Bestandsindelingen voor computerafbeeldingen

Sie sind hier:
Estimated reading time: 6 min

Einführung

Als u ooit hebt gewerkt met grafische afbeeldingen op de computer, of ze nu van digitale camera’s zijn, op internet zijn gevonden of u ze zelf hebt gemaakt, dan weet u dat er veel afbeeldingsbestandsindelingen beschikbaar zijn. Dit komt omdat elk formaat de afbeelding op een bepaalde manier opslaat, waardoor het de beste keuze is voor een bepaalde situatie. Deze zelfstudie behandelt de meest voorkomende afbeeldingsformaten die u op internet of met uw apparaten zult vinden, zoals een digitale camera, en hoe ze worden gebruikt. Voordat we ingaan op de discussies over de werkelijke afbeeldingsformaten, is het belangrijk om de verschillende kenmerken te bespreken die afbeeldingsbestandsindelingen kunnen hebben.

De kenmerken en voorwaarden

Compressie

Compressie is de handeling van het verminderen van de bestandsgrootte van afbeeldingen. Wanneer afbeeldingen in hun onbewerkte formaat worden opgeslagen, zonder compressie, kunnen hun bestandsgroottes erg groot zijn. Dit zorgt ervoor dat de afbeeldingen veel opslagruimte in beslag nemen en bovendien lang duren om over te zetten via internet. Compressietechnieken verlichten deze problemen door de bestandsgrootte te verkleinen tot een veel beheersbarere grootte die gemakkelijk kan worden opgeslagen en verzonden via verschillende media. Bijna alle afbeeldingsformaten gebruiken verschillende vormen van compressie, dus als voorbeeld zullen we alleen de compressietechniek bespreken die GIF-bestanden gebruiken, zodat u kunt zien hoe een afbeelding wordt gecomprimeerd in een kleinere bestandsgrootte.

GIF-compressie werkt door repetitieve patronen in bepaalde kleuren te vinden en in plaats van elke pixel en de kleur ervan weer te geven, wordt in plaats daarvan de hoeveelheid herhalingen weergegeven die er voor een bepaalde kleur zijn. Als een GIF-afbeelding bijvoorbeeld 60 pixels van dezelfde kleur in opeenvolgende volgorde heeft, in plaats van die pixelkleur 60 keer toe te voegen aan het afbeeldingsbestand, wordt in plaats daarvan het aantal keren ingevoerd dat de kleur wordt herhaald. In de onderstaande afbeelding wordt een afbeeldingsbestand met een hoogte van 1 pixel en een breedte van 14 pixels opnieuw weergegeven. De eerste 8 pixels zijn de kleur Rood en de laatste 6 zijn de kleur blauw. Wanneer het bestand niet is gecomprimeerd, vertegenwoordigt het afbeeldingsbestand elke pixel zoals deze wordt gezien in de werkelijke afbeelding. Wanneer het wordt gecomprimeerd, wordt in plaats daarvan een index van het aantal keren dat een pixelkleur achtereenvolgens wordt herhaald. In de onderstaande afbeelding ziet u de ongecomprimeerde afbeelding met 8 Rode Pixed- en 6 Bluespixels en elke pixel wordt weergegeven. In de gecomprimeerde indeling ziet u de index 8 die vooraf gaat aan de R, voor rood en het getal 6 voor de B, voor blauw. Dat vertelt de afbeelding dat er 8 opeenvolgende rode pixels zijn en vervolgens 6 opeenvolgende blauwe pixels. Zoals u kunt zien, kan de hoeveelheid opslagruimte die door deze methode wordt bespaard aanzienlijk zijn.

Ongecomprimeerd
Gecomprimeerd (Samengedrukt)
Figure showing how an uncompressed GIF works
Figure showing how a compressed GIF works

Figuur 2: Compressie

Lossy

Wanneer een afbeelding wordt opgeslagen in een lossy-indeling, betekent dit dat de compressietechniek voor het bestandsformaat een deel van de informatie van de afbeelding verwijdert die deze als “onbelangrijk” beschouwt. Deze techniek zorgt ervoor dat het resulterende gecomprimeerde afbeeldingsbestand kleiner is, maar kan resulteren in een uiteindelijke afbeelding die van mindere kwaliteit is dan het origineel. In de meeste gevallen zou je het verschil niet merken. Wanneer het wordt opgeslagen in een verliesloze indeling, betekent dit dat er geen informatie wordt verwijderd.

Geanimeerd

Bepaalde afbeeldingsformaten hebben de mogelijkheid om geanimeerd te zijn. Dit wordt gedaan door meerdere afbeeldingen of frames in één afbeeldingsbestand in te voegen, dat vervolgens in opeenvolgende volgorde door de afzonderlijke frames wordt gefietst. Door deze individuele frames snel te laten zien, krijgt het de indruk geanimeerd te zijn. Hieronder ziet u een voorbeeld van een geanimeerde gif.

Geanimeerde Gif

Figuur 2: Animatie

Maximale kleuren

De verschillende afbeeldingsindelingen hebben limieten voor de hoeveelheid kleuren die in de afbeelding kunnen worden gebruikt. Afbeeldingsindelingen met een laag maximum aantal kleuren zijn meestal het meest geschikt voor afbeeldingen met grote blokken van dezelfde kleuren. De afbeeldingsformaten met hoge maxmimumkleuren zijn het meest geschikt voor afbeeldingen die de complexe mix van tinten en kleuren vereisen die in fotografische afbeeldingen worden gevonden.

transparantie

Deze functie geeft aan dat één kleur in uw afbeelding als transparant moet worden beschouwd. Hierdoor kunnen de achtergrondkleuren van de webpagina of het document worden weergegeven via de afbeelding en kunnen uw afbeeldingen overvloeien in de achtergrond van de pagina in plaats van op te vallen als een echte afbeelding. Figuur 3 hieronder toont voorbeelden van een niet-transparante afbeelding en een transparante afbeelding. Zoals u kunt zien, gaat de transparante afbeelding over in de achtergrond van de pagina, terwijl u met de niet-transparante afbeelding de hele afbeelding ziet.

Non-Transparent
Transparent

Figuur 3: Transparantie

Een andere functie die lijkt op transparantie zijn alfakanalen. Met alfakanalen kunt u de dekking van pixels in uw afbeelding instellen op een bereik van 0 tot 255. Wat dit doet, is de specifieke pixen die de dekking voor veranderen, transparant maken naar de achtergrond. U kunt bepaalde gebieden transparant maken om de achtergrond door te laten en de rest van de afbeelding zou solide zijn.

Interlaced

Wanneer u een grafische afbeelding opslaat zoals deze doorweven is, kan de afbeelding progessief van boven naar beneden worden geladen en uiteindelijk de hele afbeelding invullen. Dit was een populaire manier om afbeeldingen in het verleden weer te geven toen mensen inbellen en het duurde even voordat de afbeeldingen naar uw computer waren gedownload. Met de afbeelding die doorweven is, kunnen mensen die een trage internetverbinding hebben, delen van de afbeelding onmiddellijk zien, zelfs als de hele afbeelding niet is gedownload.

De bestandsindelingen

GIF – Graphics Interchange Format

De GIF is een afbeeldingsindeling zonder verlies die de meest voorkomende indeling op internet is. Vanwege het hebben van een maximaal kleurbereik van 256 is dit formaat ideaal voor het maken van kleine pictogrammen, knoppen of andere afbeeldingen met grote blokken van dezelfde kleur, maar niet voor afbeeldingen die fotografische kwaliteit moeten zijn. Als u met afbeeldingen van een digitale camera werkt, gebruikt u GIF daarom niet als bestandsindeling. Dit bestandsformaat ondersteunt transparantie, interlace en kan worden geanimeerd, waardoor het een uitstekend formaat is voor het plaatsen van afbeeldingen op een website.

JPG – Joint Photographic Experts Group

De JPEG is een lossy bestandsformaat dat is ontworpen met fotografische afbeeldingen in gedachten. Een JPEG is in staat om miljoenen kleuren op te slaan, waardoor het een geweldig formaat is voor het opslaan van uw digitale camerafoto’s en het vastleggen van de juiste tinten en kleuren die we in het echte leven zien. JPEG ondersteunt compressie, maar hoe meer u dit type afbeelding comprimeert, hoe meer detailverlies optreedt. De belangrijkste toepassingen voor JPEG’s zijn voor fotografische beelden op websites en voor het opslaan van foto’s van digitale camera’s. Hoewel het TIFF-formaat een formaat van hogere kwaliteit is, maakt de grootte van de resulterende TIFF-afbeelding de JPEG de meer praktische keuze. Deze indeling biedt geen ondersteuning voor animatie of transparantie, maar kan wel worden geïnterlinieerd.

PNG – Portable Network Graphics

Dit lossless formaat is speciaal ontworpen voor het web als reactie op een licentieprobleem met Unisys die eigenaar was van het patent voor het GIF-bestandsformaat. Dit bestandsformaat ondersteunt animatie, in de vorm van MNG-bestanden, transparantie en kan worden doorweven. PNG-bestanden zijn er in twee formaten, PNG-8 en PNG-24. PNG-8 is vergelijkbaar met GIF-bestanden en heeft een maximaal kleurbereik van 256. PNG-24 heeft vergelijkbare kleurbereiken als JPEG, maar ze hebben meestal grotere bestandsgroottes. PNG’s ondersteunen ook alfakanalen. PNG-afbeeldingen komen veel vaker voor als vervanging voor GIF-bestanden op websites.

BMP – Bit-Map

De lossless BMP-indeling is de Microsoft Windows-standaard voor afbeeldingsbestanden. Dit formaat wordt zelden gecomprimeerd, waardoor de afbeelding vrij groot is. Hoewel ze de mogelijkheid hebben om naar 16,7 miljoen kleuren te gaan, is er echt geen reden waarom de gemiddelde gebruiker dit formaat zou moeten gebruiken voor beeldmanipulatie. U kunt beter een van de vorige indelingen gebruiken. Deze indeling biedt geen ondersteuning voor animatie, transparantie en kan niet worden geïnterlinieerd.

TIFF – Tagged Image File Format

Het TIFF-formaat is een verliesloos beeldformaat dat wordt beschouwd als de beste keuze voor fotografische beeldkwaliteit. De meeste digitale camera’s geven u de mogelijkheid om TIFF te gebruiken als het formaat waarin bestanden worden opgeslagen. Het grootste probleem met dit bestandsformaat is dat de meeste applicaties de TIFF-bestanden niet comprimeren, dus ze kunnen vrij groot zijn. Dit is niet echt een probleem voor het opslaan van de foto’s op uw computer, maar met beperkte flitsgeheugengroottes voor camera’s kan het de hoeveelheid foto’s beperken die u op één kaart kunt opslaan. Als u de opslag hebt, wordt het TIFF-formaat ten zeerste aanbevolen, maar als u de ruimte niet hebt, ga dan voor een JPEG, omdat u hoogstwaarschijnlijk geen verschil in beeldkwaliteit zult opmerken. Deze indeling biedt geen ondersteuning voor animatie, transparantie en kan niet worden geïnterlinieerd.

conclusie

Ik hoop dat dit informatief was en als u vragen of suggesties hebt, aarzel dan niet om ze te stellen. Hieronder vindt u een referentielijst met de verschillende afbeeldingsformaten en hun kenmerken.

Name
Extensie
Gecomprimeerd
Loss
Geanimeerde
Maximale kleuren
Transparantie
Interlaced
Graphics Interchange Format .GIF Ja Lossless Ja 256 Ja Ja
Joint Photographic Experts Group .JPG Ja Lossy Nee 16.7 Million Nee Ja
Portable Network Graphics .PNG Ja Lossless Ja 256/16.7 Mil Ja Ja
Bit-Map .BMP Soms Lossless Nee 16.7 Million Nee Nee
Tagged Image File Format .TIFF or .TIF Ja Lossless Nee 16.7 Million Nee Nee

Figuur 4: Grafische indelingen en hun kenmerken

Was this article helpful?
Dislike 0
Views: 23
Skip to content