt. Daarom stuurt het systeem automatisch een signaal naar de programmable logic controller in de machine om de aanvoer van kaas bij te stellen. De kwaliteit gaat omhoog, de kosten omlaag en er is minder personeel nodig om het proces aan te sturen. Zo worden data toegepast om direct en tastbaar waarde te leveren voor de organisatie.
De reis om datagedreven te worden is niet lineair. Het is daarbij belangrijk om de stap van inzicht naar inzet in de praktijk in gedachten te houden. Hierbij is software nodig om inzichten te vertalen in actie.